[B4 2.3 NG +GAZ]Różnice w silnikach
[B4 2.3 NG +GAZ]Różnice w silnikach
Witam.Panowie mam takie pytanie-czym różni się silnik NG 2.3 w B4 od silnika AAR 2.3 w C4?Bo wizualnie niczym.Czy tylko nazwą?I jeszcze jedno pytanie bo nie umiem szukać w wyszukiwarce,zapłon w 2.3 ustawia się na rozgrzanym silniku po odłączeniu czujnika temp i przegazowaniu go 3 razy powyżej 3500obr potem trzymać obroty na 2350 i lampą z możliwością zmiany kąta ustawić na 15*?czy dobrze napisałem?
Ale mechanicznie i podzespołami niczym się nie różnią?Bo kupiłem ostatnio C4 z silnikiem 2.3 a mój teściu ma b4 też z silnikiem 2.3,wizualnie praktycznie się nie róznią,tyle tylko że ja mam klimę i chłodnica jest inaczej ułożona.Pytam się o to dlatego bo cały czas kupuję części do silnika NG i narazie nie było z nimi problemów,jedynie kable WN nie pasował od cewki do kopułki bo był o pare centymetrów za krótki
-
- Forum Audi 80
Re: [B4 2.3 NG +GAZ]Różnice w silnikach
Zapłon ustawia się na rozgzanym silniku, po zwarciu przewodu danych komputera do masy na ok 4 sekundy. W taki sam sposób jak byś chciał odczytać kody migowe. Ja właśnie w ten sposób robiłem. W książce "Naprawa i regulacja" jest napisane dokładnie. Możesz terż poszukać na forum o odczytywaniu kodów migowych.sami pisze:zapłon w 2.3 ustawia się na rozgrzanym silniku po odłączeniu czujnika temp i przegazowaniu go
Czujnik odpina się chyba w ABK.