[80 All]Rezanie wyłącznika ABS
[...] mam przycisk bo go dokupilem i chce podpiac a nie ze mam orginalnie to wpiete w aucie bo jesli bym mial orgonalnie to bym sobie wycisnol guzik i abs papapapa ktos mi kiedys powiedzial ze sam guzik nie wystarczy wiec pytam co jeszcze moze masz racje ja czegos nie łapie wiec mnie oswiec wklej zdjecie co jest do tego potrzebne
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, 12:39 przez Bronek27, łącznie zmieniany 1 raz.
skoro bym nie mial absu to bym nic nie pisal jak juz wczesniej napisalem kiedys szukalem na ten temat informacji i ktos mi powiedzial ze sam przycisk nie wystarczy wiec zadalem pytanie co jeszcze jesli jestes pewien ze wystarczy przycisk i wpiecie tak jak kolega to podal to ok wystarczy mi ta informacjia jesli nie to pytam [...]
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, 12:38 przez Bronek27, łącznie zmieniany 1 raz.
[...] skoro kolega podał instrukcje jak zrobić odpinany abs to musi działać,wiem że inni np.wyjmują bezpiecznik żeby nie działał
Rafał damy radę dobrze że wkroczyłeś bo się mało nie zagotowałem
Rafał damy radę dobrze że wkroczyłeś bo się mało nie zagotowałem
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, 12:48 przez pandamix, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Bronek27, do tego przycisku potrzebujesz specjalnego przekaźnika od ABS, w pierwszej wiadomości masz go opisanego jako "ABS COMBO RELAY".
Masz tam opisane jak go podłączyć, inaczej go nie podłączysz.
:idea: Jeśli chciałbyś zrobić to prostszą metodą rozłączając odwód bezpiecznika ABS ze skrzynki bezpieczników to musisz zdobyć inny przycisk np. od przeciwmgielnych albo ogrzewania tylnej szyby. I założyć do niego "przód" od przycisku ABS aby opis się zgadzał. Dlatego potrzebujesz innego przycisku bo od ABSu podaje tylko sygnał gdy się go wciśnie a resztą zajmuje się ten "COMBO RELAY".
Zaletą prostszej metody jest to że za każdym odpaleniem auta nie trzeba wyłączać ABSu. Poszukaj, gdzieś kolega Solkier opisywał dokładniej jak to zrobić.
[ Dodano: 2010-02-15, 12:54 ]
Tutaj jest schemat: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1be72e477b
Masz tam opisane jak go podłączyć, inaczej go nie podłączysz.
:idea: Jeśli chciałbyś zrobić to prostszą metodą rozłączając odwód bezpiecznika ABS ze skrzynki bezpieczników to musisz zdobyć inny przycisk np. od przeciwmgielnych albo ogrzewania tylnej szyby. I założyć do niego "przód" od przycisku ABS aby opis się zgadzał. Dlatego potrzebujesz innego przycisku bo od ABSu podaje tylko sygnał gdy się go wciśnie a resztą zajmuje się ten "COMBO RELAY".
Zaletą prostszej metody jest to że za każdym odpaleniem auta nie trzeba wyłączać ABSu. Poszukaj, gdzieś kolega Solkier opisywał dokładniej jak to zrobić.
[ Dodano: 2010-02-15, 12:54 ]
Tutaj jest schemat: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1be72e477b
Panowie spokojnie nie każdy potrafi czytać schematy i być może mało zrozumiale napisałem opis PRZEKAŹNIKA i podłączenie WŁĄĆZNIKA !!!
Bronek27 potrzebujesz np taki przekaźnik http://www.allegro.pl/item893761557_rze ... ginal.html
[ Dodano: 2010-02-21, 15:03 ]
[center]ZMIANY DOTYCZĄCE QUATTRO !!!
[/center]
Ze względu na różne instalacje i sterowniki ABS w autkach z napędem QUATTRO
wprowadzam małe zmiany w sposobie podłączenia.
ZMIANY NA STRONIE nr.1
Bronek27 potrzebujesz np taki przekaźnik http://www.allegro.pl/item893761557_rze ... ginal.html
[ Dodano: 2010-02-21, 15:03 ]
[center]ZMIANY DOTYCZĄCE QUATTRO !!!
[/center]
Ze względu na różne instalacje i sterowniki ABS w autkach z napędem QUATTRO
wprowadzam małe zmiany w sposobie podłączenia.
ZMIANY NA STRONIE nr.1
Kolego dokładnie taka sama procedura ale po Twoim zapytaniu wnioskuje że nie masz jeszcze przekaźnika ABS COMBO RELAY (no chyba że w A6 był tylko że inaczej podłączony ale jai by miał sęs bez wyłącznika ??)robak26 pisze:Witam panowie.
Chciałbym odświeżyć ten temat.
Co prawda B4-ki już nie mam ,ale chcę odłączyć ABS w A6 C4.
Myślę ,że będzie podobnie, lecz nie bardzo kumam.
Odcinam dojście prądu po stacyjce od przekaźnika "15", mostkuję go z "87" , a z włącznika daję prąd na "T".
Czy to tak ma wyglądać?
[ Dodano: 2010-05-13, 18:24 ]
Tak były oryginalnie montowane ale nie w każdej wersji.grzesB4 pisze:Koledzy a ja już kupiłem moje autko z takim wyłącznikiem czy był on ori montowany?
potwierdzam że robota jest dziecinnie prosta a kupno wyłącznika i przekaźnika trudne też nie jest - przekaźnik z ori pstrykaczem ABS z kostką i do tego dodatkowy wlacznik ogrzewania tylnej szyby kupilem "na smietniku" za 30 zł <ok> wszystko podłaczone wg schematu z 1 strony i smiga aż miło nie było tylko skąd wziac "plusa" po stacyjce to pozyczylem go sobie od przekaznika 30... No i teraz juz mozna hamować jak mi się podoba z wyłączoną funkcją masażu prawej stopy...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Kontakt:
Jak włączę ABS błąd sam zniknie?Labiel pisze:Zawsze możesz odciąć zasilanie, co niektórzy wyciągają po prostu bezpiecznik. Tyle że wtedy w ECU pozostaje info o błędzie ABS.bogus508 pisze:Jak zrobić wyłącznik za pomocą przełącznika on/off? Który kabel przeciąć?
A można wiedzieć który to jest kabel od zasilania?