[B4 1Z] Wyeliminować drgania silnika?
- Mephisto2oo9
- Forum Audi 80
[B4 1Z] Wyeliminować drgania silnika?
Witam,
Dość irytuje mnie to, że w granicach około 1800-2000obr/min cała buda wpada w rezonans i "buczy". Czy to jest cecha tych silników czy da się to jakoś zredukować ? Poduszki pod silnikiem mam sprawne (jedna jest nowa, wymieniałem bo stara była zniszczona, druga jest OK). Miałem całkowicie dowalony lewy, przedni amor, wymieniłem i buda ciut mniej drży ale niewiele to dało. Nie wiem w jakim stanie są poduszki pod skrzynią, czy one mogą mieć wpływ na drgania, czy mam sobie je odpuścić? Silnik sprawny technicznie, brak problemów (dawka, kąt, doładowanie - wszystko OK).
Jakieś pomysły?
Dość irytuje mnie to, że w granicach około 1800-2000obr/min cała buda wpada w rezonans i "buczy". Czy to jest cecha tych silników czy da się to jakoś zredukować ? Poduszki pod silnikiem mam sprawne (jedna jest nowa, wymieniałem bo stara była zniszczona, druga jest OK). Miałem całkowicie dowalony lewy, przedni amor, wymieniłem i buda ciut mniej drży ale niewiele to dało. Nie wiem w jakim stanie są poduszki pod skrzynią, czy one mogą mieć wpływ na drgania, czy mam sobie je odpuścić? Silnik sprawny technicznie, brak problemów (dawka, kąt, doładowanie - wszystko OK).
Jakieś pomysły?
na jakiej firmy została wymieniona ta poducha silnika :?: Tam są poduszki olejowe, a spotkałem się z tym, że niektóre firmy robią jako zanienniki gumowe. W silnikach benzynowych to aż tak nie przeszkadza, ale w dieslach drgania są większe. Kolega kiedyś wimienił na takie no name to telepało mu całą budą, jeszcze gożej niż na tych co miał. Wkońcu poszedł na szrot kupił ori używkę i nareszcie było dobrze. PozdrawiamMephisto2oo9 pisze:Poduszki pod silnikiem mam sprawne (jedna jest nowa, wymieniałem bo stara była zniszczona, druga jest OK)
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Sory kolego ale co te rzeczy mają do rezonansu silnika przenoszonego na budę ?gibaj pisze:słuchaj na te drgania może mieć dużo do czynienia opony,felgi
To i owszem może mieć wpływ chociaż jesli chodzi o poduszki pod skrzynią to mało prawdopodobne Mephisto2oo9, Też to mam w zetorze i mnie to drażni .Nie wiem jak to dokładnie jest u ciebie ale u mnie ten rezonans przenosi się przy zmianie biegu na wyższy w zakresie obrotów 1800-2000 obr/min czyli tak jak u ciebie .Jak przeciągnę powyżej 2200 to tego nie ma .Silnik chodzi jak zegarek ,poduchy też całe i myslę od dłuższego czasu co może być przyczyną bo to nie jest normalne .A najlepsze jest to że w drugiej audicy tyle że z silnikiem TD- AAZ mam padniętą lewą poduchę (wyciekł z niej olej)i nie ma żadnego rezonansu zmieniając bieg na wyższy przy znacznie niższych obrotach . :shock: Będę z tym walczył jak się zrobi cieplej.Mam jednego podejrzanego a jest to katalizator , tłumik przelotowy w miejsce kata już leży i czeka .Jak znajdę przyczynę oczywiście opisze .gibaj pisze:tłumik,może i te poduszki pod skrzynią
- Mephisto2oo9
- Forum Audi 80
I szczególnie odczuwalne jest to na wyższych biegach (IV i V) bo na niższych w miare szybko przechodzi przez ten zakres. Spróbuje też zajrzeć w okolice tłumika.MUNIOR pisze: Też to mam w zetorze i mnie to drażni .Nie wiem jak to dokładnie jest u ciebie ale u mnie ten rezonans przenosi się przy zmianie biegu na wyższy w zakresie obrotów 1800-2000 obr/min czyli tak jak u ciebie .Jak przeciągnę powyżej 2200 to tego nie ma .
To i ja dopiszę się trochę Też mam to samo i nasila się na wysokim biegu i niskiej prędkości i jak ma ciężko na przykład pod górkę Na początku podejrzewałem ,że skrzynia jest walnięta.Kiedy ją wymieniłem w pierwszej jeździe próbnej było super ale po jakimś czasie jest to samo :cry: Kiedyś źle podłączyłem jedną wtyczkę i turbo nie ładowało jak trzeba, było 0.65bar. i rezonans był dużo mniejszy.A po dodaniu kilku kucyków jest więcej buuczenia :-x Teraz tak myślę ,że to może być związane z układem wydechowym :roll:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
marko009 pisze:że to może być związane z układem wydechowym :roll:
Oczywiście że może.Wiecej kucy wiecej spalin i jak coś je zatrzymuje np.zapchany katalizator mamy spotęgowany efekt "buczenia"w pewnym zakresie obrotówmarko009 pisze:A po dodaniu kilku kucyków jest więcej buuczenia :-x Teraz tak myślę ,że to może być związane z układem wydechowym :roll:
Ja niestety popełniłem błąd taki że miałem jedną poduszkę pod silnikiem uszkodzona a dokładnie wyciekał z niej ten płyn (czy co tam jest w środku) no i postanowiłem wymienić na nowe kupiłem nowe miały być z hydropodstawą co się później okazało były zwykłe gumowe drgania mam odczuwalnie większe i huczenie też :cry: Ale czekam aż będzie cieplej jadę na szrot i kupuje sprawne używane ale oryginalne poduszki. Porównując moją starą z tą nową to niebo a ziemia tą starą za tą śrubę ruszając dało się poruszać na boki a ta gumowa to jakby była przyspawana więc jak ona ma tłumic drgania :roll:
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt: