Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 TDI 1Z sedan 92r] spadek obrotów = 0 gazu

ODPOWIEDZ
master1991k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 TDI 1Z sedan 92r] spadek obrotów = 0 gazu

Post autor: master1991k » 26 lut 2010, 13:44

Witam, mam taki problem w Audi 80 B4
przepływomierz bosch
silnik 1Z
1.9 TDI

jest taki problem, ze rozpędzam ją i przy ujęciu gazy (wystarczy ze obrotomierz cofnie się do tyłu trochę) odcina mia gaz...
nie reaguje na dodawanie gazu.
Dopiero wciśniecie sprzęgła i spadek obrotów powoduje takie az drgnięcie sinika i dalej jest gaz po pedałem.
Jest to dość uciążliwe zwłaszcza na mieście bądź przy mijaniu.

czytałem trochę i to jest wina turbiny???
mam kabel vag, ale jeszcze się nie podłączyłem bo coś nie mogę, ale na dniach myślę ze uda mi się to.

Czekam na odpowiedz co to może być ze tak po spadku obrotów nie ma gazu...
pozdrawiam forumowiczów.

sobota:
próbowałem na 1000 sposobów i kabla się nie da podłączyć ;/
wcale nie wczytuje mi auta... ;/
nawet na deltascan1z... ;/

a jak odetnie gaz, to jak obroty spadną do 1tys. to wszystko wraca do normy i można dalej jechać, jak znów się ujmie gazu to znów odcina, i znów sprzęgło i do 1tys. i ogień.

TRZMIELU240684
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TRZMIELU240684 » 27 lut 2010, 19:50

Kolego ja miałem podobny przypadek. U mnie w pompie zacinał się pierścień ten co chodzi w pompie ale to też może być nastawnik czyli wytarte ścieżki potencjometru

master1991k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master1991k » 27 lut 2010, 20:07

Hmmmm, czyli samemu to się nic nie zdziała?

A ten potencjometr? to chyba nie, bo to tak jak by się resetował po wciśnięciu sprzęgła i normalnie działa wszystko, a dopóki sprzęgła nie wcisnę (bądź nie poczekam aż obroty zejdą do 1 tys. to pedał nie reaguje, można wciskać na maxa i nic)

jetta1911
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jetta1911 » 27 lut 2010, 20:16

Kolego a vaga podłączałeś.

Wtedy nie będziesz musiał szukać i wszystkiego się dowiesz co się dzieje. :mrgreen:

master1991k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master1991k » 27 lut 2010, 20:49

podlączylem , ale w vag com pisze ze polączono (w tescie) a jak chce zdiagnozować cokolwiek to się nie da nic;/

próbowałem tez deltascan1z i tez nic, wogule nie wczytuje mojego kabla (łączylem k i l)

nie mam pomysłu już jak się podłączyć, i konfigurowałem program tak jak pisaliście na forum w innych tematach i wogule, i nic ;/, może skocze do ziomka na jego audi sprawce kabel na dniach, może to kabel mam uszkodzony, ale jak sprawdzam czy jest na np. com1 to pisze ze OK.

i tak wygląda sprawa mojego vag'a.

jetta1911
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jetta1911 » 27 lut 2010, 20:57

Kolego a sprawdzałeś miernikiem napięcie na Lini k+l ??

[ Dodano: 2010-02-27, 21:00 ]
Jakom wartość masz w stard baud w ustawieniach?

master1991k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master1991k » 28 lut 2010, 12:33

Na wloczonym zaplonie:
naoięcie 12.5V
K:11V
L:11V

przy odpalonym
napięcie 15V
k:12,5V
l:12.5V

stard baud oryginalnie było "0", przestawiałem na "240" i na "255".

Próbowałem również zmniejszenia szybkości transmisji na kablu, i nic.

Co do kabla to robił mi go "znajomy" elektryk (pocztą przysłał) i mówił ze wszytko działa, ze testował tym kablem u siebie 2 auta żeby sprawdzić, to kabel jest pewnie dobry...

wogule podepnę się pod inna audi może dziś by sprawdzić poprawność tego kabla.
(w diagnozie czy kabel jest podpięty w vag pisze ok, czyli napięcie jest na nim i sygnalny do kompa wraca...)

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 06 mar 2010, 09:06

witam mam identyczny problem co kolega dzisiaj podczas jazdy to sie stalo i nie wiem co mam robic? jak koputer przestawi sie w odciecie paliwa i hamowianie silnikem to wogole nie reaguje na pedal gazu, sprzeglo spada do biegu jalowego charakterystyczny hrupot w silniku i chodzi. Pomocy !!!!

TRZMIELU240684
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TRZMIELU240684 » 06 mar 2010, 09:36

Koledzy sprawdźcie ten pierścień w pompie. Musi na całej długości chodzić płynnie. U mnie miałem tak samo. Zero reakcji na gaz po puszczeniu go i dodaniu ponownie. Dopiero wciśnięcie sprzęgła dawało efekt powrotu gazu takie charakterystyczne chrupnięcie. Pozdrawiam :)

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 06 mar 2010, 10:40

CartmanDevil pisze:witam mam identyczny problem co kolega dzisiaj podczas jazdy to sie stalo i nie wiem co mam robic? jak koputer przestawi sie w odciecie paliwa i hamowianie silnikem to wogole nie reaguje na pedal gazu, sprzeglo spada do biegu jalowego charakterystyczny hrupot w silniku i chodzi. Pomocy !!!!
Bez podłączenia pod vaga to szukanie po omacku.Jedyne co możesz zrobić bez vaga to bajpas .Podłączasz wężyk idący z turbiny bezpośrednio do gruszki zaworu WG omijając zaworek N75 .Jeśli odcina ci z powodu przeładowania co zdarza się najczęściej to po takim podłaczeniu na krótko cisnienie doładowania jest ograniczone do ok.0,6 bara

[ Dodano: 2010-03-06, 10:44 ]
TRZMIELU240684 pisze:Koledzy sprawdźcie ten pierścień w pompie. Musi na całej długości chodzić płynnie.
Zapomniałeś kolego uprzedzić że to wymaga odkręcenia nastawnika .Bez vaga nie radzę.Ale na szczęście jest w dalekiej azji kraj dzięki któremu kabelek kosztuje "grosze"i wiekszość już ma ;-)

matysd1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matysd1 » 06 mar 2010, 14:31

Witam wszystkich.
Podepne sie pod temat bo u mnie objawy sa identyczne jak u kolegów wyzej. Silnik 1.9 tdi z 93r na przepływce boscha. U mnie sprawa wyglada nastepujaco. Gdy zaczelo sie tak dziac wymienilem filtr paliwa bo byl zarabany zdrowo. Po tym zabiegu przestało sie tak dziac na miesiac. Teraz sytuacja sie powtorzyla. Jade puszcze gaz i po ponownym wcisnieciu nic. Wcisne sprzegło lub zejdzie z obrotów dodaje gazu chrupnie i jedzie. Na postoju jak wcisne gazu to jak spadaja obroty to nastepuje chrupniecie samochod jakby chcial zgasnac i po sekundzie rowniutkie obroty. Probowałem sie łaczyc z kompem ale bez skutku. Wydaje mi sie ze to moze byc z tym pierscieniem cos bo gdyby to byl nastawnim to by szarpało, nierówne obroty a tu nie wystepuja takie objawy.

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 08 mar 2010, 00:38

Witam ponownie no u mnie odziwo auto po przestaniu na mrozie kilku godzin wrocilo do normy ( jak mowilem w drodze z domu do szkoly ok 50km od domu mi sie tak zrobilo) jak kolega TRZMIELU240686 nadmienil i po konsultacji z kolega kostrz doszlismy do wniosku ze to pewnie ten pierscien, juz bylem przygotowany na najgorsze a tu zachodze do auta i wszsytko git :mrgreen: ale nie w tym rzecz, jak dowiedzialem sie ze w zimie stacje shell ( tam tankuje) maja suche paliwo i do tego jeszcze nalozylo sie to ze wczesniej zalalem srodek do czyszczenia wtryskow i pewnie wyplukalo troche tego syfu, suche paliwo i zaczelo sie blokowac. Po naradzie z kolega kostrz dolalem jeszcze na wszelki wypadek litr oleju (miksolu polsyntetycznego) do calego zbiornika paliwa zeby troszke nasmarowac pompe i jak narazie zrobilem z 40 km po lublinie na krotkich odcinkach i wlasnie wrocilem do domu czyli jakies 140 km zrobilem od tamtego czasu i jak narazie zadnych objawow. Nie wiem czy to mi cos pomoze czy tylko odwlecze naprawe ale zawsze warto litr oleju 15 zl pompa troche wiecej :) wiec sprobowac mozna moze akurat.

master1991k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master1991k » 08 mar 2010, 20:09

No ja narzazie mam wykryte ze wtrysk główny jest popsuty, no i maja mi założyć używkę na dniach, teraz nie mieli, mam skoczyć do nich w Środę. Jak założą to będą dalej obczajać.

Jak zrobią dam znać co u mnie było. Sam nic już nie próbuje robić na własną rękę.

lukaszwaniek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukaszwaniek » 09 mar 2010, 15:33

Ja miałem podobnie, jak puściłem nogę z gazu to silnik schodził z obrotów jak gdyby zostało odcięte paliwo przez zaworek na pompie. Początkowo myślałem że to jest to. Po wymianie wszystko wróciło do normy, ale tylko na jakiś czas. Wymieniłem nastawnik i od tej pory jest spokój. Może to rzeczywiście ten pierścień w pompie co koledzy piszą, wymieniając nastawnik poruszałem nim i się odblokował, albo nastawnik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl