CB Radio - wybor
Do kolegów znający temat CB:
Co kupić na Warszawę? Nie obchodzi mnie koszt. Ma dobrze mi pomagać w unikaniu policji. Antyradar też chcę kupić. Ale zacznę od CB. Myślę, że 1000zł wystarczy, co? W trasę prawie nigdy nie wyskakuję. Wolałbym krótką antenę, ale jeśli nawet w gąszczu stolicy dużo lepsza jest długa to niech będzie. Nie znam się w ogóle jeździłem na presidencie pożyczonym.
Co kupić na Warszawę? Nie obchodzi mnie koszt. Ma dobrze mi pomagać w unikaniu policji. Antyradar też chcę kupić. Ale zacznę od CB. Myślę, że 1000zł wystarczy, co? W trasę prawie nigdy nie wyskakuję. Wolałbym krótką antenę, ale jeśli nawet w gąszczu stolicy dużo lepsza jest długa to niech będzie. Nie znam się w ogóle jeździłem na presidencie pożyczonym.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
tak chwalę sobie Jest dobre ale czy awaryjne ? Radyjko jest niezawodne i jedno z mniej awaryjnych. Tata używał w tirze jakieś 8 lat i dał mi bo mu się końcówka mocy spaliła (antena się rozstroiła i radio dostało chyba z 6 SWR ) ja sobie naprawiłem za chyba 35 zł i dalej śmigam. Zarówno ja jak i tata nie narzekamy. Tata teraz ma jakąś Cobrę i powiedział, że jak mu się coś z nią stanie to bierze ode mnie z powrotem Onwęadmish pisze:ludzie chwalą sobie jeszcze ONWA MK3 - bardzo dobre radyjko tlko czasami wadliwe
Onwa ma również FM. A prędzej czy później na pewno przejdziemy na tę modulację tak jak zachód. To również bym wziął pod uwagę kupując radio w dzisiejszych czasach.admish pisze:Przy zakupie takich radyjek w tej cenie masz JEDYNIE modulację AM
do miasta krótka, ściąga mniej zakłóceń a w mieście jest ich spooooro. Poleciłbym Ci Floridę, ale nie wiem gdzie na cabrio ją umieścić Chyba najlepiej Wilson Little Will na klapę bagaja (lub Sirio AS-100). A radyjko ? President Johny II lub Harry II zawsze mi się podobały, do miasta będzie spoko <ok>ATLAS pisze:Wolałbym krótką antenę, ale jeśli nawet w gąszczu stolicy dużo lepsza jest długa to niech będzie
Na cabrio tylko raz zakładałem antenę i umieściłem ją na przedniej masce fajny to widokŻelu pisze:ATLAS napisał/a:
Wolałbym krótką antenę, ale jeśli nawet w gąszczu stolicy dużo lepsza jest długa to niech będzie
do miasta krótka, ściąga mniej zakłóceń a w mieście jest ich spooooro. Poleciłbym Ci Floridę, ale nie wiem gdzie na cabrio ją umieścić Chyba najlepiej Wilson Little Will na klapę bagaja (lub Sirio AS-100). A radyjko ? President Johny II lub Harry II zawsze mi się podobały, do miasta będzie spoko <ok>
Jak będziesz latał w mieście często to radyjko polecam presidenta jakiegoś z funkcją ASC a antenka najlepiej na uchwyt na klapę bagażnika lub na stałe a jesli chcesz mała to polecam LEMM AT-900 (90cm) lub dłuższego brata LEMM AT-1200 (120cm) i do tego przewód RG-213 chociaż może nie być konieczny bo lemm jako jedyny dodawał kabel w oplocie miedzianym czyli taka sama konstrukcja jak RG-213 <ok>
Aha i do tego PLUS pociągnąć bezpośrednio z aku żeby nie było zakłóceń
I będzie to moim zdaniem super zestaw do miasta i na trasę <ok>
Jak będziesz latał w mieście często to radyjko polecam presidenta jakiegoś z funkcją ASC a antenka najlepiej na uchwyt na klapę bagażnika lub na stałe a jesli chcesz mała to polecam LEMM AT-900 (90cm) lub dłuższego brata LEMM AT-1200 (120cm) i do tego przewód RG-213 chociaż może nie być konieczny bo lemm jako jedyny dodawał kabel w oplocie miedzianym czyli taka sama konstrukcja jak RG-213 <ok>
Aha i do tego PLUS pociągnąć bezpośrednio z aku żeby nie było zakłóceń
I będzie to moim zdaniem super zestaw do miasta i na trasę <ok>
A ja uważam że nigdy nie przejdziemy na pasmo FM co z tego że ma dalszą łączność jak jakoś jest 50% gorsza jak na AMOnwa ma również FM. A prędzej czy później na pewno przejdziemy na tę modulację tak jak zachód. To również bym wziął pod uwagę kupując radio w dzisiejszych czasach.
bankowo przejdziemy, to Ci gwarantuję, kwestia czasu A co do jakości kolego to chyba nigdy nie byłeś na FM, polecam sprawdzić Inna bajka.A ja uważam że nigdy nie przejdziemy na pasmo FM co z tego że ma dalszą łączność jak jakoś jest 50% gorsza jak na AM
gwoli ścisłości Lemm 1200 ma prawie 140 cm długości Powyżej metra nie ma sensu brać na miasto, zwłaszcza na Wawkę.DYZIO pisze:LEMM AT-900 (90cm) lub dłuższego brata LEMM AT-1200 (120cm)
DYZIO, Żelu, dzięki za info. Jeszcze pomyślę o radyjku, ale antenę kupię około metra grubości. Najchętniej na magnes, ale dlaczego niektórzy polecają przykręcaną? Nie mam A8 z aluminium, żeby mieć taki wymóg cały czas będę tego zestawu używał na Skodzie Fabii kombi 2004. W cabrio raz na miesiąc i to tylko w piękną, ciepłą pogodę.
jest lepsza masa anteny- bezpośrednio do blachy auta (ew. przez uchwyt) a w antenach z podstawą magnetyczną jest to inaczej rozwiązane. Nie znam fachowej terminologiidlaczego niektórzy polecają przykręcaną?
Dla porównania taka sama antena zamontowana na stałe będzie lepiej odbierać niż z podstawą magnetyczną. Nie jest to jakaś kolosalna różnica, jednak zauważalna. O ile nie jesteś zapalonym cb-radiowcem to starczy Ci na magnes, tym bardziej, że, jak się domyślam, będzie tą antenkę przekładać z jednego auta do drugiego <ok>
Jakie wybrać CB?
Może ktoś doradzi jakie najlepsze radio cb i antena do B4??