[B4 All] osłona dolna silnika
No tak bo też w sumie trzeba się zastanowić czemu ma służyć taka własnoręcznie wykonana osłona czy tylko przed wodą i śniegiem czy przed jakimiś uderzeniami typu kamienie itp. Ta z allegro jest raczej do tego drugiego zastosowania. A mówisz że myślałeś nad cieńsza ale mimo wszystko nie wiem czy uda Ci się tak ładnie ją obrobić w miejscach zagięć itd chyba że masz na to jakiś patent lub też tak bardziej na kwadratowo to wszystko by zrobić przecież to i tak nie na wystawę.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Trochę sprzętu w domu mam więc coś by się wymyśliło. Trzeba tylko to jakoś dobrze przemyśleć. Bo przy cięciejszej blasze jakieś profil musowo trzeba byłoby jej dać żeby nie latała we wszystkie strony. Kiedyś miałem urządzenie do wyginania parapetów, można byłoby tego użyć. W wolnej chwili muszę wykonać kilka testów i coś pomyśleć bo wątpię żebym znalazł ori osłonę w dobrym stanie za dobre pieniądze. Trzeba więc sobie jakoś radzić.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeśli coś "spłodzę" to na pewno będzie fotostory.ysiul pisze:jak już coś wymyślisz to daj mi znać
Nie będzie to konieczne. Wizualnie wiem jak wygląda. A dokładne wymiary jestem w stanie zrobić sobie sam. Będzie trzeba tylko chwilę posiedzieć w kanale.ysiul pisze:A jeśli chodzi jeszcze o sprawę wymiarów jeśli chcesz to mogę porobić fotki i zebrać miarę ze swojej
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja wam panowie powiem że te zamienniki osłon wcale nie są takie kiepskie.szwagier do passata kupił taką i naprawdę nie jest taka zła.plastik jest całkiem gruby i podczas uderzeń nie pęka a miał okazję kilka razy to sprawdzić...jedyna rzecz jaka różni oryginalną osłonę od zamiennika to to że zamiennik nie ma tej gąbki od wewnątrz jaką ma oryginalna osłona czy to silnika czy skrzyni ale to można dołożyć we własnym zakresie. moim szkoda czasu,nerwów i pieniędzy na jakieś samoróbki które na pewno nie będą tak ładnie wyglądały jak np zamienniki...
- przemko1982
- Audi 80 Klub
Potwierdzam wypowiedz hudego.Ja kiedys zmielilem doslownie w B4 oslone pod silnikiem-zahaczylem o glebe oslona i niepotrzebnie zaczalem cofac Mam kumpla,ktory pracuje w serwisie motocyklowym-czesto spawa plastiki wiec pomyslalem,ze moze z jego sprzetem cos uratujemy z tej oslony,ale to jest jakas mieszanka plastiku z włóknem szklanym i ciezko cokolwiek wymodzic.Kupilem pozniej ori uzywke.Ale do sedna...Mnie tez czeka wymiana tej oslony w A4 na wiosne i ostatnio widzialem zalozony juz na aucie zamiennik u Solskiera-mówi,ze całkiem,całkiem i z montazem i eksploatacja.Koszt do A4 u mnie w lokalnej hurtowni-85zł.Jedynie bede musial przełozyc ze starej oslony wygluszenie...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wiesz, są zamienniki i są zamienniki. Zależy na co się trafi.hudy pisze:ja wam panowie powiem że te zamienniki osłon wcale nie są takie kiepskie.
A ja mam znowu inne zdanie. Jeśli mam możliwość coś sam sobie zrobić, przy tym trochę się pobawić to wolę spędzić dzień w garażu robiąc to co lubię niż iść na łatwiznę i wszystko kupować. Jeśli mi nie wyjdzie to stracę jedynie dzień pracy bo koszty to raczej minimalne.hudy pisze:moim szkoda czasu,nerwów i pieniędzy na jakieś samoróbki
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
Mam kolegę który wykonał sobie ze zwykłej blachy takie osłony do dwóch samochodów. Na początek wyciął największą część środkową a później docinał i wygnał części do nadkoli. Połączył wszystko nitami, kształtem bardzo przypomina oryginalną osłonę. W pierwszej wersji osłona strasznie brzęczała na wolnych obrotach silnika. Usztywnił i wzmocnił konstrukcję środkowej części kilkoma płaskownikami. Pomimo tego że niczym tego ni wyciszał wcale nie słychać aby powodowała jakieś nieprzyjemne dźwięki.Labiel pisze:[...]
A co myślicie o zrobieniu takiej swojej osłony z jakiejś blachy? Oczywiście blacha musiałaby być odpowiednio profilowana aby sztywna. Plus od środka myślałem dać jakiś filc czy coś w tym rodzaju dla dodatkowego wygłuszenia oraz aby blacha nie wpadała w wibracje. Co myślicie?
[ Dodano: 2010-02-05, 13:56 ]
Czas wykonania max. 2 godziny.
Jak dla mnie estetyka to nie argument, ważne aby była trwała i spełniała swoją funkcję.hudy pisze:samoróbki które na pewno nie będą tak ładnie wyglądały jak np zamienniki...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dlatego myślę o jakiś zagięcia które znacznie poprawiałyby sztywność konstrukcji + jakieś wygłuszenie które dodatkowo powinno zmniejszać wibracje i nie co tłumić dźwięk. Miałem pobawić się z tym wczoraj, ale trzeba było wyklepać kumplowi samochódaldi pisze:W pierwszej wersji osłona strasznie brzęczała na wolnych obrotach silnika.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Labiel pisze:Wiesz, są zamienniki i są zamienniki. Zależy na co się trafi.
a czy ja piszę o jakichś zamiennikach które po jednym uderzeniu idą do śmietnika. są zamienniki z dobrego tworzywa które wcale nie odbiegają trwałością od oryginalnych osłon.no i na pewno wyglądają lepiej niż jakaś samoróbka...aldi pisze:Jak dla mnie estetyka to nie argument, ważne aby była trwała i spełniała swoją funkcję.
i tu sie właśnie znacznie różnimy bo dla ciebie dzień stracony to nic a dla mnie bardzo bardzo dużo bo w tym czasie mógłbym wiele innych pożytecznych rzeczy zrobić <ok>Labiel pisze:Jeśli mi nie wyjdzie to stracę jedynie dzień pracy bo koszty to raczej minimalne.
no ale panowie życzę powodzenia w pracy i po zakończeniu jakieś fotki pokażcie jak wam wyszło...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dlatego piszę że są zamienniki i są zamienniki. Oczywiście jedne są słabe inne mogą być naprawdę ok. Tego w żaden sposób nie neguję. <ok>hudy pisze:czy ja piszę o jakichś zamiennikach które po jednym uderzeniu idą do śmietnika.
Żaden dzień w garażu przy Audi nie jest dniem straconymhudy pisze:i tu sie właśnie znacznie różnimy bo dla ciebie dzień stracony to nic
No ale nic. Jak coś stworzę to na pewno się pochwalę.