Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TDI 1Z] Problem z diadnostyką VAG.

ODPOWIEDZ
JacoP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9TDI 1Z] Problem z diadnostyką VAG.

Post autor: JacoP » 13 mar 2010, 13:39

Witam.

Otóż mam taki problem który mnie bardzo nurtuje. Posiadam swoje audi od roku i postanowiłem zajrzeć do komputera co tam siedzi, nadmienię że auto pochodzi z 92 roku i jest na Boschu. Postanowiłem zaopatrzyć się w odpowiednia wiedzę odnośnie interfejsów i całej diagnostyki i stwierdziłem że informacje na ten temat są bardzo sprzeczne jedni piszą że niemożna się połączyć z takim dziadkiem a inni że nie sprawia to żadnych problemów. W końcu postanowiłem zakupić interfejs w sklepie Viaken. Udałem się do siedziby sklepu bo miałem po drodze i po rozmowie z sprzedającym (podałem model rok przepływomierz i pytał jeszcze czy wtyczki OBD-1 są czarno białe czy szaro białe, u mnie są czarno białe{jedna kostka biała, druga czarna}) który mnie zapewnił że ten model będzie odpowiednio OPTO(K+L line) (K-line) stałem się szczęśliwym nabywcą interfejsu, po nieudanych próbach połączenia (próbowałem rożne ustawienia w opcjach o,240,9600, rożne programy VAG-COM 311-2, polski VAG, Detlascan 1Z, mostkowałem linie K-L, wywoływałem błąd, odłączałem przepływke, czujnik temperatury wieczy i czujnik temperatury świec żarowych po czym odlanczałem akumulator i spowrotem podpinalem po 5 minutach), postanowiłem skonsultować się ze sprzedającym i wymieniłem interfejs na MAX232 (K-line) (pomimo zapewnień ze na pewno pójdzie nie poszło, próbowałem rożnych ustawień i nic), znów wymieniłem tym razem na 2 linie K(KKL-line), TACHOPRO KKL i nic.

Oto zdjęcia z prób vagiem:
1. na ustawieniach 0 i 9600
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f69 ... f7806.html

2. na ustawieniach 240 (co to za symbol zakreślony na czerwono?)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f16 ... 51c7d.html

I wyskakuje taki błąd
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e56 ... 2acee.html

Proszę o pomoc bo nie wiem co mam zrobić.
Może znalazła by się życzliwa osoba która by mi podłączyła auto pod kompa swoim sprzętem lub pokombinowała moim (nie mam laptopa z comem wszystkie próby robię na zwykłym pececie). Odwdzięczę się. Co prawda jestem z Zawoi ale najlepiej jakby ktoś był z okolic karkowa samego Krakowa lub pobliskich miejscowości.

Z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedz.

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 13 mar 2010, 15:18

z yego co widze to musisz jakby zaadoptowaćport na którym sie łączyć musisz znaleźć port na którym masz vaga potem dać Test i na koncu Led's następnie wygenerować serial i dajesz. też mam na boschu i da rede podpiąć przynajmniej Basic setting

Troche dalekomam do Ciebie bo ok 200 km bo bym Ci pokazał ;)

dany
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dany » 15 mar 2010, 18:40

Witam .miałem taki sam problem .Powodem było ustawienie portu com. .Ja działam na deltascan lub na 311-2 i co jakiś czas też mi nie widzi interfejsu muszę wtedy wejść w ustawienia portu i tam poustawiać .Nie wiem czy to ma jakiś związek czy to zbieg okoliczności ale po odłączeniu radia [nieorginalne] łatwiej mi się łączy.Ja mam interfejs z wejściem na usb i wyskakiwał mi identyczny komunikat jak Tobie ,przyczyną u mnie było właśnie ustawienie portu w pececie.

JacoP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JacoP » 15 mar 2010, 19:47

Problem rozwiązany dzięki uprzejmości kolegi Krkbzyk. Najwyraźniej przyczyną wszystkich niepowodzeń był port rs232 za pomocą którego próbowałem się połączyć. Po zastosowaniu interfejsu KKL-line na USB :!: niebyło najmniejszego problemu z połączeniem. Jeszcze raz wielkie dzięki Krkbzyk za pomoc.

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 17 mar 2010, 00:07

To ja sie odepne do tematu i zadam pytanie koledze dany co znaczy łatwiej ci sie łaczy bo ja mam taki sam inteface ale mam problem ze zrywaniem polaczenia to czy o to ci chodzilo ze nie zrywa poalczenia, czy cos innego ???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl