[80 B4 ABK] Kontrolka świateł mijania by Krzysztof_Suliko
[80 B4 ABK] Kontrolka świateł mijania by Krzysztof_Suliko
Witam
Od dłuższego czasu męczył mnie problem braku kontrolki informującej o nie włączonych światłach.
Wielokrotnie przez forum przewijały się posty dot. kontrolki ale żaden nie był dla mnie w 100% wyczerpującym temat.
Po konsultacjach z Kolegą o nicku kubik, postanowiłem zamontować u siebie kontrolkę (jego pomysłu) - informującą mnie o konieczności zapalenia świateł.
Licznik Audi ma w sobie to coś, że żadne niepotrzebne kontrolki się podczas jazdy nie świecą (i chwała za to tym którzy to wymyślili). Dlatego też moja kontrolka od świateł działa w inny, niż we wszystkich samochodach sposób. Mianowicie, gdy podczas jazdy NIE włączę świateł, będzie świeciła, włączę światła - przestanie świecić. Po skończonej jeździe, gdy wyłączę silnik i zapomnę zgasić świateł, wyciągnę kluczyk - zapali się informując mnie o tym
Zaadaptowałem kontrolkę ze świateł pozycyjnych przyczepy:
A teraz gdzie i co podłączyć....
Plus (+) z niebieskiej kostki licznika:
Minus (-) z czarnej kostki za licznikami (umieszczonej w ramce z przekaźnikami):
Czas pracy : 40 minut
Prezentacja :
Dziękuje Koledze kubik za telefoniczną pomoc przy rozszyfrowaniu przewodów.
Przy okazji tego rezanka dorobiłem kontrolke niedomkniętych drzwi.
Od dłuższego czasu męczył mnie problem braku kontrolki informującej o nie włączonych światłach.
Wielokrotnie przez forum przewijały się posty dot. kontrolki ale żaden nie był dla mnie w 100% wyczerpującym temat.
Po konsultacjach z Kolegą o nicku kubik, postanowiłem zamontować u siebie kontrolkę (jego pomysłu) - informującą mnie o konieczności zapalenia świateł.
Licznik Audi ma w sobie to coś, że żadne niepotrzebne kontrolki się podczas jazdy nie świecą (i chwała za to tym którzy to wymyślili). Dlatego też moja kontrolka od świateł działa w inny, niż we wszystkich samochodach sposób. Mianowicie, gdy podczas jazdy NIE włączę świateł, będzie świeciła, włączę światła - przestanie świecić. Po skończonej jeździe, gdy wyłączę silnik i zapomnę zgasić świateł, wyciągnę kluczyk - zapali się informując mnie o tym
Zaadaptowałem kontrolkę ze świateł pozycyjnych przyczepy:
A teraz gdzie i co podłączyć....
Plus (+) z niebieskiej kostki licznika:
Minus (-) z czarnej kostki za licznikami (umieszczonej w ramce z przekaźnikami):
Czas pracy : 40 minut
Prezentacja :
Dziękuje Koledze kubik za telefoniczną pomoc przy rozszyfrowaniu przewodów.
Przy okazji tego rezanka dorobiłem kontrolke niedomkniętych drzwi.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, 13:55 przez Krzysztof_Suliko [usunięt, łącznie zmieniany 9 razy.
No Krzychu gratki za udane rezanko <ok>
Teraz jazda bez świateł Ci nie grozi. :lol:
Teraz jazda bez świateł Ci nie grozi. :lol:
W tym rozwiązaniu kontrolka świateł mijania gaśnie jak włączysz światła mijania, więc w czasie jazdy jej nie ma.MIODEK pisze:Przy przejściu na światła drogowe kontrolka od świateł mijania gaśnie, zapala się kontrolka świateł drogowych.spiczi pisze:A co sie dzieje jak zalaczysz swiatla drogowe ?
Ale ciężko ją zdobyć :mrgreen:MIODEK pisze:Co do oprawki to się świetnie nadaje
kokolino1, masz rację... myślałem o kierunkach a napisałem co innego, małe niedopatrzenie
A w nawiązaniu do Twojego problemu, to może poszukaj na aukcjach internetowych folii z kontrolkami (czasem się pojawiają
>> KLIK << ), wytnij i przeklej do swojego licznika w inne wolne miejsce.
A w nawiązaniu do Twojego problemu, to może poszukaj na aukcjach internetowych folii z kontrolkami (czasem się pojawiają
Nie wiem, co wy na to, ale moim zdaniem temat powinien się nazywać "kontrolka świateł pozycyjnych...", a nie "mijania", ponieważ po zrobieniu tego, co jest w opisie wyszło mi właśnie takie coś... Nawet czytając opis coś mnie szczępiło, że szary kolor to napewno od pozycyjnych...
Dlatego, że mi nie odpowiadał taki układ, zrobiłem u siebie nieco inaczej, zamiast szarego zapodałem żółty od kostki pająka... Jaki efekt? Otóż gdy się zapomne i włącze tylko na pozycyjne, kontrolka mi przypomni, że nie włączyłem jak trzeba... Ma to również taką zalete, że jak spalą mi się złącza w pająku ( co jest częstą dolegliwością w naszych wehikułach ) to nie będe czekał, aż ktoś mi będzie mrugał poraz 1000-czny lub dowiem się dopiero, gdy mi misiaki lizaka pokażą, tylko kontrolka świecąc się oznajmi, że coś nie tak Bo przecież jeśli nie wyłącze postojówek to mi brzęczyk o tym przypomni ( mi działa, nie wiem jak wam ), więc jak dla mnie kontrolka od świateł pozycyjnych jest zbędna
Zauwazyłem, że niektórzy podpinają tę kontrolke przez zabawe w jakies oprawki, ale po co to robić? przecież jak chcemy mieć efekt gaśnięcia kontrolki, to wystarczy wpiąć się z jednym kablem pod wolny pin w kostce, bo każda "pusta" kontrolka ma przecież poprowadzone fabrycznie scieżki, wystarczy tylko dojść po nitce do kłębka <ok>
To chyba byłoby na tyle z mojej strony <ok>
Dlatego, że mi nie odpowiadał taki układ, zrobiłem u siebie nieco inaczej, zamiast szarego zapodałem żółty od kostki pająka... Jaki efekt? Otóż gdy się zapomne i włącze tylko na pozycyjne, kontrolka mi przypomni, że nie włączyłem jak trzeba... Ma to również taką zalete, że jak spalą mi się złącza w pająku ( co jest częstą dolegliwością w naszych wehikułach ) to nie będe czekał, aż ktoś mi będzie mrugał poraz 1000-czny lub dowiem się dopiero, gdy mi misiaki lizaka pokażą, tylko kontrolka świecąc się oznajmi, że coś nie tak Bo przecież jeśli nie wyłącze postojówek to mi brzęczyk o tym przypomni ( mi działa, nie wiem jak wam ), więc jak dla mnie kontrolka od świateł pozycyjnych jest zbędna
Zauwazyłem, że niektórzy podpinają tę kontrolke przez zabawe w jakies oprawki, ale po co to robić? przecież jak chcemy mieć efekt gaśnięcia kontrolki, to wystarczy wpiąć się z jednym kablem pod wolny pin w kostce, bo każda "pusta" kontrolka ma przecież poprowadzone fabrycznie scieżki, wystarczy tylko dojść po nitce do kłębka <ok>
To chyba byłoby na tyle z mojej strony <ok>
A oto jak prezentuje się to w aucie.
Zapalone światła - bez kluczyka w stacyjce (+ brzęczyk po otwarciu drzwi) - kontrolka świeci.
Brak włączonych świateł - kluczyk przekręcony na I (czyli jazda) - kontrolka świeci.
Włączone światła - kluczyk przekręcony na I (czyli jazda) - kontrolka gaśnie.
[ Dodano: 2010-02-16, 18:00 ]
Można też tak, mi wystarczy podłączenie do szarego przewodu.
Zapalone światła - bez kluczyka w stacyjce (+ brzęczyk po otwarciu drzwi) - kontrolka świeci.
Brak włączonych świateł - kluczyk przekręcony na I (czyli jazda) - kontrolka świeci.
Włączone światła - kluczyk przekręcony na I (czyli jazda) - kontrolka gaśnie.
[ Dodano: 2010-02-16, 18:00 ]
maciek12 pisze:Dlatego, że mi nie odpowiadał taki układ, zrobiłem u siebie nieco inaczej, zamiast szarego zapodałem żółty od kostki pająka... Jaki efekt? Otóż gdy się zapomne i włącze tylko na pozycyjne, kontrolka mi przypomni, że nie włączyłem jak trzeba...
Można też tak, mi wystarczy podłączenie do szarego przewodu.
https://audi80.pl/b3-b4kontrolka-swi ... t26384.htm <ok>
Tutaj też jest opisane co i jak trochę w inny sposób :->
Tutaj też jest opisane co i jak trochę w inny sposób :->
Co do kontrolek... Wczoraj godz 10:30 Cena Foli 6 zł, koszt wysyłki 4 zł i za taką kwotę zakupiłem <ok> Wczoraj wieczorem Cena za Folię 12 zł i koszt wysyłki 5 zł, natomiast dziś Folia 12 zł a wysyłka 7 zł.... Istne szaleństwo <rotfl>Krzysztof_Suliko pisze:A w nawiązaniu do Twojego problemu, to może poszukaj na aukcjach internetowych folii z kontrolkami (czasem się pojawiają
Miodek, wszystko przez to, ze w przeciągu kilkunastu minut zeszły im 3 takie folie: Ty kupiłeś jedną (najbardziej wypasiona :evil: ), a pare minut po Tobie ja wzialem dwie. Wtedy oni pomyśleli, ze zaraz zejdą im wszystkie i cena poszła 2x up, a tu zonk :mrgreen: Chętnych nie ma, bo nie ma folii z najlepszych wersji wypasu i cena o wiele wieksza <ok> Także dzięki koledze Krzysztof_Suliko złapaliśmy okazjeMIODEK pisze:Wczoraj godz 10:30 Cena Foli 6 zł, koszt wysyłki 4 zł i za taką kwotę zakupiłem <ok> Wczoraj wieczorem Cena za Folię 12 zł i koszt wysyłki 5 zł, natomiast dziś Folia 12 zł a wysyłka 7 zł.... Istne szaleństwo <rotfl>
- percevalle
- Audi 80 Klub
To jest sygnał z włącznika świateł mijania w pająku.percevalle pisze:witam,
pytanie kieruje do bardziej zaznajomionych z elektroniką niż ja: podpinam "+" do niebieskiej kostki licznika, natomiast mam problem z "-" ponieważ w czarnej kostce w ramce przekaźników nie mam akurat tego pina o którym mówi autor. Gdzie moge jeszcze podpiąć minus "-" ?
Jak nie masz tego pinu w tym miejscu to napewno jest w innym tylko musisz poszukać.
Koledzy zwracam się o pomoc. Otóż zrobiłem tak jak jest to tu przedstawione, plus z niebieskiej kostki, a minus z żółtego przewodu z pająka. Dzieje mi się taka sytuacja ze kontrolka pali się tylko gdy przekręcę stacyjkę i włączę światła, pali się cały czas niezależnie czy to mijania czy drogowe. Gdy wyjmę kluczyk i światła są włączone kontrolka gaśnie. Proszę o pomoc bo chciałbym żeby owa kontrolka zachowywała się tak jak zostało to opisane przez kolegę maciek12...
ja tak podłączyłem i jest oki jak przekręce kluczyk i mam wył światła to świeci jak wył kluczykiem to nie śiwci jak mam włączone zato mi brzeczy jak otworze dzwi.
i tu mam pytanko jak by zrobić w ten sposób połączyć oba pomysły i świeciła jak wył kluczykiem i będzie świeciła i nie wył światłach bo nie dowiem się jak nie otworze drzwi że nie wył świateł.
to więc jak by tak zrobić dać żarówkę dwużarnikową i minus dać do niebieskiej kostki a jeden plus do żółtego a drugi do szareko co nam to da że włącze zapłon przypomni mi o nie włączonych światłach pozycyjnych (bedą dwa żarniki świecić wieć będzie jaśniejsza) słabiej będzie świeciła informując o nie włączonych swiałach mijania, a gdy wył zapłon świała mijania się nie świcom wiec kontrolka będzie słabiej świecić informując o nie wyłączonych światłach mijania/ i kwestia świateł drogowych jadą i włanczam drogowe to mijania się wyłanczają by razem nie świciły wieć kontrolka od mijania świeci informując o ich nie właczeniu.
co wy na taki układ?
i tu mam pytanko jak by zrobić w ten sposób połączyć oba pomysły i świeciła jak wył kluczykiem i będzie świeciła i nie wył światłach bo nie dowiem się jak nie otworze drzwi że nie wył świateł.
to więc jak by tak zrobić dać żarówkę dwużarnikową i minus dać do niebieskiej kostki a jeden plus do żółtego a drugi do szareko co nam to da że włącze zapłon przypomni mi o nie włączonych światłach pozycyjnych (bedą dwa żarniki świecić wieć będzie jaśniejsza) słabiej będzie świeciła informując o nie włączonych swiałach mijania, a gdy wył zapłon świała mijania się nie świcom wiec kontrolka będzie słabiej świecić informując o nie wyłączonych światłach mijania/ i kwestia świateł drogowych jadą i włanczam drogowe to mijania się wyłanczają by razem nie świciły wieć kontrolka od mijania świeci informując o ich nie właczeniu.
co wy na taki układ?