Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1z] przegrzanie silnika

ODPOWIEDZ
argoew

[b4 1z] przegrzanie silnika

Post autor: argoew » 03 sty 2010, 14:39

Witam chcialbym sie poradzic szanownych forumowiczow w nastepujacej sprawie. Wymienialem w swoim autku pompe wody. Po wymianie uzupelnilem plyn az pod sam korek ale bylo dosc zimno wiec postanowilem sie przejechac kawaleczek by termostat sie otworzyl zeby uzupelnic plyn w calym ukladzie. Termostat sie otworzyl i zaswiecila mi sie kontrolka wody a zapomnailem ze soba wziac by uzupelnic reszte wiec dojechalem ok 1.5-2km do domu ze swiecaca kontrolka wody. Po wystudzeniu silnika dolalem brakujacy plyn, w zbiorniczku bylo ledwo na dnie, weszlo 1,5 l koncentratu. I moje pytanie brzmi: czy po tym dojechaniu do domu ze swiecaca kontrolka jest mozliwe ze przegrzalem silnik albo ze pekla glowica? Temp na zegarze nie byla ani 90 stopni. Czy majac taki brak plynu chlodniczego glowica ma chlodzenie?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 03 sty 2010, 15:12

Jak miałeś w zbiorniczku na dnie płyn to nie zawracaj sobie tym głowy bo na pewno niczego nie przegrzałeś .Kontrolka poziomu płynu zapala się jak płyn jest poniżej minimum co nie oznacza że nie ma go w silniku i w głowicy.W obecnych temp.przejechałbyś z pustym układem chłodzenia te 2-3km i nic by się nie stało ,no chyba że byś pużniej na rozgrzany silnik nalał zimnego płynu

argoew

Post autor: argoew » 03 sty 2010, 15:20

na dnie to bylo ok 1cm i nie wiem czy ten 1cm nie byl dlatego ze juz go nie umial wessac do obiegu. nie wiem ile wchodzi litrow w caly uklad ale dodalem koncentratu 1.5 l i jest na minimum zbiorniczka.

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 03 sty 2010, 20:26

argoew pisze:na dnie to bylo ok 1cm i nie wiem czy ten 1cm nie byl dlatego ze juz go nie umial wessac do obiegu. nie wiem ile wchodzi litrow w caly uklad ale dodalem koncentratu 1.5 l i jest na minimum zbiorniczka.
Nie przejmuj nic sie nie moglo stac, do ukladu whodzi 6-7 litrow. Pozdro

Awatar użytkownika
krkbzyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krkbzyk » 03 sty 2010, 23:28

na poczatku wlewaj powoli i caly czas kontroluj sam się odpowietrzy i nigdy nie lej pod korek płyn jest nie ściśliwy!!!dobrze że się miejsce zrobiło:)bo jakbyś miał pełny układ to płyn albo upustem albo rozszczelniło by układ.Nie powinno się nic stać ale następnym razem się pilnuj głowica sporo kosztuje i roboty troche...
POzdrawiam

januszbin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: januszbin » 04 sty 2010, 10:58

gdyby Ci pękła głowica ,albo przegrzałbyś silnik,to uwierz mi,że nikogo nie pytałbyś o to bo na skutki nie trzeba długo czekać.....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl