Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9tdi 1Z] wżery na bloku

ODPOWIEDZ
TDIpower
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1.9tdi 1Z] wżery na bloku

Post autor: TDIpower » 25 lut 2010, 11:51

Witam!
Ogolnie już dostaje szału z moim ałtem... Auto stoi u mechanika w trakcje wymiany uszczelki pod głowicą, olej wyciekał do płynu(chłodniczka nowa) i okazało się że na bloku są wżery, mechanik powiedział że nie wiadomo na jak długo ta uszczelka pomoże, i bedzie zakładał grubszą uszczelke, narazie auto stoi rozebrane u mechanika... powiedzcie czy da się coś zrobic z takim wżerem? Może jeszcze dzisiaj, ewentualnie jutro bede u mechanika to zrobie fotke i Wam pokaże...

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 25 lut 2010, 13:09

a nie da się tego splanować?? przecież blok i głowicę można oddać do planowanie i powinni zlikwidować wżery...może za jakiś czas się okazać że będziesz musiał jeszcze raz z tym robić gdyż przy wżerach uszczelka nie przylega tak jak powinna...druga sprawa to jeśli już nic się nie da zrobić a masz zamiar tym samochodem jeszcze pojeździć a nie sprzedawać to możesz kupić cały blok.znajomy tez ostatnio wymieniał blok bo był cały krzywy i uszczelka nie przylegała.dał za blok 300zł... a jeśli chcesz samochód sprzedać to niektórzy kleja wżery specjalnymi klejami co na jakiś czas wystarcza...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 25 lut 2010, 14:56

hudy pisze:a nie da się tego splanować?? przecież blok i głowicę można oddać do planowanie i powinni zlikwidować wżery..
Wszystko zależy jak duże są te wżery. Planowanie też ma swoje ograniczenia.

TDIpower
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDIpower » 25 lut 2010, 15:05

najwiekszy wżer ma z 2-3mm głębokości i objetości z 5mm kwadratowych o ile pamietam... jutro postaram się wkleic fotke... ale taka wymiana bloku to kupa kasy za robocizne... sam nie wiem co mam zrobic :( chcialbym jeszcze z 2 lata nim pojezdzic... a mam je z 2 miesiące...

Bocian1520
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bocian1520 » 25 lut 2010, 15:07

ja miałem kiedys w golfie taką sytuacje tylko mi płyn na zewnątrz uciekał. Gość z Częstochowy mi to klejem zalewał a te bardzo głębokie wyspawywał i 2 lata jezdziłem i nie było problemów

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 25 lut 2010, 15:11

TDIpower pisze:najwiekszy wżer ma z 2-3mm głębokości
No to raczej na pewno planowaniem tego nie zlikwidujesz.
TDIpower pisze:ale taka wymiana bloku to kupa kasy za robocizne
Dokładnie. Nie tyle koszt części co robocizna, bo jednak cały silnik trzeba wyciągać. Gdybyś mieszkał bliżej mnie to coś by się wymyśliło bo chętnie podjąłbym się takiej wymiany <ok> Dawno nie robiłem czegoś tak ciekawego :mrgreen:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 25 lut 2010, 15:37

to dość spore wżery masz.więc jeżeli nie chcesz wymieniać bloku to chyba ratuje cie tylko zalepieni ich jakimś klejem odpowiednim do tego.na jakiś czas na pewno wytrzyma...

TDIpower
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDIpower » 25 lut 2010, 15:51

wżery są tylko 2, jeden ten duży a drugi jest tak mały że prawie go nie widać... Nieznam się na mechanice i tych terminach ale mowie co mi mechanik powiedział ;] że są one przy kanale olejowym i że jakiś czas napewno bedzie dobrze... a jak go zapytałem o te kleje i sylikony to powiedział że to egzaminu nie zdaje i może jeszcze pogorszyć sprawe... Powiedział że kiedyś przy clio klient miał 3 razy takie wżery jak ja... założył mu nową uszczelke ale nie dał gwarancji na to, i gościu już 2 lata jeździ i jest ok... heh mówi że powinno być dobrze...

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 25 lut 2010, 16:37

wżer wżerowi nie równy i ich umiejscowienie tez więc u jednych klejenie pomaga u innych nie chodź ja osobiście jeśli bym chciał pojeździć jeszcze tym samochodem to bym zrobił uszczelkę pod głowicą a jak by to nie pomogło to bym szukał innego bliku.takie moje zdanie.na pewno bym nie kleił jeśli samochód by nie szedł na sprzedaż...

TDIpower
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDIpower » 25 lut 2010, 16:44

a więc tak: nie bedziemy nic kleić, do auta bedzie założona większa uszczelka i najdroższa jaka jest i zobaczymy jak będzie... jak to nie pomoże to albo nowy blok albo się sklei, wypłucze zbiorniczek wyrównawczy, nowy płyn i na sprzedaż... :( ale mam nadzieję że będzie dobrze... trzymajcie kciuki ;p Dzięki za odpowiedzi ;]

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 25 lut 2010, 18:52

TDIpower pisze:jak to nie pomoże to albo nowy blok albo się sklei, wypłucze zbiorniczek wyrównawczy, nowy płyn i na sprzedaż...
pamiętaj tylko o tym że jeśli nie powiadomisz kupującego o wadzie jakim jest problem z blokiem a jak wada wyjdzie na jaw możesz mieć problemy tzw rękojmia za wady fizyczne,kupujący może np żądać obniżenia ceny... z tego co pamiętam to przy sprzedaży samochodu rękojmia za wady fizyczne wygasa po miesiącu od jej wykrycia przez kupującego tzn w tym czasie musi cie on o tym powiadomić...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl