Witam.
Otóż mam taki problem który mnie bardzo nurtuje. Posiadam swoje audi od roku i postanowiłem zajrzeć do komputera co tam siedzi, nadmienię że auto pochodzi z 92 roku i jest na Boschu. Postanowiłem zaopatrzyć się w odpowiednia wiedzę odnośnie interfejsów i całej diagnostyki i stwierdziłem że informacje na ten temat są bardzo sprzeczne jedni piszą że niemożna się połączyć z takim dziadkiem a inni że nie sprawia to żadnych problemów. W końcu postanowiłem zakupić interfejs w sklepie Viaken. Udałem się do siedziby sklepu bo miałem po drodze i po rozmowie z sprzedającym (podałem model rok przepływomierz i pytał jeszcze czy wtyczki OBD-1 są czarno białe czy szaro białe, u mnie są czarno białe{jedna kostka biała, druga czarna}) który mnie zapewnił że ten model będzie odpowiednio OPTO(K+L line) (K-line) stałem się szczęśliwym nabywcą interfejsu, po nieudanych próbach połączenia (próbowałem rożne ustawienia w opcjach o,240,9600, rożne programy VAG-COM 311-2, polski VAG, Detlascan 1Z, mostkowałem linie K-L, wywoływałem błąd, odłączałem przepływke, czujnik temperatury wieczy i czujnik temperatury świec żarowych po czym odlanczałem akumulator i spowrotem podpinalem po 5 minutach), postanowiłem skonsultować się ze sprzedającym i wymieniłem interfejs na MAX232 (K-line) (pomimo zapewnień ze na pewno pójdzie nie poszło, próbowałem rożnych ustawień i nic), znów wymieniłem tym razem na 2 linie K(KKL-line), TACHOPRO KKL i nic.
Oto zdjęcia z prób vagiem:
1. na ustawieniach 0 i 9600
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f69 ... f7806.html
2. na ustawieniach 240 (co to za symbol zakreślony na czerwono?)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f16 ... 51c7d.html
I wyskakuje taki błąd
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e56 ... 2acee.html
Proszę o pomoc bo nie wiem co mam zrobić.
Może znalazła by się życzliwa osoba która by mi podłączyła auto pod kompa swoim sprzętem lub pokombinowała moim (nie mam laptopa z comem wszystkie próby robię na zwykłym pececie). Odwdzięczę się. Co prawda jestem z Zawoi ale najlepiej jakby ktoś był z okolic karkowa samego Krakowa lub pobliskich miejscowości.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedz.
[B4 1.9TDI 1Z] Problem z diadnostyką VAG.
z yego co widze to musisz jakby zaadoptowaćport na którym sie łączyć musisz znaleźć port na którym masz vaga potem dać Test i na koncu Led's następnie wygenerować serial i dajesz. też mam na boschu i da rede podpiąć przynajmniej Basic setting
Troche dalekomam do Ciebie bo ok 200 km bo bym Ci pokazał
Troche dalekomam do Ciebie bo ok 200 km bo bym Ci pokazał
Witam .miałem taki sam problem .Powodem było ustawienie portu com. .Ja działam na deltascan lub na 311-2 i co jakiś czas też mi nie widzi interfejsu muszę wtedy wejść w ustawienia portu i tam poustawiać .Nie wiem czy to ma jakiś związek czy to zbieg okoliczności ale po odłączeniu radia [nieorginalne] łatwiej mi się łączy.Ja mam interfejs z wejściem na usb i wyskakiwał mi identyczny komunikat jak Tobie ,przyczyną u mnie było właśnie ustawienie portu w pececie.
-
- Forum Audi 80