[80 B4 2.0 ABK 93r] - cisnienie a uklad chlodzenia
moze ich zywot juz poprostu sie konczy to mozliwe . ale nie wiem na czym musial bys jezdzic zeby te silikony wykonczyc - borygo???
[ Dodano: 2010-02-08, 22:07 ]
co do naprawy korka hahaha jest chyba nierozbieralny ale Polak wszystko potrafi sam cos kiedys grzebalem w tym temacie . Od spodu korka byly male otwory w ktorych byly male klapki na sprezynkach z czasem zachodzily kamieniem czy syfem z ukladu chlodzenia jak kto woli i sie nie ruszaly juz pod wplywem cisnienia . Wystarczy je troszke zruszyc czytaj przed uzyciem wstrzasnac hehehe .
[ Dodano: 2010-02-08, 22:07 ]
co do naprawy korka hahaha jest chyba nierozbieralny ale Polak wszystko potrafi sam cos kiedys grzebalem w tym temacie . Od spodu korka byly male otwory w ktorych byly male klapki na sprezynkach z czasem zachodzily kamieniem czy syfem z ukladu chlodzenia jak kto woli i sie nie ruszaly juz pod wplywem cisnienia . Wystarczy je troszke zruszyc czytaj przed uzyciem wstrzasnac hehehe .
Większość korków ma prostą konstrukcję. Sprężyna spiralna dociska okrągłą płytkę z blaszki do gunowej uszczelki. Przez otwory w korku widać właśnie tą blaszkę. Powinna wyraźnie uginać się pod naciskiem wkrętaczka lub pręcika włożonego przez otworki. Jeśli dłużej nie przegrzewamy silnika blaszka "skleja" się pod wpływem temperatury z gumowa uszczelką i ciśnienie w układzie wypycha płyn gdzie tylko można. W skrajnych przypadkach pekają węże. Czasem to sklejenie jest nienaturalnie mocne i można zwątpić. Wiem jednak że prawidłowo dzialające korki zawsze wyczuwalnie uginają zawór.
zakładam, że termostat przed zamontowaniem został sprawdzony, a układ chłodzenia masz odpowietrzony prawidłowo.piet9 pisze:Witam,prosze o pomoc,płyn sie strasznie grzeje dochodzi do 110st.Wentylator już odłączyłem i samoczynnie go z kabiny załączam.termostat wymieniłem pompe również.termostat nie puszcza dlaczego?3ci z kolei?
jeśli odpowiedzi nie znalazłeś w tym wątku, to przeczytaj ten temat https://audi80.pl/b3-b4-all-termosta ... vt6032.htm
- percevalle
- Audi 80 Klub
piet9 pisze:termostat nie puszcza dlaczego?3ci z kolei?
Tylko załóz termostat w odpowiedni sposób, kabłąkiem termostatu w poprzek kierunku przepływu - wbrew pozorom nie jest to obojetne jak zakładasz termostat - jesli założysz inaczej to silnik sie grzeje, bo przepływ jest przyblokowany. Gdyby o tym pamietać moze udało by sie uniknąć czestej wymiany termostatów.