Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABK] Kontrolka świateł mijania by Krzysztof_Suliko

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Krzysztof_Suliko [usunięt

[80 B4 ABK] Kontrolka świateł mijania by Krzysztof_Suliko

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 15 lut 2010, 20:38

Witam

Od dłuższego czasu męczył mnie problem braku kontrolki informującej o nie włączonych światłach.
Wielokrotnie przez forum przewijały się posty dot. kontrolki ale żaden nie był dla mnie w 100% wyczerpującym temat.
Po konsultacjach z Kolegą o nicku kubik, postanowiłem zamontować u siebie kontrolkę (jego pomysłu) - informującą mnie o konieczności zapalenia świateł.

Licznik Audi ma w sobie to coś, że żadne niepotrzebne kontrolki się podczas jazdy nie świecą (i chwała za to tym którzy to wymyślili). Dlatego też moja kontrolka od świateł działa w inny, niż we wszystkich samochodach sposób. Mianowicie, gdy podczas jazdy NIE włączę świateł, będzie świeciła, włączę światła - przestanie świecić. Po skończonej jeździe, gdy wyłączę silnik i zapomnę zgasić świateł, wyciągnę kluczyk - zapali się informując mnie o tym :-)

Zaadaptowałem kontrolkę ze świateł pozycyjnych przyczepy:

Obrazek

Obrazek

A teraz gdzie i co podłączyć....

Plus (+) z niebieskiej kostki licznika:

Obrazek

Obrazek

Minus (-) z czarnej kostki za licznikami (umieszczonej w ramce z przekaźnikami):

Obrazek

Obrazek

Czas pracy : 40 minut

Prezentacja :

Dziękuje Koledze kubik za telefoniczną pomoc przy rozszyfrowaniu przewodów. <piwo>

Przy okazji tego rezanka dorobiłem kontrolke niedomkniętych drzwi.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, 13:55 przez Krzysztof_Suliko [usunięt, łącznie zmieniany 9 razy.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 15 lut 2010, 22:04

Kolego rozbuduj opis, co i jak laczysz i damy to do dzialu rezanie. Dobry pomysl z kontrolka i wlasciwie dziala. A co sie dzieje jak zalaczysz swiatla drogowe ?

Awatar użytkownika
MIODEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIODEK » 15 lut 2010, 22:33

spiczi pisze:A co sie dzieje jak zalaczysz swiatla drogowe ?
Przy przejściu na światła drogowe kontrolka od świateł mijania gaśnie, zapala się kontrolka świateł drogowych.

Co do oprawki to się świetnie nadaje ;-)
Obrazek

Tutaj wyraźniejsza fotka kontrolek
Obrazek

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 16 lut 2010, 06:43

Zapala się niebieska kontrolka od świateł drogowych :-D, wyłączę drogowe - gaśnie.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 16 lut 2010, 07:32

No Krzychu gratki za udane rezanko <ok>

Teraz jazda bez świateł Ci nie grozi. :lol:
MIODEK pisze:
Przy przejściu na światła drogowe kontrolka od świateł mijania gaśnie, zapala się kontrolka świateł drogowych.
W tym rozwiązaniu kontrolka świateł mijania gaśnie jak włączysz światła mijania, więc w czasie jazdy jej nie ma.
MIODEK pisze:Co do oprawki to się świetnie nadaje ;-)
Ale ciężko ją zdobyć :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 16 lut 2010, 09:49

Krzysztof_Suliko pisze:Zaadaptowałem kontrolkę ze świateł pozycyjnych przyczepy:
Małe sprostowanie. To kontrolka to nie od światęł pozycyjnych tylko od kierunkowaskazów przyczepy.
U mnie jest hak i miejsce z tą kontrolką jest zajęte :-/

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 16 lut 2010, 10:06

kokolino1, masz rację... myślałem o kierunkach a napisałem co innego, małe niedopatrzenie ;-)

A w nawiązaniu do Twojego problemu, to może poszukaj na aukcjach internetowych folii z kontrolkami (czasem się pojawiają
>> KLIK << ), wytnij i przeklej do swojego licznika w inne wolne miejsce.

Awatar użytkownika
maciek12
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek12 » 16 lut 2010, 13:02

Nie wiem, co wy na to, ale moim zdaniem temat powinien się nazywać "kontrolka świateł pozycyjnych...", a nie "mijania", ponieważ po zrobieniu tego, co jest w opisie wyszło mi właśnie takie coś... Nawet czytając opis coś mnie szczępiło, że szary kolor to napewno od pozycyjnych...

Dlatego, że mi nie odpowiadał taki układ, zrobiłem u siebie nieco inaczej, zamiast szarego zapodałem żółty od kostki pająka... Jaki efekt? Otóż gdy się zapomne i włącze tylko na pozycyjne, kontrolka mi przypomni, że nie włączyłem jak trzeba... Ma to również taką zalete, że jak spalą mi się złącza w pająku ( co jest częstą dolegliwością w naszych wehikułach ) to nie będe czekał, aż ktoś mi będzie mrugał poraz 1000-czny lub dowiem się dopiero, gdy mi misiaki lizaka pokażą, tylko kontrolka świecąc się oznajmi, że coś nie tak :-) Bo przecież jeśli nie wyłącze postojówek to mi brzęczyk o tym przypomni ( mi działa, nie wiem jak wam :-P), więc jak dla mnie kontrolka od świateł pozycyjnych jest zbędna :-D :-)

Zauwazyłem, że niektórzy podpinają tę kontrolke przez zabawe w jakies oprawki, ale po co to robić? przecież jak chcemy mieć efekt gaśnięcia kontrolki, to wystarczy wpiąć się z jednym kablem pod wolny pin w kostce, bo każda "pusta" kontrolka ma przecież poprowadzone fabrycznie scieżki, wystarczy tylko dojść po nitce do kłębka <ok>

To chyba byłoby na tyle z mojej strony :-) <ok>

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 16 lut 2010, 17:49

A oto jak prezentuje się to w aucie.

Zapalone światła - bez kluczyka w stacyjce (+ brzęczyk po otwarciu drzwi) - kontrolka świeci.

Obrazek

Brak włączonych świateł - kluczyk przekręcony na I (czyli jazda) - kontrolka świeci.

Obrazek

Obrazek

Włączone światła - kluczyk przekręcony na I (czyli jazda) - kontrolka gaśnie.

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2010-02-16, 18:00 ]
maciek12 pisze:Dlatego, że mi nie odpowiadał taki układ, zrobiłem u siebie nieco inaczej, zamiast szarego zapodałem żółty od kostki pająka... Jaki efekt? Otóż gdy się zapomne i włącze tylko na pozycyjne, kontrolka mi przypomni, że nie włączyłem jak trzeba...

Można też tak, mi wystarczy podłączenie do szarego przewodu.

Awatar użytkownika
MIODEK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MIODEK » 16 lut 2010, 23:16

https://audi80.pl/b3-b4kontrolka-swi ... t26384.htm <ok>

Tutaj też jest opisane co i jak trochę w inny sposób :->

Krzysztof_Suliko pisze:A w nawiązaniu do Twojego problemu, to może poszukaj na aukcjach internetowych folii z kontrolkami (czasem się pojawiają
>> KLIK << ), wytnij i przeklej do swojego licznika w inne wolne miejsce.
Co do kontrolek... Wczoraj godz 10:30 Cena Foli 6 zł, koszt wysyłki 4 zł i za taką kwotę zakupiłem <ok> Wczoraj wieczorem Cena za Folię 12 zł i koszt wysyłki 5 zł, natomiast dziś Folia 12 zł a wysyłka 7 zł.... Istne szaleństwo <rotfl>

Awatar użytkownika
Afdi87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Afdi87 » 18 lut 2010, 19:15

MIODEK pisze:Wczoraj godz 10:30 Cena Foli 6 zł, koszt wysyłki 4 zł i za taką kwotę zakupiłem <ok> Wczoraj wieczorem Cena za Folię 12 zł i koszt wysyłki 5 zł, natomiast dziś Folia 12 zł a wysyłka 7 zł.... Istne szaleństwo <rotfl>
Miodek, wszystko przez to, ze w przeciągu kilkunastu minut zeszły im 3 takie folie: Ty kupiłeś jedną (najbardziej wypasiona :evil: :-P ), a pare minut po Tobie ja wzialem dwie. Wtedy oni pomyśleli, ze zaraz zejdą im wszystkie i cena poszła 2x up, a tu zonk :mrgreen: Chętnych nie ma, bo nie ma folii z najlepszych wersji wypasu i cena o wiele wieksza <ok> Także dzięki koledze Krzysztof_Suliko złapaliśmy okazje <piwo>

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 22 lut 2010, 15:51

witam,

pytanie kieruje do bardziej zaznajomionych z elektroniką niż ja: podpinam "+" do niebieskiej kostki licznika, natomiast mam problem z "-" ponieważ w czarnej kostce w ramce przekaźników nie mam akurat tego pina o którym mówi autor. Gdzie moge jeszcze podpiąć minus "-" ?

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 22 lut 2010, 19:19

percevalle pisze:witam,

pytanie kieruje do bardziej zaznajomionych z elektroniką niż ja: podpinam "+" do niebieskiej kostki licznika, natomiast mam problem z "-" ponieważ w czarnej kostce w ramce przekaźników nie mam akurat tego pina o którym mówi autor. Gdzie moge jeszcze podpiąć minus "-" ?
To jest sygnał z włącznika świateł mijania w pająku.
Jak nie masz tego pinu w tym miejscu to napewno jest w innym tylko musisz poszukać.

Awatar użytkownika
Jarek3601
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarek3601 » 16 wrz 2010, 08:24

Koledzy zwracam się o pomoc. Otóż zrobiłem tak jak jest to tu przedstawione, plus z niebieskiej kostki, a minus z żółtego przewodu z pająka. Dzieje mi się taka sytuacja ze kontrolka pali się tylko gdy przekręcę stacyjkę i włączę światła, pali się cały czas niezależnie czy to mijania czy drogowe. Gdy wyjmę kluczyk i światła są włączone kontrolka gaśnie. Proszę o pomoc bo chciałbym żeby owa kontrolka zachowywała się tak jak zostało to opisane przez kolegę maciek12... ;-)

_DJ_3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _DJ_3 » 24 wrz 2010, 22:10

ja tak podłączyłem i jest oki jak przekręce kluczyk i mam wył światła to świeci jak wył kluczykiem to nie śiwci jak mam włączone zato mi brzeczy jak otworze dzwi.
i tu mam pytanko jak by zrobić w ten sposób połączyć oba pomysły i świeciła jak wył kluczykiem i będzie świeciła i nie wył światłach bo nie dowiem się jak nie otworze drzwi że nie wył świateł.

to więc jak by tak zrobić dać żarówkę dwużarnikową i minus dać do niebieskiej kostki a jeden plus do żółtego a drugi do szareko co nam to da że włącze zapłon przypomni mi o nie włączonych światłach pozycyjnych (bedą dwa żarniki świecić wieć będzie jaśniejsza) słabiej będzie świeciła informując o nie włączonych swiałach mijania, a gdy wył zapłon świała mijania się nie świcom wiec kontrolka będzie słabiej świecić informując o nie wyłączonych światłach mijania/ i kwestia świateł drogowych jadą i włanczam drogowe to mijania się wyłanczają by razem nie świciły wieć kontrolka od mijania świeci informując o ich nie właczeniu.

co wy na taki układ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl