[B4 2.0 ABK LPG] gasnie jak jest mroz
[B4 2.0 ABK LPG] gasnie jak jest mroz
Witam, temat jest niejako kontynuacja mojego poprzedniego
https://audi80.pl/b4-20-abk-lpg-dusi ... b1f#387366
otoz dzis zauwazylem (i przy okazji dowiedzialem sie od poprzedniego 'wlasciciela') ze samochod ma problemy z gasnieciem tylko zima gdy jest mroz, dzis go odpalilem i wszystko gra co mam robic da sie to samemu naprawic czy do mechanika trzeba? Ponoc ta deleglosc jest od bardzo dawna i poprzedni wlasciciel tak jezdzil ale ja niestety nie bede tak jezdzil bo u mnie musi wszystko chodzic i dzialac jak zegareczek prosze o pomoc (mam nadzieje ze nie spamuje)
https://audi80.pl/b4-20-abk-lpg-dusi ... b1f#387366
otoz dzis zauwazylem (i przy okazji dowiedzialem sie od poprzedniego 'wlasciciela') ze samochod ma problemy z gasnieciem tylko zima gdy jest mroz, dzis go odpalilem i wszystko gra co mam robic da sie to samemu naprawic czy do mechanika trzeba? Ponoc ta deleglosc jest od bardzo dawna i poprzedni wlasciciel tak jezdzil ale ja niestety nie bede tak jezdzil bo u mnie musi wszystko chodzic i dzialac jak zegareczek prosze o pomoc (mam nadzieje ze nie spamuje)
Zdejmujesz obudowę filtra powietrza, wyciągasz filtr i pod spodem masz regulator, czasem gazownicy blokują klapkę tak by zasysane było tylko zimne powietrze ale skoro problem był już wcześniej na benzynie to pozostaje tylko sprawdzić dwa cienkie wężyki podciśnienia idące do obudowy przy klapce regulatora.
znajomy mechanik polecil wymiane slynnego niebieskiego czujnika ale tylko oryginal, no i go wymienilem zobaczymy jaki efekt bedzie i chce napisac ostrzezenie dla tych co to chca robic na goracym sikniku- jak mi dzisiaj wy**** wode jak go wyjmowalem to se rece poparzylem a czujnika nie odnalazlem bo gdzies wystrzelil i to wszystko od drzwiami ASO no ale mam nauczke
no i perypetii ciag dalszy dzis nad ranem troche zaczal lapac mroz i po odpaleniu obroty byly niepokojaco niskie ok 200-300 musialem przygazowac to troche podskoczyly, podczas drogi ok 7-8 km nie zgasl co uwazam za jakis sukces ale dalej to nie jest to co powinno byc, zmienilem przekaznik nr 30, niebieski czujnik i zamiast krokowca mam zaworek tak jak bylo chyba w starszych modelach.
Potrzebuje do nowego roku pilnie samochodu i nie moge pozwolic zeby mi zdechl/zdychal co zrobic?Gdzie szukac przyczyny?Bo jak pisalem jest to jego utrapienie od kilku lat, sonda lambda byla sprawdzana ok 1.5 miesiaca temu przed zalozeniem lpg, wszystkie wskazania ok, a obudowa filtra i wszystko obok tak samo sprawdzane, czyszczone i nawet podklejone bo obudowa byla peknieta blagam pomocy bo mnie krew zalewa normalnie :-x
Potrzebuje do nowego roku pilnie samochodu i nie moge pozwolic zeby mi zdechl/zdychal co zrobic?Gdzie szukac przyczyny?Bo jak pisalem jest to jego utrapienie od kilku lat, sonda lambda byla sprawdzana ok 1.5 miesiaca temu przed zalozeniem lpg, wszystkie wskazania ok, a obudowa filtra i wszystko obok tak samo sprawdzane, czyszczone i nawet podklejone bo obudowa byla peknieta blagam pomocy bo mnie krew zalewa normalnie :-x
z przyjemnoscia stwierdzam ze dzis w Bialymstoku troche pizdzi (grubo ponizej -10)a audiczka nie gasla jednak przy odpalaniu lepiej delikatnie dodac gazu, obroty sa jakies zamulone (wskazowka obrotomierza nie rusza sie zbyt zwawo), wiec nie jest to tak jak powinno byc, cos jest jeszcze nie tak, na dniach bedzie coraz zimniej wiec zdam relacje jak sie sprawowal
marko, tak po wstawieniu zaworka akurat zaraz mialem pierwszy przeglad i wszystko jest elegancko
marko, tak po wstawieniu zaworka akurat zaraz mialem pierwszy przeglad i wszystko jest elegancko