Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 All] osłona dolna silnika

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 03 lut 2010, 17:56

No tak bo też w sumie trzeba się zastanowić czemu ma służyć taka własnoręcznie wykonana osłona czy tylko przed wodą i śniegiem czy przed jakimiś uderzeniami typu kamienie itp. Ta z allegro jest raczej do tego drugiego zastosowania. A mówisz że myślałeś nad cieńsza ale mimo wszystko nie wiem czy uda Ci się tak ładnie ją obrobić w miejscach zagięć itd chyba że masz na to jakiś patent lub też tak bardziej na kwadratowo to wszystko by zrobić przecież to i tak nie na wystawę.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 03 lut 2010, 18:09

Trochę sprzętu w domu mam więc coś by się wymyśliło. Trzeba tylko to jakoś dobrze przemyśleć. Bo przy cięciejszej blasze jakieś profil musowo trzeba byłoby jej dać żeby nie latała we wszystkie strony. Kiedyś miałem urządzenie do wyginania parapetów, można byłoby tego użyć. W wolnej chwili muszę wykonać kilka testów i coś pomyśleć bo wątpię żebym znalazł ori osłonę w dobrym stanie za dobre pieniądze. Trzeba więc sobie jakoś radzić.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 03 lut 2010, 18:13

jak już coś wymyślisz to daj mi znać :-D (co prawda ja mam osłonę ale teść nie :-) ) A jeśli chodzi jeszcze o sprawę wymiarów jeśli chcesz to mogę porobić fotki i zebrać miarę ze swojej

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 03 lut 2010, 18:58

ysiul pisze:jak już coś wymyślisz to daj mi znać :-D
Jeśli coś "spłodzę" to na pewno będzie fotostory.
ysiul pisze:A jeśli chodzi jeszcze o sprawę wymiarów jeśli chcesz to mogę porobić fotki i zebrać miarę ze swojej
Nie będzie to konieczne. Wizualnie wiem jak wygląda. A dokładne wymiary jestem w stanie zrobić sobie sam. Będzie trzeba tylko chwilę posiedzieć w kanale.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 04 lut 2010, 20:22

ja wam panowie powiem że te zamienniki osłon wcale nie są takie kiepskie.szwagier do passata kupił taką i naprawdę nie jest taka zła.plastik jest całkiem gruby i podczas uderzeń nie pęka a miał okazję kilka razy to sprawdzić...jedyna rzecz jaka różni oryginalną osłonę od zamiennika to to że zamiennik nie ma tej gąbki od wewnątrz jaką ma oryginalna osłona czy to silnika czy skrzyni ale to można dołożyć we własnym zakresie. moim szkoda czasu,nerwów i pieniędzy na jakieś samoróbki które na pewno nie będą tak ładnie wyglądały jak np zamienniki...

Awatar użytkownika
przemko1982
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: przemko1982 » 04 lut 2010, 21:26

Potwierdzam wypowiedz hudego.Ja kiedys zmielilem doslownie w B4 oslone pod silnikiem-zahaczylem o glebe oslona i niepotrzebnie zaczalem cofac :-/ Mam kumpla,ktory pracuje w serwisie motocyklowym-czesto spawa plastiki wiec pomyslalem,ze moze z jego sprzetem cos uratujemy z tej oslony,ale to jest jakas mieszanka plastiku z włóknem szklanym i ciezko cokolwiek wymodzic.Kupilem pozniej ori uzywke.Ale do sedna...Mnie tez czeka wymiana tej oslony w A4 na wiosne i ostatnio widzialem zalozony juz na aucie zamiennik u Solskiera-mówi,ze całkiem,całkiem i z montazem i eksploatacja.Koszt do A4 u mnie w lokalnej hurtowni-85zł.Jedynie bede musial przełozyc ze starej oslony wygluszenie...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 lut 2010, 12:25

hudy pisze:ja wam panowie powiem że te zamienniki osłon wcale nie są takie kiepskie.
Wiesz, są zamienniki i są zamienniki. Zależy na co się trafi.
hudy pisze:moim szkoda czasu,nerwów i pieniędzy na jakieś samoróbki
A ja mam znowu inne zdanie. Jeśli mam możliwość coś sam sobie zrobić, przy tym trochę się pobawić to wolę spędzić dzień w garażu robiąc to co lubię niż iść na łatwiznę i wszystko kupować. Jeśli mi nie wyjdzie to stracę jedynie dzień pracy bo koszty to raczej minimalne.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz

Post autor: Audi 80 Polska » 05 lut 2010, 13:53

Labiel pisze:[...]
A co myślicie o zrobieniu takiej swojej osłony z jakiejś blachy? Oczywiście blacha musiałaby być odpowiednio profilowana aby sztywna. Plus od środka myślałem dać jakiś filc czy coś w tym rodzaju dla dodatkowego wygłuszenia oraz aby blacha nie wpadała w wibracje. Co myślicie?
Mam kolegę który wykonał sobie ze zwykłej blachy takie osłony do dwóch samochodów. Na początek wyciął największą część środkową a później docinał i wygnał części do nadkoli. Połączył wszystko nitami, kształtem bardzo przypomina oryginalną osłonę. W pierwszej wersji osłona strasznie brzęczała na wolnych obrotach silnika. Usztywnił i wzmocnił konstrukcję środkowej części kilkoma płaskownikami. Pomimo tego że niczym tego ni wyciszał wcale nie słychać aby powodowała jakieś nieprzyjemne dźwięki.

[ Dodano: 2010-02-05, 13:56 ]
Czas wykonania max. 2 godziny.
hudy pisze:samoróbki które na pewno nie będą tak ładnie wyglądały jak np zamienniki...
Jak dla mnie estetyka to nie argument, ważne aby była trwała i spełniała swoją funkcję.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 lut 2010, 14:08

aldi pisze:W pierwszej wersji osłona strasznie brzęczała na wolnych obrotach silnika.
Dlatego myślę o jakiś zagięcia które znacznie poprawiałyby sztywność konstrukcji + jakieś wygłuszenie które dodatkowo powinno zmniejszać wibracje i nie co tłumić dźwięk. Miałem pobawić się z tym wczoraj, ale trzeba było wyklepać kumplowi samochód :-/

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 05 lut 2010, 14:32

Labiel pisze:Wiesz, są zamienniki i są zamienniki. Zależy na co się trafi.
aldi pisze:Jak dla mnie estetyka to nie argument, ważne aby była trwała i spełniała swoją funkcję.
a czy ja piszę o jakichś zamiennikach które po jednym uderzeniu idą do śmietnika. są zamienniki z dobrego tworzywa które wcale nie odbiegają trwałością od oryginalnych osłon.no i na pewno wyglądają lepiej niż jakaś samoróbka...
Labiel pisze:Jeśli mi nie wyjdzie to stracę jedynie dzień pracy bo koszty to raczej minimalne.
i tu sie właśnie znacznie różnimy bo dla ciebie dzień stracony to nic a dla mnie bardzo bardzo dużo bo w tym czasie mógłbym wiele innych pożytecznych rzeczy zrobić <ok>

no ale panowie życzę powodzenia w pracy i po zakończeniu jakieś fotki pokażcie jak wam wyszło...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 lut 2010, 17:48

hudy pisze:czy ja piszę o jakichś zamiennikach które po jednym uderzeniu idą do śmietnika.
Dlatego piszę że są zamienniki i są zamienniki. Oczywiście jedne są słabe inne mogą być naprawdę ok. Tego w żaden sposób nie neguję. <ok>
hudy pisze:i tu sie właśnie znacznie różnimy bo dla ciebie dzień stracony to nic
Żaden dzień w garażu przy Audi nie jest dniem straconym :-P

No ale nic. Jak coś stworzę to na pewno się pochwalę.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 27 kwie 2010, 21:56

odświeżę temat :-P mam do kupienia za prawie darmo osłonę od kombi i z tego co czytałem nie podejdzie ale co to oznacza??nie widziałem osłony do qpe i nie wiem czym to się różni-czy po prostu jak kupię tą to nie uda się jej jakoś zrezać?tu obciąć tam nagiąć itp itd :?: :roll:

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro

Post autor: IC69 » 27 kwie 2010, 22:19

Pewny nie jestem, ale jeżeli w ogóle będą jakieś różnice, to tylko w części przedniej tych osłon, bo zderzaki są inne.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 27 kwie 2010, 22:24

przód to nie ma problemu dotnę sobie lub z blachy porobię i ponituje.Zresztą i tak mam dokładkę z przodu co mi zderzak zmienia :-P ale chodzi mi o to czy pod silnikiem do nadkoli i do początku skrzyni wszystkie wyprofilowania będą pasować??mam AAH a osłona od dawcy będzie z kombi ABC

MARCiN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MARCiN » 27 kwie 2010, 22:36

jesli chcesz to pasować do zderzaka S2/V6 to bedzie za krótka i po obu stronach przed nadkolami bedziesz miał dziury sedan i avant maja tak jakby podgiety zderzak po obu stronach można cos wyrezać ale to już nie to ,a i to tworzywo nieda sie spawać oczywiscie jeśli to oryginalna osłona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl