[b4 ABT] Uszczelka pod głowicą biały korek?
Polecam Castrola 5w40 - w tym roku zalałem właśnie taki i masła jest naprawdę mało, a robię zaledwie 8 km dziennie 4 w jedną i po 8h 4 w drugą stronę.
W zeszłym roku lałem 10w40 też Castrola i masła było bardzo dużo, popytałem się trochę i wszyscy co maja zalane full syntetyki nie mają aż takiego problemu z masłem.
W zeszłym roku lałem 10w40 też Castrola i masła było bardzo dużo, popytałem się trochę i wszyscy co maja zalane full syntetyki nie mają aż takiego problemu z masłem.
Fantomas_29 takie tyci pytanko jeżeli uszczelka poszła i były przedmuchy i po wymianie na nową ich nie było kompresja się zwiekszyła oki ale jak może przez to przepuszczać olej jak by był w cylindrze oki zrozumiał bym, ale olej jest po drugiej stronie gdzie tego ciśnienia niema co jest w cylindrze wiec jak możesz wytłumacz mi tą swoją wypowiedz że przez zwiększone ciśnienie w garze olej przepuszcza przez pierścienie
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Pierścienie na tłokach nie są juz takie jak nowe i jak zrobisz głowicę to zwiększy sie stopień sprężania. Wtedy pierścienie tego nie wytrzymują i część kompresji ucieka do skrzyni korbowej gdzie wychodzi to odmą. Natomiast gdy odma jest przytkana ciągnie za sobą odrobiny oleju i dlatego filtr powietrza jest zabrudzony. Wiele ludzi wymienia tylko sama uszczelkę i albo i nie uszczelniacze a nie dociera zaworów żeby potem nie mieć kłopotów.
Częstą przyczyną masła w filtrze powietrznym jest uszkodzenie termostatu ciepłego powietrza pozostaje on przeważnie na zimnym powietrzu co powoduje zasysanie zimnego powietrza w którym jest sporo wilgoci.
Częstą przyczyną masła w filtrze powietrznym jest uszkodzenie termostatu ciepłego powietrza pozostaje on przeważnie na zimnym powietrzu co powoduje zasysanie zimnego powietrza w którym jest sporo wilgoci.
ale to wtakim razie by musiały być spore te przedmuchy nie wiem jak w abt ale w moim abk i sądzę że to są identyczne silniki różniące się zasilaniem. abk jaest tak że jest rolka od zaworów a na niej osłona nad osłoną jest siateczka i dopiero odma wiec musiała by być dziura w tłoku żeby tak dmuchało olejem chyba zę n ie ma osłony nad rolką zaworów całe szczęście że w abk filtr powietrza jest pozazasięgiem oleju.
ja mam Panowie inny problem...
W zbiorniczku wyrownawczym mam plynu miedzy min i max. Po jezdzie plynu ubywa, ale jak odkrece korek plyn z powrotem wraca do zbiorniczka. Czy to jest normalne? Dodam, że nie mam masełka i nie bierze mi oleju. Miałem niedawno wymieniane uszczelniacze i szklanki. Czekam na odpowiedź. Dziekuje
W zbiorniczku wyrownawczym mam plynu miedzy min i max. Po jezdzie plynu ubywa, ale jak odkrece korek plyn z powrotem wraca do zbiorniczka. Czy to jest normalne? Dodam, że nie mam masełka i nie bierze mi oleju. Miałem niedawno wymieniane uszczelniacze i szklanki. Czekam na odpowiedź. Dziekuje
- percevalle
- Audi 80 Klub