[1.9 TDI 1Z] Różnice pomiędzy B4 a A4 ??
[1.9 TDI 1Z] Różnice pomiędzy B4 a A4 ??
Pytanie do fachowców z naszego forum od TDI. Czym różnią się silniki 1Z montowane po 94r w naszych B4 od tych co są montowane w Audi A4 94r-97r ??
Podepnę się pod temat.
Koledzy a jak to jest z maksymalnym momentem obrotowym? W katalogach podają że moje Audi 80 z 1995r ma 182Nm, a A4 z tego samego rocznika już 202Nm. Skąd to się wzięło, różnic w osprzęcie tych silników nie zauważyłem. Może te 182Nm dotyczą tylko wersji z przepływką boscha? Albo różnica tkwi w ECU?
Koledzy a jak to jest z maksymalnym momentem obrotowym? W katalogach podają że moje Audi 80 z 1995r ma 182Nm, a A4 z tego samego rocznika już 202Nm. Skąd to się wzięło, różnic w osprzęcie tych silników nie zauważyłem. Może te 182Nm dotyczą tylko wersji z przepływką boscha? Albo różnica tkwi w ECU?
-
- Forum Audi 80
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Co do różnic pomiedzy 1Z B4 a 1Z A4 to jeśli chodzi o ecu nie moge zgodzić się do końca... po około 96r ecu były montowane 16 bitowe gdzie w B4 takich nie było. Co do większego momętu obr, wydajniejszy IC w A4 plus inaczej zestrojony soft daje więcej Nm. Dalej w audi A4 zastosowano inną pompe oleju (nie ma efektu podwieszania zaworów po 97r, inaczej również rozmieszczony jest osprzęt silnka (zespól zdawczy mocy po drugiej stronie). Za pewne jest jeszcze wiecej drobnych różnica. Generalnie silnik prawie ten sam.
Ogólnie interesuje mnie tylko 1Z tak jak w tytule postu, pozatym sam AFN w A4 już różni się częściami przy wymianie rozrządu.trepek pisze:Może najlepiej rozdzielić to na wersję 90 i 110KM?
Ale może kogoś również interesują różnice pomiędzy 1Z a AFN
Co to tak na chłopski rozum oznacza ??Solskier pisze:nie ma efektu podwieszania zaworów po 97r,
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
To znaczy że jak dasz fest po gazie na zimnym bądź latnim silnku (nie rozgrzany olej) to nie napompuje popychaczy które nie chcą w tym momęcie odpuścić. Różnica ta wynika z zastosowania mniej "wydajnej" pompy olejowej.gigs pisze: Solskier napisał/a:
nie ma efektu podwieszania zaworów po 97r,
Co to tak na chłopski rozum oznacza ??