[ B4 1.9 TDI ] dziwne zachowanie silnika
-
- Forum Audi 80
[ B4 1.9 TDI ] dziwne zachowanie silnika
Witam
Jestem właścicielem Audi B4 z 1995 roku z silnikiem 1.9 TDI. I tu zaczyna się mój problem mianowicie na pierwszym,i grugim biegu po wciśnięciu pedału gazu do podłogi przy prędkości np 30 km/h czuje się jak samochód wyrywa i tak do 4 tyś obrotów kręce, natomiast na czwartym i piątmy podczas wyprzedzania zauważyłem że odcina moc. Jadąc 80-90 km/h wciskam pedał do podłogi czuć jak samochód rwie i nagle tak jak by traci moc, jak bym jechał SDI. Gdy zdejme noge z gazu i od razu wcisne ponownie czuć jak znowu łapie zryw i po chwili znów jak by sie zacina. Dzieje się tak dosyć często. Czy ktoś mi coś doradzi??? :cry:
Z góry dziękuje
Jestem właścicielem Audi B4 z 1995 roku z silnikiem 1.9 TDI. I tu zaczyna się mój problem mianowicie na pierwszym,i grugim biegu po wciśnięciu pedału gazu do podłogi przy prędkości np 30 km/h czuje się jak samochód wyrywa i tak do 4 tyś obrotów kręce, natomiast na czwartym i piątmy podczas wyprzedzania zauważyłem że odcina moc. Jadąc 80-90 km/h wciskam pedał do podłogi czuć jak samochód rwie i nagle tak jak by traci moc, jak bym jechał SDI. Gdy zdejme noge z gazu i od razu wcisne ponownie czuć jak znowu łapie zryw i po chwili znów jak by sie zacina. Dzieje się tak dosyć często. Czy ktoś mi coś doradzi??? :cry:
Z góry dziękuje
Audi 80 B4 TDI Problem z nastawnikiem
Witam.Jestem posiadaczem Audi 80 B4 TDI z 93 r Rok temu padła mi pompa wtryskowa kupiłem drugą ale z 94 r okazało się że nie pasuję nastawnik więc zostałem przy starym (potencjometrycznym)Znowu minął rok i padł nastawnik.Mam pytanie czy ktoś może zakładał nowszy nastawnik do starszego typu Audi.Czy to jest wykonalne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Żeby zmienić pompę z nastawnikiem potencjometrycznym na taką z indukcyjnym musisz zmienić kompa i przepływomierz .Części te mogą być z auta nie młodszego niż z 94 roku na przepływce pierburga.Pełno tego na allegro .Kompa mozna kupić za ok 150zł ,przepływkę też coś koło tegoaczescik pisze:Mam pytanie czy ktoś może zakładał nowszy nastawnik do starszego typu Audi.Czy to jest wykonalne.
[Audi80 B4 1.9 TDI ] Problemy z nastawnikiem
Witam.
Wracam do tematu posiadam Audi 80 B4 TDI z 93r na podzespołach Bosha z nastawnikiem potencjometrycznym napisaliście że mogę go odmłodzić zakładając przepływomierz pierburg i nowszy typ komputera.Czy ktoś to już robił i wie jak krok po kroku to wykonać.Czy końcówki przewodów będą pasować itd...
Pozdrawiam
Wracam do tematu posiadam Audi 80 B4 TDI z 93r na podzespołach Bosha z nastawnikiem potencjometrycznym napisaliście że mogę go odmłodzić zakładając przepływomierz pierburg i nowszy typ komputera.Czy ktoś to już robił i wie jak krok po kroku to wykonać.Czy końcówki przewodów będą pasować itd...
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
W pompie od spodu jest cos takiego jak hmm niewiem czy fachowo nazwe ale regulator kata wtrysku ida do niego dwa kabelki od wtyczki przy pompie.
Obczzaj sobie ta czy te przewody maja styk i wogole bo ja dzieki temu forum uporalem sie z odcieciem (taki nagly spadek jakby ktos dmuchnal w ciebie) mocy powyzej 80 i to byla wina tego regulatora dokladnie przerwane przewody
Obczzaj sobie ta czy te przewody maja styk i wogole bo ja dzieki temu forum uporalem sie z odcieciem (taki nagly spadek jakby ktos dmuchnal w ciebie) mocy powyzej 80 i to byla wina tego regulatora dokladnie przerwane przewody
-
- Forum Audi 80
Oki jutro zerkne na to, a najlepiej umówie się z kolesiem i pod jade na kompa niech zobaczy, bo tak to nie da sie jeździć i wyprzedzać :-|
[ Dodano: 2010-02-11, 12:26 ]
Wymieniłem jeden przewód bo był naderwany od tego zaworka N75 i na razie nie odczuwa się odcinania, jak znowu kilka razy tak zrobi to wymienie zaworek wo raczej nie ma sensu go naprawiać. Dzięki wszystkim za pomoc... pozdr.. :lol:
[ Dodano: 2010-02-11, 12:26 ]
Wymieniłem jeden przewód bo był naderwany od tego zaworka N75 i na razie nie odczuwa się odcinania, jak znowu kilka razy tak zrobi to wymienie zaworek wo raczej nie ma sensu go naprawiać. Dzięki wszystkim za pomoc... pozdr.. :lol: