[ B4 AAZ ] Alternator
[ B4 AAZ ] Alternator
Witam
Popełniłem błąd w podłaczeniu akumulatora i kablem minusowy podłaczyłem sie do plusa.
Czy mogło sie cos uszkodzic w alternatorze.
posiadam audi 80b4 1.9TD
Popełniłem błąd w podłaczeniu akumulatora i kablem minusowy podłaczyłem sie do plusa.
Czy mogło sie cos uszkodzic w alternatorze.
posiadam audi 80b4 1.9TD
- damian19772
- Forum Audi 80
Po odłączeniu zasilania z zacisku miernikiem wstępnie można sprawdzić między masą a wyjściem z alternatora-w jedną strone będzie przejście "wielkości" dwóch diód(weź dowolne diody w szereg i zobacz co pokaże) w drugą nie może być przejścia.Jeśli jest inaczej mostek diodowy do wymiany.Tomciokatowice pisze:skad bede wiedział ze sie spaliły diody??????
Nie rób tego,to spowoduje gwałtowny wzrost napięcia w instalacji,w jednym aucie odłączył się zimą(korozja) przewód od altka i mierzone było 35 V!Pomyśl co stanie się z elektroniką itd,akumulatora nie można odłączać gdyż on jest magazynem energii.Ktoś powie-przecież jest regulator napięcia-owszem ,ale altek do poprawnego działania wymaga akumulatora,zresztą polecam eksperymenty <ok> ,zawsze można się czegoś nauczyć,ale wiedza kosztuje niestetyTomciokatowice pisze:mogr zrobic tak ze jak bedzie pracował silnik odłaczyc kleme minusowa