Ogłoszenia
- Skuciok
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Powinniśmy koniecznie dodać obok działu "Polecam" dział "Odradzam".
I skierować w regulaminie ogłoszeń do tych dwóch działów.
W dziale odradzam byliby napiętnowani, nieuczciwi sprzedawcy, klubowicze i np. allegrowicze.
Wiem że Doc swego czasu ten dział skasował, ale mi się to posunięcie nie podobało od początku. Wszystkie żale dot. sprzedaży powinny trafiać do tego działu :!:
W dziale odradzam byliby napiętnowani, nieuczciwi sprzedawcy, klubowicze i np. allegrowicze.
Wiem że Doc swego czasu ten dział skasował, ale mi się to posunięcie nie podobało od początku. Wszystkie żale dot. sprzedaży powinny trafiać do tego działu :!:
moim zdaniem nie tędy droga.Skuciok pisze:Powinniśmy koniecznie dodać obok działu "Polecam" dział "Odradzam".
Skuciok pisze:Temu też wymagamy zdjęć RZECZYWISTYCH przedmiotów wystawianych w giełdzie.
Kolega miał zdjęcie?
Jeśli miał zdjęcie to w aukcji to teoretycznie wiedziałeś co kupowałeś.
coś mi się wydaje, że tam był jednak spory problem z wyegzekwowaniem tych zdjęć. z tego, co pamiętam, to pisał coś, że to znajomy ma tą klimę do sprzedania czy coś w tym stylupeter_k pisze:Zdjęcie było poglądowe bo jak twierdził ma już paczkę zapakowaną dla kuriera.
jak dla mnie rozwiązaniem byłyby ostrzeżenia dla tych, co nie chcą dodawać zdjęć do ogłoszenia, bo widzicie sami jak to się kończy.
gdyby miał ostrzeżenie w profilu za uchylanie się od dodawania zdjęć, to nikt nie musiałby wertować żadnego gąszczu tematów ani w "na każdy temat" ani nigdzie indziej. Samo ostrzeżenie już w moim odczuciu stawiałoby go w gorszej pozycji jako sprzedającego z racji, że ostrzeżeń tak za nic się nie dostaje.Skuciok pisze:Jedno nie wyklucza drugiego. A tematy typu "XXX mnie oszukał" a było ich już kilka, nie ginęłyby w gąszczu działu klubowe czy na każdy temat.
- Kokolino
- Forum Audi 80

- Imię: Radomir
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Wiec czytając o całym tym "przekręcie" to aby sie one raczej nie powtórzyły, możemy zrobić takie rzeczy jak:
1 Dział ogloszeń całkowicie moderowany.
2 Zmiana regulaminu w którym by można ująć jakie sankcje by groziły przekrętom
3 Walenie ostrzeżeń do skutku
4 W dziale ogłoszęń dodać tzw. czarna listę.
Co wy na to ? A może ktos ma inne propozycję ?
1 Dział ogloszeń całkowicie moderowany.
2 Zmiana regulaminu w którym by można ująć jakie sankcje by groziły przekrętom
3 Walenie ostrzeżeń do skutku
4 W dziale ogłoszęń dodać tzw. czarna listę.
Co wy na to ? A może ktos ma inne propozycję ?
jakieś wyjście to jest. tylko jest jedno ale: jeśli tak zrobimy, to może dojść do tego, że gdy ktoś (oby nie) znowu zmaluje jakiś numer, to zaczną się pretensje do moderatora, że zezwolił na zamieszczenie tego akurat ogłoszenia. Wierzcie mi - znajdą się tacy, którzy zaczną je wnosić.kokolino1 pisze:1 Dział ogloszeń całkowicie moderowany.
też chyba nie do końca coś nam to da, bo i tak każdy wie co wolno, a co nie i jeśli nie będzie ostrzeżeń, to nikt się nie będzie tym przejmował. poza tym jest coś takiego jak kodeks cywilny, karny i inne. więc nie ma sensu powielać. my możemy dawać jedynie ostrzeżenia za niestosowanie się do zasad zapisanych w regulaminie i wymaganiach odnośnie ogłoszeń. i tak każda transakcja w świetle regulaminu powinna kończyć się w serwisach aukcyjnych.kokolino1 pisze:2 Zmiana regulaminu w którym by można ująć jakie sankcje by groziły przekrętom
uważam, że żaden szanujący się sprzedawca nie pozwoli sobie na ostrzeżenie za nieprawidłowe ogłoszenia, bo to go będzie dyskredytowało w oczach kupujących i podważy jego opinię jako dobrego sprzedawcy. dlatego jestem za tą opcją.3 Walenie ostrzeżeń do skutku
i będziemy bawić się w sędziów?4 W dziale ogłoszęń dodać tzw. czarna listę.
Faktycznie jest to problem. Moim zdaniem napisanie regulaminu do działu ogłoszeń nie rozwiąże sprawy. Tacy ludzie są wszędzie, jednak np.: Allegro stara się chociaż z takimi walczyć. Tak samo forum audi80.pl powinno brać odpowiedzialność za takich ludzi, może nie od razu zwracać kasę userów bo zaraz pojawią się krętacze, jednak może po prostu nakazać userom link do aukcji np. na Allegro. Jak nie ma linku to nie ma ogłoszenia. Jest to jakieś rozwiązanie jednak sam na Allegro wystawiam dopiero w ostateczności.
Ogłoszenia moderowane ? Nadążycie z wrzucaniem ? Aczkolwiek jak tego jest mało to może też się uda. Aczkolwiek jak sprawdzicie uczciwość takiej osoby ?
Ogłoszenia moderowane ? Nadążycie z wrzucaniem ? Aczkolwiek jak tego jest mało to może też się uda. Aczkolwiek jak sprawdzicie uczciwość takiej osoby ?
- IC69
- Przyjaciele

- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Panowie, moim zdaniem regulamin giełdy jest wystarczający. Jest napisane jak byk: "Administracja Klubu Audi 80 nie bierze odpowiedzialności za transakcje." i niech tak zostanie, od sankcjonowania oszustów są inni "moderatorzy". Chociaż, można by dopisać, że udowodnione przypadki nieuczciwości, będą skutkować dożywotnim wydaleniem z ogłoszeń.
Dodam tylko że dokładnie taki sam zapis jest w regulaminie allegro.IC69 pisze:Panowie, moim zdaniem regulamin giełdy jest wystarczający. Jest napisane jak byk: "Administracja Klubu Audi 80 nie bierze odpowiedzialności za transakcje."
Jest to tylko platforma umożliwiająca zawieranie transakcji i bierze odpowiedzialności za takie rzeczy. Kilka razy prosiłem ich o pomoc w podobnej sprawie i tak mi napisali.
za sprawą, że nie da się sprawdzić uczciwości takiej osoby, to ten pomysł niestety odpada.OGr pisze:Ogłoszenia moderowane ? Nadążycie z wrzucaniem ? Aczkolwiek jak tego jest mało to może też się uda. Aczkolwiek jak sprawdzicie uczciwość takiej osoby ?
dokładnie. dział ogłoszeń na forum jest tylko czymś w rodzaju "tablicy ogłoszeń". nie ma możliwości aby klub brał odpowiedzialność za ogłoszenia, bo klub nie ma osobowości prawnej gdyby ktoś nie zauważył...Panowie, moim zdaniem regulamin giełdy jest wystarczający. Jest napisane jak byk: "Administracja Klubu Audi 80 nie bierze odpowiedzialności za transakcje."
- goldi j51
- Forum Audi 80

- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Według mnie zawsze się znajdzie ktoś kto narozrabia czyli nieuczciwy sprzedający dlatego regulamin określa to jasno a co do samych ogłoszeń to wiadomo że najlepiej załatwiać takie sprawy przez serwisy aukcyjne chyba że sprawa dotyczy jakiś drobnych kwot wtedy można zaryzykować.Oczywiście można dawać ostrzeżenie takiemu delikwentowi może go to czegoś nauczy i jeszcze zablokować mu dostęp do dawania ogłoszeń. Najlepiej chyba jednak kupować od polecanego klubowicza
Panowie mamy na forum żywy przykład ogłoszenia które według przyjętych zasad powinno lecieć w kosmos.
https://audi80.pl/sprzedam-radio-sam ... htm#427182
Od momentu zwrócenia uwagi przez Grześka minęło trzy dni, kolo się logował i nie poprawił zdjęcia w ogłoszeniu. Wobec tego ustalmy termin jaki obowiązuje na czas poprawy z wpisem do regulaminu, bo inaczej dalej będziemy się bujać z takimi problemami.
Ja mu nie oficjalnie daje czas do jutra, jak nie poprawi to je wywalam.
Od momentu zwrócenia uwagi przez Grześka minęło trzy dni, kolo się logował i nie poprawił zdjęcia w ogłoszeniu. Wobec tego ustalmy termin jaki obowiązuje na czas poprawy z wpisem do regulaminu, bo inaczej dalej będziemy się bujać z takimi problemami.
Ja mu nie oficjalnie daje czas do jutra, jak nie poprawi to je wywalam.