Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9TDI 1Z] Problem z 5 i wstecznym.

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
adrianolkusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[80 B4 1.9TDI 1Z] Problem z 5 i wstecznym.

Post autor: adrianolkusz » 19 lut 2010, 18:40

Witam. Od kilku dni mam problem z 5 biegiem i wstecznym. Otóż podczas jazdy przy wbijaniu z 4 na 5 bieg słychać delikatny zgrzyt. Jeżeli bieg wbiję dopiero po kilku sekundach od wciśnięcia sprzęgła to tego zgrzytu nie ma. Podczas szybszej jazdy, tzn. ponad 110km na godzinę jest problem z wyrzuceniem na luz. Po prostu bieg nie chce wyskoczyć dopóki się nie zatrzymam. Jeśli chodzi o wsteczny to nie można go czasami wbić. Jest totalny opór przy próbie wbicia. Dodam że takie objawy nie są cały czas. Czasami skrzynia pracuje zupełnie normalnie a czasami jest lipa bo nie mogę np. cofnąć. Czego to są objawy? Czy mam już liczyć kasę na inną skrzynie?

Awatar użytkownika
zawodnik88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zawodnik88 » 20 lut 2010, 16:17

Z problemem wbijania biegu wstecznego to zazwyczaj jest winne temu to że olej w skrzyni jest zimny i gęsty ale nie zawsze jest jedyna przyczyna

Awatar użytkownika
Mortiis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [80 B4 1.9TDI 1Z] Problem z 5 i wstecznym.

Post autor: Mortiis » 20 lut 2010, 21:36

adrianolkusz pisze: Czy mam już liczyć kasę na inną skrzynie?

najpierw sprzwdź poziom oleju w skrzyni później posprawdzaj poduszki ze skrzyni i silnika, dobrze by było też zobaczyć wysprzęglik.

adrianolkusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: adrianolkusz » 21 lut 2010, 08:50

No jeśli chodzi o gęstość oleju to odpada bo taki objaw to jest nawet po długiej trasie. Dzisiaj wróciłem z pracy. Wsteczny za chiny nie wskoczy. Reszta na postoju dobrze. Podczas jazdy z piątką jest problem przy wyrzucaniu na luz. Po prostu jakby coś się zakleszczało na chwilę ale po chwili wyskakuje.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 23 lut 2010, 19:03

Sprawdx poduszke pod skrzynia, bo "5" i wsteczny jest po prawej stronie (lewarek dajesz na prawo) i moze skrzynia jest jakos z ukosa i dlatego sie wbic nie da.

piotr_gru
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piotr_gru » 14 mar 2010, 08:18

Witam. Jeśli sprawdziłeś stan poduszek i są dobre to przyczyna jest w drążkach które przenoszą ruch na skrzynię tzn.
- Przy skrzyni biegów jest połączenie krzyżakowe jeżeli na tym krzyżaku jest zbyt duży luz to przeniesienie ruchu drążka zmiany biegów w kabinie na ten przytwierdzony przy skrzyni jest znikomy i dlatego drążek z kabiny w dolnym położeniu opiera się o obudowę tunelu i nie można wbić 5 i wstecznego.
- Trzeba wymontować dolny drążek i usunąć luz na krzyżaku poprzez regenerację lub można jeszcze spróbować przekręcić ten drążek na wielofrezie w prawą stronę o dwa ząbki jeżeli nie ucieknie 1i2 to będziesz sie cieszył 5i wstecznym.
-To połączenie na wielofrezie znajduje się za krzyżakiem łączy wodzik skrzyni z tym drążkiem.
Pozdrawiam. ;-)

mateo17_1991
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mateo17_1991 » 04 lut 2015, 12:07

-uszkodzony synchronizator biegu trzeciego, skrzynia do regeneracji lub wymiany
- to nie wina poduszek, oleju, czy zabieraka
miałem te same objawy 5 i wsteczny nie wchodziły
spuszczam olej ze skrzyni a tu kawałki metalu się sypią

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce