Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[90 b3 NG] Jak wykręcić rozrusznik?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
ptasior6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[90 b3 NG] Jak wykręcić rozrusznik?

Post autor: ptasior6 » 03 mar 2010, 18:22

siemacie ludzie, mam klopot. rozrusznik prosil sie o wymiane juz dluzszy czas, od jakichs 5ciu miesiecy, czesto zacinaL sie i "jazgotal". dzis probujac zapalic samochod za kazdym razem slyszalem jazgot...audi zapalilo ale tylko na popych. chcialem dzis wykrecic rozrusznik ale nie udalo sie, odkrecilem jedna srube, dolna, nad rozrusznikiem tez cos bylo, tzn. na gorze teZ jest jakas sruba,tylko problem w tym ze zaden klucz nie pasowal a do tego starsznie tam ciasno i zle jest wcisnac cokolwiek. czy ktos moze mnie uswiAdomic jak wykrecic ten rozrusznik? chcialbym wymienic bendiks bo to chyba on jest przyczyna jazgotania, ewentualnie kupic drugi rozrusznik... z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Na przyszłość Tytułuj wątki zgodnie z regulaminem (aby tytuł wątku streszczał istotę problemu) oraz stosuj prawidłowe tagi.

Proszę stosować polskie znaki w postach.

Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2010, 11:49 przez ptasior6, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
irekprogram
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: irekprogram » 03 mar 2010, 19:21

nie wiem jak u ciebie ja mam silnik aad i tam juz trzeba było mieć klucze z przedłużka i łamane zwykłymi nie dało rady no i kanał

Awatar użytkownika
piotrek 250279
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piotrek 250279 » 03 mar 2010, 19:36

na goze i tam gdzie nic nie pasuje moze byc imbus tak jak przy alternatorze

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 03 mar 2010, 20:52

Górną śrubę można odkręcić i od dołu czyli z kanału , jak również od góry stojąc bokiem do błotnika . Drugi sposób jest łatwiejszy bo nie trzeba nic dodatkowego odkręcać . Trzeba mieć jednak trochę niutonów i to w lewej ręce , bo prawą tam nie podejdzie a ramię tego klucza nie dłuższe niż 15 cm. - przy dłuższym przeszkadza ( podłużnica ???)

Według mnie lepiej to robić od dołu - łatwiej potem z montażem .
Trzeba tylko odkręcić aluminiową osłonę manszety prawego przegubu . To taka owalna puszka na 3 śrupkach #6 . ŚRUpKI TE , przed odkręcaniem najlepiej zdrowo czymś stuknąć wzdłuż osi , bo przy ich zerwaniu katastrofa . Nie przykręcisz tej osłony i gorący wydech będzie topił gumową manszetę ze smarem .
Kilka lat temu 8 godz.wyjmowałem ten rozrusznik i łapy porysowane do kości . Teraz nie chwaląc się , pół godziny i jest na wierzchu .
No i nie zapomnij najpierw odkręcić przewodów z prądem , bo z nimi go nie wywleczesz a przy lużnym rozruszniku i ciasnocie lecą nie potrzebnie .....rrrwy .

Awatar użytkownika
troll oslo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: troll oslo » 03 mar 2010, 23:32

15 minut ... przedluzka 1,5 metra i przegub kulkowy" przed nasadka 17(?) na przegub naklejamy tasme izolacyjna by sie nie gibal za mocno i jedziemy oczywiscie z kanalu ale ruwniez robilem na lewarku.. zadne torksy czy inbusy jak sa to ktos juz rzezbil....

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 04 mar 2010, 04:31

Klucz jest chyba 19tka, przynajmniej u mnie sa dwie sruby na klucz 19ie i tyle.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl