Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B4 2.0 ABK ] potencjometr przepustnicy.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 20 lut 2010, 15:17

kamilk281 pisze: czy po czyszczeniu trzeba tą przepustnicę adaptować czy możne spokojnie odkrecać i czyścić?
W autach od 1993 roku trzeba adaptować przepustnicę , natomiast w starszych trzeba ja odpowiednio ustawić na podstawie pomiaru napięcia.

adi74

Post autor: adi74 » 20 lut 2010, 16:59

bolidxxl pytałeś jak zdemontować czujnik położenia przepustnicy

to masz:
Wyciągasz przepływomierz żeby móc ręce wsadzić pod przepustnice. Wyciągasz wtyczkę (manual) lub też dwie (automat) z potencjometru. On osłonięty jest osłonką blaszaną, więc musisz ją odkręcić żeby mieć dostęp. Sam potencjometr trzyma się na dwóch śrubach imbusowych. Przydało by się małe lustereczko żeby się przyglądnąć dokładnie od dołu.
Także wymiana czujnika położenia przepustnicy to sprawa prosta, na pewno sobie poradzisz <ok>

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 20 lut 2010, 20:26

czarekj pisze:
kamilk281 pisze: czy po czyszczeniu trzeba tą przepustnicę adaptować czy możne spokojnie odkrecać i czyścić?
W autach od 1993 roku trzeba adaptować przepustnicę , natomiast w starszych trzeba ja odpowiednio ustawić na podstawie pomiaru napięcia.
Mógłbyś przybliżyć jak wykonać obie te operacje? Bo ja mam rocznikowy '93, ale z taśmy zszedł we wrześniu '92.

Pozdrawiam

wojtas3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojtas3 » 14 sty 2011, 12:50

Ja w swoim 2.0 ABK wykręciłem całą przepustnicę, dopiero wtedy odkręciłem potencjometr. Po ponownym skręceniu wszystkiego nie robiłem żadnej adaptacji i wszystko hula.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl