Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.3 ng + lpg]mrugająca kontrolka temperatury wody,czujnik

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 28 sty 2010, 19:50

Ja niedawno też miałem podobny problem, a mianowicie : też migała czerwona kontrolka na górze zegarów, a temp na wskaźniku była 90 stopni, tylko że u mnie w zbiorniczku wyrównawczym nie ma czujnika który by informował o niskim stanie płynu, u mnie problem leżał po stronie czujnika temperatury, ( na 2 piny ) który podaje sygnał na wskaźnik temp, po wymianie tego czujnika problem zniknął. U Twoim przypadku, może to ten czujnik w zbiorniczku wyrównawczym się zacina, albo umiera, ale skoro mówisz, że ubywa płyn ze zbiorniczka i gdy jest niski stan plynu wtedy miga kontrolka. Ale gdzie ten płyn ucieka ? może zapowietrzony układ ? może na którymś wężu jest nieszczelność ? może przez nagrzewnicę ?

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 28 sty 2010, 20:08

ciężko jest mi to stwierdzić.Co do czujnika 2 piny to na pewno jest ok ale mam drugi nowy w zapasie-nie zaszkodzi wrzucić.
Nagrzewnica dziła...na pierwszy rzut oka nie zauwazyłem wycieku...jutro troche baczniej sie temu przyjrzę..co do zapowietrzenbia...dziś go odpowietrzałem...i nic...

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 28 sty 2010, 20:11

hmm, kurczę, trudno to tak w ciemno coś mówić. No ale najbardziej mnie ciekawi, gdzie ten płyn ubywa... kilka postów wyżej pisałeś, olej w silniku jest czysty, to najgorsze, czyli uszczelkę pod głowicą można wykluczyć.

[ Dodano: 2010-01-28, 20:13 ]
spróbuj się uporać ze wskaźnikiem temp, może wtedy się coś wyjaśni zobaczysz jaka jest temp płynu.

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 28 sty 2010, 20:42

czy nagrzewnica może miec jakiś wyciek który bedzie nie widoczny na pierwszy rzut oka pod maską??

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 29 sty 2010, 06:04

oczywiście że może mieć wyciek który nie będzie widoczny pod maską, ale za to będzie widać wyciek w środku auta, tzn, że dywaniki będą wilgotne

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 29 sty 2010, 12:21

drogi kolego dzis zauwazyłem...(jakos że temperatura sie troche uspokoiła że niunia w środku pływa...ale pachni i wygląda na zwykłą wode.Jest i po stronie pasażęra i kierowcy.Podejrzewam że bedzie to wiona uszczelki szyby albo skrzynki z bezpiecznikami(kiedyś juz pojawiały się takie problemu...

[ Dodano: 2010-01-29, 13:10 ]
wyjełem dziś zegary w celu sprawdzenia wskaźnika temperatury silnika.Wydaje się że wszystko jest ok.Przejscia są,"zimnych lutów brak".W takim razie obstawiam czujnik.U mnie w aucie jest to czujnik bodajże 3-pinowy albo 4-pinowy(dokładnie nie pamietam)a w katalogach są tylko 2pinowe.Wiem że juz troche o tym było ale nie moge nic odszukać..jak wygląda podłączenie 2pinowego??(nie mylić z 2pinowym u góry do ecu)

[ Dodano: 2010-01-29, 17:17 ]
drodzy Koledzy.Poraz kolejny zajrzałem do niuni.Pytanie:który czujnik podaje sygnał na wskaźnik w zegarach??ten który jest na króćcu wodnym pod czujnikiem czarnym 2-pinowym ??jeżeli tak to u mnie jest on 4pinowy z trzema wyrwanymi pinami(przełamały się)mało tego-w tej gumowej obudowie ktora zabezpiecza kostke było pełno płynu chłodzącego z wymieszanego z olejem...(olej mogł się tam dostać jak kiedys bagnet nie został wsadzony i zachlapał silnik )ale płyn??moze własnie tamtendy on ucieka...

[ Dodano: 2010-01-29, 18:15 ]
aaa

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 29 sty 2010, 19:39

no, niestety w sprawie czujnika to Ci nie pomogę, bo ja mam Audi 80 b3 1.8, i nie znam się za bardzo na silnikach 2.3 Ale powiem Ci taką ciekawostkę : że gdy swego czasu mialem u siebie problem ze wskazaniem temp, ( na starym czujniku temp byla 90 stopni, ale migala czerwona kontrolka ta u góry zegarów, po wymianie czujnika na nowy ''Topran'' kontrolka przestala migać, ale temp na wskaźniku wynosila 100 stopni ) w końcu się wkurzyłem i pojechałem na szrot i byla tam tylko Audi 90 z silnikiem 2.3 i pogrzebalem troche przy niej i znalazłem taki czujnik temp, jaki był mi potrzebny, ( miał nawet taki sam numer katalogowy ) po założeniu tego czujnika ze szrotu, problem zniknął, wskazówka temp, stoi jak wryta na 90. Co do układu chłodzenia w moim autku, jestem trochę '' ale może '' przewrażliwiony, bo bardzo czesto sprawdzam stan plynu czy nie ma jakichkolwiek nieszczelności, itp. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl