Mam założone odcięcie pompy paliwa gdy silnik pracuje na gazie pompa się wyłącza czy to może być przyczyną ze gdy w czasie jazdy przerzucę z gazu na benzynę to około 30 sekund auto nie chce jechać to nie za długi czas ? A w czasie postoju z po przełączeniu z gazu na benzynę to auto gaśnie. czy to wina tego odcięcia p.s. jest to mechaniczny wtrysk
[ Dodano: 2010-03-01, 00:37 ]
dodam że jak jest na benzynie chwile to tych problemów nie ma czy może jest to odcięcie żle założone kabel od pompy idzie do butli z gazem :roll:
[B3 2.0 AAD LPG]- odcięcie pompy paliwa na gazie
- irekprogram
- Forum Audi 80
- arekkrosno
- Forum Audi 80
Moim zdaniem to problem z cofającym się paliwem z powrotem do baku. Jak nie jeździsz chwilę na Pb to paliwo ci powolutku spływa do baku (bo pompa nie pracuje i nie robi ciśnienia) i powstaje problem z przełączeniem go na Pb. Zanim pompa nabije paliwo w cały układ może chwilę minąć (u ciebie to ok 30s.). Ja mam NG KE-Jetronic. Pompę mam włączoną, cały czas. Nie powinno to powodować szybszego zużycia pompy.
Na twoim miejscu zdjął bym odcięcie i zobaczył czy problem się powtarza.
Na twoim miejscu zdjął bym odcięcie i zobaczył czy problem się powtarza.
Wydaje mi się, że nie powinno tak być. Ja też mam takie odcięcie pompy paliwa na gazie i przełączenie LPG -> benzyna następuje natychmiastowo, silnik nawet nie drgnie, słychać tylko 'cyk' z przekaźnika. Gorzej jest w drugą stronę, bo jak przełączy się podczas jazdy na biegu to czuć szarpnięcie, ale tak jest przy tym typie instalacji. Może typ wtrysku ma jakieś znaczenie (u mnie jednopunkt - ABT), ale 30s to zdecydowanie zbyt długo. Mój ojciec w polonezie miał identycznie jak ja - z gazu na benzynę przełączenie było nieodczuwalne. Zacząłbym na twoim miejscu od sprawdzenia/wymiany przekaźnika, potem może filtr paliwa, a dalej to już przy wtrysku (nie wiem czy jest tam taka guma jak u mnie). Pompa raczej jest OK skoro potem już auto działa dobrze.
- irekprogram
- Forum Audi 80