[ALL] Polerka Felg.
-
- Forum Audi 80
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Panowie... wulkanizatorzy wam takie brednie wciskają? Jak koło jest wyważone i opona nie była zdejmowana nie było żadnych uszkodzeń i nic nie ściąga/nie ma wibracji na kierownicy to nie ma potrzeby wyważać.
Bicie na kierownicy każdy wyczuje, to może prowadzić do szybszego zużycia poduch na amortyzatorach, tulejek itd ale nie do uszkodzenia tarcz... Proszę was...
Bicie na kierownicy każdy wyczuje, to może prowadzić do szybszego zużycia poduch na amortyzatorach, tulejek itd ale nie do uszkodzenia tarcz... Proszę was...
-
- Forum Audi 80
ja nie upieram sie że trzeba wyważać jak nie czujesz żadnego bicia ! ale kolego nie dowaga koła może być taka że wpada w tak szybki rezonans że ty go nie czujesz a podzespoły auta go odczują , to po pierwsze po 2 skoro twierdzisz ze masz dobrze wyważone po jednym sezonie to jak wrzuci ci wulkanizator koło na wyważarkę i wyjdą 0 to skasuje cie za sprawdzenie marne grosze ! Pracuje w Autoryzowanym serwisie michelina gdzie mamy szkolenia itd i wierz mi że nie dowaga koła nie tylko powoduje drganie kierownicy a wręcz rzadko jest odczuwana na elementach układu
-
- Forum Audi 80
No to kolego meir było od razu mówić że jesteś w tym temacie biegły
Ale i tak ja wywazam koła co dwa sezony:)Na wiosnę będę wywazał i zobaczymy jak będzie po zrobionej polerce 8-)
edit by UFOtm: ortografia kolego
Ale i tak ja wywazam koła co dwa sezony:)Na wiosnę będę wywazał i zobaczymy jak będzie po zrobionej polerce 8-)
edit by UFOtm: ortografia kolego
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, 19:29 przez bodzio1819, łącznie zmieniany 1 raz.
bodzio1819, tak jak pisałem polerka nie wiele zmieni bo wątpię żebyś zdarł aż tyle z felgi ale powiem tyle wiele czynników wpływa na dobre wyważenie takich jak profesjonalne uchwyty z wymiennymi stożkami główna sprawa centrowanie itd itp nie chce mi się rozpisywać bo zajęło by mi to z 3 godziny lekko ale jak coś służę pomocą
co do tych tarcz to nikt nie miał na myśli ze sie psują od źle wywazonych kół, bynajmniej ja...
miałem na myśli to że po zmianie opon i nie sprawdzeniu ich wyważenia, zaczniemy podejrzewać że tarcze nam się zwichrowały np bo wjechaliśmy w kałużę na rozgrzanych tarczach.... a powodem bicia na kole kierownicy może byc właśnie źle wyważone koło...
a zresztą jak mam założyć koła bez wyważania przejechać sie parę kilometrów i zawracać i usłyszeć " a nie mówiłem.." to wolę od razu zrobić wyważenie kół, przecież to tylko 20 zł
edit by UFOtm: ortografia
miałem na myśli to że po zmianie opon i nie sprawdzeniu ich wyważenia, zaczniemy podejrzewać że tarcze nam się zwichrowały np bo wjechaliśmy w kałużę na rozgrzanych tarczach.... a powodem bicia na kole kierownicy może byc właśnie źle wyważone koło...
a zresztą jak mam założyć koła bez wyważania przejechać sie parę kilometrów i zawracać i usłyszeć " a nie mówiłem.." to wolę od razu zrobić wyważenie kół, przecież to tylko 20 zł
edit by UFOtm: ortografia
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, 19:30 przez Lenio21, łącznie zmieniany 1 raz.
witam wiosna zbliza sie już wielkimi krokami wiec i ja zabrałem sie za odświeżenie alu i tu mam do was małe pytanie mam alu firmu OZ 3 cześciowe na poprzednie sezony polerowałem rant tylko do tych śrubek ale teraz naszła mnie ochota na całe w polerce i natrafiłem na powazny problem niemam pojęcia co to jest za klucz którym moge je rozkrecić w sklepach rozkładaja ręce bo nic nie pasuje pewnie jet to jakis specjalny klucz i teraz pytanie czy ma ktos taki kluczyk na zbyciu lub namiary na miejsce gdzie takowy moge nabyc z góry dzieki za pomoc
MARCiN, mierz łepek suwmiarka i mi napisz jaka ma srednice w miejscu gdzie zaklada sie klucz, pewnie zamieszam kijem w magicznym kotle co w kanale u mnie stoi i cos wymysle A i druga kwestia to czy z tylu felgi sa nakretki czy sruby nie wystaja od tylu felgi wogole, nie widze po zdjeciu co to za model wiec nie zgadne :-> . jesli sa nakretki to czy maja taka sama srednice w miejscu na klucz czy inna :?: Tych "ząbkow" jest 10 czy 12 na srubie innymi slowy klucz ma byc dziesiecio czy dwunastokątny :?:
Tak masz racje to jest specjalny klucz do felg.
Tak masz racje to jest specjalny klucz do felg.
felgi te to ABT niepamietam jaki model napewno produkowane przez OZ bo takie oznaczenia sa na nich wybite z tyłu i na śrubkach tez jest logo OZ fotki w moim temacie jak one wygladaja https://audi80.pl/audi-coupe-colur-e ... ht=#402082 z drugiej strony jest nakretka na podobny klucz jak tylko będe w garage to zmieże i policze ząbki