[B4 - 1.9 TD AAZ] strasznie dużo pali
- Davids_Gdynia
- Forum Audi 80
[B4 - 1.9 TD AAZ] strasznie dużo pali
witam wszystkich, mam pytanie co moze byc powodem duzego spalania w silniku 1,9 TD. Z tego co czytałem to te silniki powinny palić od 5,5 do 6,5 litra paliwa na 100/km, a moja pszczółka pali 11 litrow na 100/km w miescie . Prosze o pomoc
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Davids_Gdynia
- Forum Audi 80
- Davids_Gdynia
- Forum Audi 80
hudy pisze:tak ale w tych dieslach nie ma sondy... może być wiele przyczyn dużego spalania np: krótkie dystanse, nieszczelny układ, lejące wtryski, zbyt duża dawka,zapchany filtr powietrza itp itd...Kelis.Zx145 pisze:sonda lambda pewnie jest przyczyną, sprawdź ją.
aha noto teraz mam do myslenia . dzieki za pomoc
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Tyle to owszem ale w trasie .A w miescie dane fabryczne podają 7,6l .Moja teraz pali powyżej 8,5l ale w tym jest sporo pracy na wolnych obrotach bo jak tylko mogę to nie gaszę silnika.Fabryka podaje tak:Zużycie paliwa:Davids_Gdynia pisze:witam wszystkich, mam pytanie co moze byc powodem duzego spalania w silniku 1,9 TD. Z tego co czytałem to te silniki powinny palić od 5,5
Typ paliwa ON
Przy 90 km/h [l/100km] 4.7
Przy 120 km/h [l/100km] 6.5
W cyklu miejskim [l/100km] 7.6 Średnie [l/100km] 6.3
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 22:33 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Davids_Gdynia
- Forum Audi 80
MUNIOR pisze:Tyle to owszem ale w trasie .A w miescie dane fabryczne podają 7,6l .Moja teraz pali powyżej 8 litrów ale w tym jest sporo pracy na wolnych obrotach bo jak tylko mogę to nie gaszę silnika.Fabryka podaje tak:Zużycie paliwa:
Typ paliwa ON
Przy 90 km/h [l/100km] 4.7
Przy 120 km/h [l/100km] 6.5
W cyklu miejskim [l/100km] 7.6 Średnie [l/100km] 6.3
aha noto teraz juz wiem lepiej ale fakt faktem 11 litrow to i tak przesada
-
- Forum Audi 80
Zgadza się ,albo więc żle mierzysz i tu uwaga :nie sugeruj się wskazaniami wskażnika paliwa bo nie jest dokładny.Albo gdzieś ci cieknie i tu najbardziej prawdopodobnym miejscem są przelewy przy wtryskach .Albo ktoś wsadził łapki i podkręcił dawkę paliwa na pompie .Nie piszesz jak się auto zbiera czy jest zamulone czy nie .Ale 11litrów to ten silnik nie spali za chiny żeby nie wiem jak jeżdzić .Szukaj wyciekówDavids_Gdynia pisze:ale fakt faktem 11 litrow to i tak przesada
Nie koniecznie, mi w ostatnie mrozy przed świętami palił ok 10,7l/100km przy jeździe tylko w mieście. trasa rano 10km po południu 6km raz w tygodniu na hale 15km w jedną stronę.Davids_Gdynia pisze:aha noto teraz juz wiem lepiej ale fakt faktem 11 litrow to i tak przesada
W Lublinie w mrozy miasto stoi, i 6km jeżdżę w 40min, dlatego uważam że to norma dla tego silnika.
W trasie na święta palił ok 6,7l/100km. Wystarczy sprawdzić, w podpisie jest link do motostat.pl. Dodam że tankuje do pełna tzn pod korek, z odpowietrzeniem przelewu.
- Davids_Gdynia
- Forum Audi 80
MUNIOR pisze:Zgadza się ,albo więc żle mierzysz i tu uwaga :nie sugeruj się wskazaniami wskażnika paliwa bo nie jest dokładny.Albo gdzieś ci cieknie i tu najbardziej prawdopodobnym miejscem są przelewy przy wtryskach .Albo ktoś wsadził łapki i podkręcił dawkę paliwa na pompie .Nie piszesz jak się auto zbiera czy jest zamulone czy nie .Ale 11litrów to ten silnik nie spali za chiny żeby nie wiem jak jeżdzić .Szukaj wycieków
co do tych przelewow to napewno nie one. Miesiac temu poszly pierscienie i jak wszystko ze znajomym zciagalem to przelewy zalozylismy nowe, na wtryskach nigdzie niecieknie , ostatnio patrzalem i wydaje mi sie ze moze troche pompa sie poci, ale zeby taka ruznica byla w spalaniu??:( Niewiem jak audi z tym silnikiem powinno sie zbierac ale moim zdaniem jest zamulony
-
- Forum Audi 80
Szału nie ma ale po zmianie boost pina w pompie idzie ładnie i o zamuleniu nie może być mowy ,przynajmniej u mnie.A jak ci auto odpala ? Czy np.na ciepłym trzeba troszkę dłużej pokręcić rozrusznikiem ?Bo jeżeli tak to możesz mieć też zbyt pużny kąt wtrysku a to już będzie powodować dużego zamuła i zwiększone spalanieDavids_Gdynia pisze:Niewiem jak audi z tym silnikiem powinno sie zbierac ale moim zdaniem jest zamulony
- Davids_Gdynia
- Forum Audi 80