[80 B4 1.9TDI 1Z] Problem z 5 i wstecznym.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[80 B4 1.9TDI 1Z] Problem z 5 i wstecznym.
Witam. Od kilku dni mam problem z 5 biegiem i wstecznym. Otóż podczas jazdy przy wbijaniu z 4 na 5 bieg słychać delikatny zgrzyt. Jeżeli bieg wbiję dopiero po kilku sekundach od wciśnięcia sprzęgła to tego zgrzytu nie ma. Podczas szybszej jazdy, tzn. ponad 110km na godzinę jest problem z wyrzuceniem na luz. Po prostu bieg nie chce wyskoczyć dopóki się nie zatrzymam. Jeśli chodzi o wsteczny to nie można go czasami wbić. Jest totalny opór przy próbie wbicia. Dodam że takie objawy nie są cały czas. Czasami skrzynia pracuje zupełnie normalnie a czasami jest lipa bo nie mogę np. cofnąć. Czego to są objawy? Czy mam już liczyć kasę na inną skrzynie?
- zawodnik88
- Forum Audi 80
Re: [80 B4 1.9TDI 1Z] Problem z 5 i wstecznym.
adrianolkusz pisze: Czy mam już liczyć kasę na inną skrzynie?
najpierw sprzwdź poziom oleju w skrzyni później posprawdzaj poduszki ze skrzyni i silnika, dobrze by było też zobaczyć wysprzęglik.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No jeśli chodzi o gęstość oleju to odpada bo taki objaw to jest nawet po długiej trasie. Dzisiaj wróciłem z pracy. Wsteczny za chiny nie wskoczy. Reszta na postoju dobrze. Podczas jazdy z piątką jest problem przy wyrzucaniu na luz. Po prostu jakby coś się zakleszczało na chwilę ale po chwili wyskakuje.
Witam. Jeśli sprawdziłeś stan poduszek i są dobre to przyczyna jest w drążkach które przenoszą ruch na skrzynię tzn.
- Przy skrzyni biegów jest połączenie krzyżakowe jeżeli na tym krzyżaku jest zbyt duży luz to przeniesienie ruchu drążka zmiany biegów w kabinie na ten przytwierdzony przy skrzyni jest znikomy i dlatego drążek z kabiny w dolnym położeniu opiera się o obudowę tunelu i nie można wbić 5 i wstecznego.
- Trzeba wymontować dolny drążek i usunąć luz na krzyżaku poprzez regenerację lub można jeszcze spróbować przekręcić ten drążek na wielofrezie w prawą stronę o dwa ząbki jeżeli nie ucieknie 1i2 to będziesz sie cieszył 5i wstecznym.
-To połączenie na wielofrezie znajduje się za krzyżakiem łączy wodzik skrzyni z tym drążkiem.
Pozdrawiam.
- Przy skrzyni biegów jest połączenie krzyżakowe jeżeli na tym krzyżaku jest zbyt duży luz to przeniesienie ruchu drążka zmiany biegów w kabinie na ten przytwierdzony przy skrzyni jest znikomy i dlatego drążek z kabiny w dolnym położeniu opiera się o obudowę tunelu i nie można wbić 5 i wstecznego.
- Trzeba wymontować dolny drążek i usunąć luz na krzyżaku poprzez regenerację lub można jeszcze spróbować przekręcić ten drążek na wielofrezie w prawą stronę o dwa ząbki jeżeli nie ucieknie 1i2 to będziesz sie cieszył 5i wstecznym.
-To połączenie na wielofrezie znajduje się za krzyżakiem łączy wodzik skrzyni z tym drążkiem.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80