Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Ogłoszenia

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 21 mar 2010, 16:54

kubik pisze:Panowie mamy na forum żywy przykład ogłoszenia które według przyjętych zasad powinno lecieć w kosmos. :arrow: https://audi80.pl/sprz...0204.htm#427182

Od momentu zwrócenia uwagi przez Grześka minęło trzy dni, kolo się logował i nie poprawił zdjęcia w ogłoszeniu. Wobec tego ustalmy termin jaki obowiązuje na czas poprawy z wpisem do regulaminu, bo inaczej dalej będziemy się bujać z takimi problemami.

Ja mu nie oficjalnie daje czas do jutra, jak nie poprawi to je wywalam.
Jestem przeciw wyznaczaniu jakichś terminów, bo to bez sensu. I kto by tego pilnował? Podejmiesz się tego? jeśli widzisz, że od momentu, gdy napisałem, że ma dodać zdjęcie sprzedawanego przedmiotu logował się i nie dodał, to puszczaj w kosmos.

Poza tym nadal uważam, że dla uchylających sie od zasad dodawania ogłoszeń powinny być ostrzeżenia. Wiadomo, że od razu nie będziesz każdemu ich dawać, a dopiero tym, którzy sobie na to 'zapracują'.

Kubik, dlaczego sam nie reagujesz na braki w ogłoszeniach? Komuś to łatwo wytykać błędy ;-)

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 20 kwie 2010, 15:00

Powiem tak. Mnie się już cierpliwość skończyła, nie mam zamiaru dłużej upominać jadnego czy drugiego żeby poprawiał braki w ogłoszeniach. Post niezgodny z regulaminem leci w kosmos bez uprzedzenia.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 20 kwie 2010, 17:43

Jestem za <ok> ileż można upominać ładujemy w kosz

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 20 kwie 2010, 19:11

Nie w kosz tylko w kosmos jeśli już.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 06 lip 2010, 11:02

Ogłoszenia po raz milion sto tysięcy pierwszy.

Dostałem właśnie takie PW.
klekocix pisze:Witam,

zadałem to pytanie już adminowi Doc'owi, jednak nie otrzymałem odpowiedzi.

Chciałbym się dowiedzieć, czy w klubie istnieje coś takiego jak sąd koleżeński?

Zostałem oszukany przez jednego z użytkowników (dobrze znanego na forum) i chciałbym aby sprawiedliwości stało się za dość. Nie chodzi mi o wpisanie się do "nie polecam" bo to nie zwróci mi pieniędzy a tam pewnie mało kto zagląda.

Zależy mi na informacji na forum, Waszej opinii i zdaniu na ten temat.

Czy na coś takiego można liczyć?

Pozdrawiam
Bartek "klekocix"
Moja odp. wysłana gościowi.
skuciok pisze: Z tego co mi wiadomo nie ma nic takiego, niestety nie jesteśmy w stanie zupełne nic zrobić w sprawie ew. oszustw. Klub nie ponosi odpowiedzialności za transakcje użytkowników. Jeśli ktoś cię oszukał to jedynie możesz jedynie ostrzec innych przed tym kimś.
Tak samo z resztą działa allegro, oni nigdy nie są stroną w sporze. Jedyne co doradzają to zgłoszenie sprawy na policję i dochodzenie swoich praw w sądzie, i to również zalecamy My jako klub.

Pamiętaj że masz wiele praw z których możesz skorzystać, regulują to przepisy kodeksu cywilnego i ochrony konsumentów. Możesz zawsze skorzystać z rękojmi. Pamiętaj też że nawet forma wymiany mailowej w stylu "ja ci sprzedam to i to za x zł wpłać mi na konto" jest prawnie zawartą umową kupna sprzedaży. Można taką korespondencję przedstawiać jako dowód w sprawie, wraz z wyciągiem z wpłaty kasy itd.

Sprawę wrzucę tak czy inaczej do dyskusji wewnętrznej.

Pozdrawiam i życzę jednak pomyślnego załatwienia sprawy.
A wy co na to wszystko?

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 06 lip 2010, 11:47

Jest to wkurwiające to fakt, ale co zrobisz ? Musiałby być jakiś pośrednik przez którego towar byłby przewalany - ewentualnie jeżeli jest taka sytuacja to wysłuchać obu Panów/Pań i karać ewentualnymi bezwzględnymi banami. Jest tez opcja aby założyć jakiś dział i tam wrzucać spory.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 06 lip 2010, 11:58

Ja jestem zdania że forum umożliwia jedynie danie ogłoszenia, tak jak wszędzie indziej. Jeśli ktoś kogoś oszukał to nie nasza sprawa, od tego jest policja i sądy. Jak ktoś nie jest pewny uczciwości klubowicza to zawsze można poprosić o wystawienie przedmiotu na allegro i tyle.

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 06 lip 2010, 12:03

nie no ok, ale ciężko mieć to w dupie ;)

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 06 lip 2010, 12:41

szczegóły:
klekocix pisze:
Skuciok pisze:To napisz o co poszło.
Sprawa jest ja czyli forumowy "klekocix" kontra forumowicz Kostrz.

Mój samochód był i jest w 100% mechanicznie sprawny, pojawiał się jeden błąd związany z temperaturą powietrza w dolocie, jednak został szybko usunięty.

Jakiś czas temu zakupiłem u niego komputer z chipem do TDI o numerze końcowym 0 21 D.
Tuż po założeniu auto zaczęło mieć podwyższone obroty, dusiło się powyżej 2800 obr, szarpało itp. Ogólnie jedna wielka lipa. Napisałem do Kostrza, że jest taki a taki problem. On przyjął to do wiadomości, wyglądało, że przejął się tą sprawą bo dzwonił do mnie kilka razy i rozmawialiśmy co może być nie tak. Wreszcie pojechałem z tym komputerem do sprawdzenia do starego znajomego oraz świetnego i poważanego fachowca od TDI na forum VW - Adamm'a. On zrobił logi i okazało się, że komputer widzi jakieś bzdury z czujników temperatury paliwa, wody itp i ogólnie wychodzi że temperatura ze wszystkich tych czujników wynosi ok. -40 czy -50 stopni.

Kostrz przyjął to do wiadomości i wysłałem mu komputer. Po tym jak dotarł na miejsce wywnioskował, że spaliła się jakaś ścieżka w ECU i że niby po otwarciu kompa był smród spalenizny. I że pewnie samochód mój uszkodził komputer.
Po wyjęciu jego kompa włożyłem swój własny od 1Z i nagle wszystkie problemy ustały. Czujniki zaczęły dobrze pokazywać temperaturę, czyli na pewno tamten komp był uszkodzony. Kostrz tłumaczył się pośpiechem, brakiem możliwości przetestowania ECU z chipem itp.

W między czasie dogadaliśmy się z nim, że zmieniam u siebie wtryski na 216 i że by się przydał inny komp. Tak więc zmontował dla mnie komputer z passata B5 pierwotnie o symbolu końcowym 021 AK i przerobił go dla mnie na 021 D (i tak się na VAGu przedstawia). Kostrz twierdzi, że ten komp był testowany przez Uki_XX i niego samego na dystansie ok. 200km i nic się nie działo.
Od razu po założeniu musiałem przejechać trasę ok. 10km. Podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka świec żarowych. Po sprawdzeniu VAGiem wyszło, że jest błąd sygnału z pedału hamulca. Auto nie osłabło, stopy się zapalały, jeździło jak dawniej (a nawet lepiej z powodu innego chipa), ale za każdym razem po przejechaniu 10km zaczynała się migać kontrolka świec żarowych. Zresztą kilka postów na ten temat napisałem już na forum z pytaniami co się może dziać.
Przejechałem na tym kompie ok. 500km i za każdym razem po 10km wywalało błąd. Wystarczyło wyłączyć i włączyć silnik ponownie i znów na + - 10km był spokój.
Wymieniłem ten nieszczęsny czujnik hamulca który daje sygnał do kompa i niestety nie zmieniło się nic. Raz podczas podłączania się VAGiem w czasie gdy migała kontrolka nagle zaczęło mi wyrzucać różne dziwne błędy że a to komputer jest uszkodzony, a to pedał hamulca jest uszkodzony itp i po skasowaniu obecnych pojawiał się inny błąd za każdym razem.
Zakupiłem więc na forum inny, zwykły, seryjny komputer do 1Z (mój sprzedałem wierząc w to, że ten drugi komp Kostrza będzie dobry) i nagle wszystkie problemy ustały. Nie pojawiają się żadne błędy, auto jeździ idealnie.

Jaki z tego wniosek?

Do tego przy awarii drugiego komputera Kostrz obrażony napisał mi na GG żebym odesłał mu ten komp i on mi zwróci pieniądze. Jednak ja wierząc w jego dobre intencje najpierw postanowiłem jeszcze troszkę na nim pojeździć i wymienić czujnik hamulca żeby sprawdzić, czy to on nie jest winien. Ostatnio po wszystkich testach jak odezwałem się do niego żeby odesłać mu ten felerny komputer to on w rozmowie telefonicznej powiedział, że to napewno ja popsułem te ECU, że on na mnie już stracił ileśtam złotych itp. Do tego wysnuł przypuszczenie, że ja specjalnie wyłudzam jego komputery żeby zgrać sobie programy, czyli oskarżył mnie bezpodstawnie o kradzież, a to już poważny zarzut.
Obecnie stwierdził, że co najwyżej mogę wysłać do niego komp na jego koszt a on sprawdzi co uszkodziłem i ew. mogę się do niego pofatygować (200km w jedną stronę) to on sprawdzi mi auto i wytknie co mam zepsute.

Co o tym sądzicie?

Ja w tym momencie jestem stratny 280zł za komp + 2 razy przesyłka i na tym ma się jeszcze nie skończyć jeśli mam wysłać mu komp na sprawdzenie (oczywiście na 100% jestem pewien, że stwierdzi że to moja wina, pomimo tego że 2 komputery nie od niego działają idealnie).

Pozdrawiam
Bartek "klekocix"

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 06 lip 2010, 12:50

dobra przeczytałem to i moje refleksje na ten temat:
- nagrzebali sobie w elektronice i są problemy, "chcącemu nie dzieje się krzywda", czyli innymi słowy jak jest nagrzebane to miej świadomość że to może nie działać, inaczej byłoby w przypadku sprzedaży uszkodzonej ale oryginalnej części, wtedy bym na pewno popierał robienie dymu wokół sprawy
- gość widzę że ma problem pojechać 200 km żeby sam na sam z producentem przeróbki ustalić wady produktu i doprowadzić do tego żeby to chodziło jak należy (200 km mnie śmieszy że się gościowi nie chce pojechać i tego załatwić)
- nie dziwię się temu drugiemu że nie ufa już kupującemu

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 06 lip 2010, 13:09

Skuciok, trudno cokolwiek stwierdzić w tej sprawie, bo znasz ją tylko z opisu jednej strony. obie strony mogą mieć swoje racje. takich przypadków chyba nie unikniemy. niestety ale tak to jest jak się coś kupuje na odległość :-/

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 06 lip 2010, 13:14

Kostrz też chyba ma dość sprzedawania modzonych ECU, widać po jego podpisie: https://audi80.pl/kostrz,u,12334.htm

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 06 lip 2010, 13:18

On chyba nie wie ze pisanie na czerwono w podpisie jest niezgodne z regulaminem.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 06 lip 2010, 13:28

Ja znam kolesia z wrocka osobiście który też od kostrza kupił kompa i ma problemy z autem autko dymi szarpie i zdemontował kompa włożył swój stary i jest ok i autko idzie do żyda a powracając do tematu tak jak napisał Adam coś co jest grzebane w elektronice nie zawsze może działać dobrze. Lepiej podjechać do specjalistów i jest czy konkretnego speca z forum np . solskier i masz pewność że będzie dobrze. u nas we Wrocławiu nawet taka firma jak Dynosoft specjalizująca sie w czipowaniu aut już nie chce zwiększać mocy w 80 tkach widocznie się nie opłaca

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 06 lip 2010, 16:37

Ja myślę tak:

Są przesłanki które wskazują konkretnie że chipowane kompy kostrza są faktycznie lipne.
Poszkodowany miał już dwa, a kolejny jest u kolesia znanego przez Jarka.

Moim zdaniem to kolega kostrz ma problemy z własną samooceną i na tej podstawie sądzi że robi wszystko idealnie. Jego podpis zresztą to potwierdza.

Co do samego poszkodowanego.

Ja na jego miejscu będąc na 100% pewien swoich racji, umówiłbym się z kostrzem że pojadę do niego i zrobimy próbę z ori kompem a potem z jego kompem. Jeżeli racja będzie po stronie poszkodowanego, kostrz zwraca wszystkie koszty, za kompy, przesyłki i na dojazd i na testy włącznie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”