[B4 Avant] Obrysówki ;]
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
z tego co mi wiadomo to nawet wersja amerykanska nie miala, w US byly pomaraczowe kierunki przodu, a cala lampa rogowa tylna byla czerwona dzieki czemu wkladajac tam zarowke na dwa zwoje (?) swiecilo caly czas na czerwono jako obrysowka a podczas uruchamiania kierunkowskazu mocniej migala tez w czerwonym kolorze... sam juz wykminilem zeby zalozyc taki system wylaczalny (aby policja nie mogla sie dowalic)... mianowicie, wkladam pomaranczowa zarowke w kierunek z przodu, oraz z tylu czerwona (w czerwony kieurnek) i wszystko podpinam pod jeden przycisk, tak aby sobie zalaczyc na parkingu - co by nie kolidowala z naszymi "mądrymi" przepisami...
hmm to co z robienie obrysowek nie jest zgodne z naszymi przepisami ?? bo myslalem zeby to jakos wyrzezbic w zderzak i zeby sie palilo razen ze swiatlami podczas jazdy tylko pytanie czy moga za to mi zabrac dowod rejestracyjny czy cos na podobe
no chyba ze zrobic tak jak mowisz
no chyba ze zrobic tak jak mowisz
to chyba jedyne rozwiazaniekolczat pisze:wszystko podpinam pod jeden przycisk, tak aby sobie zalaczyc na parkingu - co by nie kolidowala z naszymi "mądrymi" przepisami...
ja myslalem o obrysowkach z volvo lub z nowszych vw :mrgreen:
tylko nie rozumiem jednego przeciez obrysowki jak maja homologacje ta sa dopuszczone do ruchu to czemu niebiescy by mieli mi zabrac dowod za to ze ulepszylem serie i dodalem obrysowki ktorych nie ma ten model
jak na moje to obrysowki nie dosc ze poprawiaja i od mladzaja wyglad auta to i jeszcze dzieki nim auto jest bardziej widoczne na drodze
a gdzie by bylo mozna sie dowiedziec czy to jest zgodne z przepisami ??
tylko nie rozumiem jednego przeciez obrysowki jak maja homologacje ta sa dopuszczone do ruchu to czemu niebiescy by mieli mi zabrac dowod za to ze ulepszylem serie i dodalem obrysowki ktorych nie ma ten model
jak na moje to obrysowki nie dosc ze poprawiaja i od mladzaja wyglad auta to i jeszcze dzieki nim auto jest bardziej widoczne na drodze
a gdzie by bylo mozna sie dowiedziec czy to jest zgodne z przepisami ??
no to tu jest o aspekcie prawnym: załącznik nr6 i tabela w nim zawarta precyzuje światła:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm w "drugiej" połowie strony, jest napisane jasno, że światła obrysowe przede wszystkim są barwy białej z przodu i czerwonej z tyłu! Te, które myślisz założyć to światła boczne barwy SAMOCHODOWA ŻÓŁTA. Ich rozmieszczenie na pojeździe
- na długości: "na obu bokach; odległość środka powierzchni świetlnej od przedniego obrysu nie może przekraczać 1800 mm13) (nie stosuje się to do motocykla i ciągnika"
- na szerokości: "wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm"
- na wysokości: "dla samochodów osobowych (kat. M1) dopuszcza się najmniejszą wysokość 350 mm" .
Oczywiście, jak policjant ma zły dzień to będziesz to weryfikował na SKP. Bo tak naprawdę, przeciętny krawężnik tego nie wie.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm w "drugiej" połowie strony, jest napisane jasno, że światła obrysowe przede wszystkim są barwy białej z przodu i czerwonej z tyłu! Te, które myślisz założyć to światła boczne barwy SAMOCHODOWA ŻÓŁTA. Ich rozmieszczenie na pojeździe
- na długości: "na obu bokach; odległość środka powierzchni świetlnej od przedniego obrysu nie może przekraczać 1800 mm13) (nie stosuje się to do motocykla i ciągnika"
- na szerokości: "wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm"
- na wysokości: "dla samochodów osobowych (kat. M1) dopuszcza się najmniejszą wysokość 350 mm" .
Oczywiście, jak policjant ma zły dzień to będziesz to weryfikował na SKP. Bo tak naprawdę, przeciętny krawężnik tego nie wie.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2010, 14:12 przez Ur-Arek, łącznie zmieniany 2 razy.
Żmudne to i nudne... ale warto. Policjant, jak rzucisz rozporządzeniem - tylko musisz być pewnym tego co mówisz - będzie z Tobą inaczej rozmawiał. Znalazłem ostatnią poprawkę tego rozporządzenia o warunkach technicznych z maja ub roku na stronie ministerstwa
(http://www.mi.gov.pl/2-4821bbb4ec64b.htm),
ale mi się nie otwiera. Wątpię jednak by w tej materii były jakieś istotne zmiany.
OT. W praktyce, mi wiele razy sprawdziła się POKORA. Rozmowa na zasadzie"..Pan ma racje, kurcze - rzeczywiście..., no nie wiedziałem.." póki co działa. Ale nie mówię np o brykaniu pod fotoradarem bez blach. Bo pewnie nie wszystko tak się da załatwić.
(http://www.mi.gov.pl/2-4821bbb4ec64b.htm),
ale mi się nie otwiera. Wątpię jednak by w tej materii były jakieś istotne zmiany.
OT. W praktyce, mi wiele razy sprawdziła się POKORA. Rozmowa na zasadzie"..Pan ma racje, kurcze - rzeczywiście..., no nie wiedziałem.." póki co działa. Ale nie mówię np o brykaniu pod fotoradarem bez blach. Bo pewnie nie wszystko tak się da załatwić.