[b4 1.9tdi 1z] szarpie kierownicą
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1z] szarpie kierownicą
witam.panowie mam mały problem i nie wiem od czego zacząć więc chcę się was poradzić.zauważyłem ostatnio że podczas zmiany biegu gdy puszczam sprzęgło czuć lekkie szarpniecie kierownicą.odczuwalne jest to w momencie gdy koła zostają napędzane... druga sprawa chodź nie wiem czy powiązana ale podczas hamowania czuje tez drgania jednak to nie wina krzywej tarczy.gdy podczas hamowania skręcam w prawo wtedy już tak nie szarpie czyli jak prawe koło jest mniej obciążone...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
nie wiem ale chyba przegub nie jest winny bo z tego co się orientuję to podczas przyspieszania słychać stukanie lub jest luz na półosi jak jest przegub walnięty a nie szarpanie kierownicą...a czy jakiś element zawieszenia nie będzie dawał takich objawów.mam też problem z prawym amortyzatorem (chyba) objaw jest taki że słychać stukanie na nierównościach i podczas przejazdu np przez progi.wiem że to wina łożyska wiec może jakby były tam jakieś luzy to by się może objawiało tymi szarpnięciami kierownicy i szarpaniem podczas hamowania...
Re: [b4 1.9tdi 1z] szarpie kierownicą
Witam,
Miałem identycznie- okazało się, że zawieszenie miałem w złym stanie. Głównie mam na myśli wylane amorki i wybite ich poduszki McPersona.
Po wymianie jest wszystko ok.
Miałem identycznie- okazało się, że zawieszenie miałem w złym stanie. Głównie mam na myśli wylane amorki i wybite ich poduszki McPersona.
Po wymianie jest wszystko ok.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
grzebałem pod samochodem w sobotę i w sumie co do tulejek i gałek nie mam większych zastrzeżeń jednak zauważyłem jedną dziwną rzecz która może powodować to szarpanie.właśnie winne jest prawe koło.spróbuje opisać co zauważyłem: skręcam kierownica max w lewo,chwytam za prawe koło i zauważyłem że się rusza z przodu do tyłu (nie na boki) jak skręcę kierownicą max na prawo to tego ruchu nie wyczuwam... nie mam pojęcia co może powodować ten ruch koła.rusza sie z przodu do tyłu.co ciekawe podczas ruszania widać że to koło lekko się właśnie rusza z przodu na tył...może wiecie kurcze co jest wyrąbane...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Po mojemu to albo tuleje wahacza albo sworzeńhudy pisze:chwytam za prawe koło i zauważyłem że się rusza z przodu do tyłu (nie na boki) jak skręcę kierownicą max na prawo to tego ruchu nie wyczuwam... nie mam pojęcia co może powodować ten ruch koła.rusza sie z przodu do tyłu.co ciekawe podczas ruszania widać że to koło lekko się właśnie rusza z przodu na tył...może wiecie kurcze co jest wyrąbane...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no latają i to dość mocno a wcale dożo siły nie używam.chwytam za koło i z normalną siła szarpie i wtedy słychać stukanie i widać jak tulejki gonią do przodu i tyłu...tylko zastanawiam się teraz co robić bo kurcze umówiłem się z mechanikiem na uszczelnianie pompy paliwa.nie cieknie z niej jednak układ mi się zapowietrza.i teraz tak sobie myślę czy dać na uszczelnianie i poczekać z zawieszeniem czy zrobić najpierw zawieszenie a pompę odstawić np na następny miesiąc... może poczekam z zawieszeniem jak zrobi się troszkę cieplej.sam nie wiem...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt: