Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[b3] 1.8 Nie działająca gałka do spuszczania szyby

ODPOWIEDZ
Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3] 1.8 Nie działająca gałka do spuszczania szyby

Post autor: Royalpl » 24 mar 2010, 14:40

Mam od pewnego czasu problem z ręcznym opuszczaniem szyby, gdy kręce gałką w dół lub w górę szyba w ogóle nie reaguje;( jak mogę zdemontować tapicerke by się dostać audi 80 b3 rok produkcji 1990. A i jeszcze jedno pytanko nie chce tworzyć kilku tematów, spaliły mi się żarówki odpowiedzialne za podświetlanie deski rozdzielczej, jak mogę je wymienić, tzn jak zdemontować coś by się do nich dostać. Szukałem na forum ale nikt nie opisuje jak wymienić żarówki. Z góry thx za odpowiedz.

Awatar użytkownika
patrz011
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: patrz011 » 24 mar 2010, 15:59

Jeżeli chodzi Ci o oświetlenie to ja byłem w tym przypadku u elektryka i miałem z głowy. Natomiast jeżeli chcesz samemu się bawić to proszę:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Natomiast z ręcznym opuszczaniem nie miałem nigdy problemów i sie z tym także nie spotkałem ale proszę:
Obrazek

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 24 mar 2010, 16:42

Royalpl pisze:A i jeszcze jedno pytanko nie chce tworzyć kilku tematów, spaliły mi się żarówki odpowiedzialne za podświetlanie deski rozdzielczej, jak mogę je wymienić, tzn jak zdemontować coś by się do nich dostać.
Nie jest konieczne zdejmowanie kierownicy i przełączników zespolonych (pająka) aby wyjąć liczniki jak to jest opisane w powyższych materiałach. Wystarczy odkręcić górną część osłony kolumny kierowniczej (dwa wkręty po bokach od spodu). Zdjąć ją podnosząc stronę przy kierownicy pod spodem są dwa wkręty od liczników. Po ich wykręceniu pociągnąć je do siebie za dolną część a później odchylić bardziej z lewej strony odłączyć żółtą kostkę (i środkową jeśli występuje) później położyć je we wnęce przodem do góry i podnieść z prawej strony aby odłączyć niebieską kostkę. Teraz wystarczy je wyjąć między kierownicą o deską rozdzielczą. W sumie minuta-dwie roboty.
Z tyłu wyjętych liczników są dostępne żarówki, wychodzą po przekręceniu o 90°. Od podświetlania są te z pomarańczowymi cokołami i takimi samymi należy je zastąpić.

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 25 mar 2010, 10:39

spróbuje się pobawić, bo jak mam jechać do elektryka który weźmie za wymianę żarówek z 100zł jak nie więcej to żal.pl

Awatar użytkownika
Rosper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rosper85 » 25 mar 2010, 12:17

Royalpl pisze:spróbuje się pobawić, bo jak mam jechać do elektryka który weźmie za wymianę żarówek z 100zł jak nie więcej to żal.pl
nie no tyle to nie weźmie na pewno... wystarczy wyjąć licznik i wymienić.. ja w b2 niedawno wyjmowałem.... bardzo szybko i sprawnie się go wyjmuje....

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 25 mar 2010, 13:13

Więc tak z drzwiami się pobawiłem i udało mi się zrobić tyle że opuścić opuszczę ale żeby ją podkręcić to nie ma już opcji ;( nie wiem czy coś tam brakuję ehhh, a z tą wymianą żarówek to pomyślę, nie chcę czegoś zepsuć ;p bo z drzwiami to się naprawdę namęczyłem by je z powrotem wstawić i w ogóle ;p

To aby wymienić te żarówki to musze tam pod kierownicą odkręcić, ściągnąć kierownicę i co dalej, bo jakoś nie jaże zbytnio tych instrukcji :P;p

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 25 mar 2010, 14:48

Royalpl pisze:To aby wymienić te żarówki to musze tam pod kierownicą odkręcić, ściągnąć kierownicę i co dalej, bo jakoś nie jaże zbytnio tych instrukcji :P;p
Nie jest konieczne ściąganie kierownicy ani przełączników zespolonych. Pod spodem na osłonie kolumny kierowniczej i przełączników masz dwa wkręty po brzegach jak je wykręcisz ściągasz górną część tej osłony przełączników i tam kolejne dwa wkręty trzymające liczniki.

Jakbym nie był chory to bym Ci nakręcił minutowy film jak wyjmuje się liczniki.

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 26 mar 2010, 12:11

bo pod kierownicą jak się schyliłem to jest tam otworek i pod kątem 45 stopni można tam śrubę odkręcić, jak ją odkręcę to gdzie jest na 2 śruba ?? Aldi mi się nie śpieszy jak wyzdrowiejesz i będziesz o mnie pamiętał to zrób ten filmik <piwo> ... Będę ci bardzo wdzięczny, i oczywiście dam plusik możesz nawet wysłać mi link z filmem na gadu-gadu 19225613

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 26 mar 2010, 13:42

Royalpl pisze:bo pod kierownicą jak się schyliłem to jest tam otworek i pod kątem 45 stopni można tam śrubę odkręcić, jak ją odkręcę to gdzie jest na 2 śruba ??
Te dwa wkręty są po bokach w takich wgłębieniach od dołu (tam gdzie masz tą śrubkę pod kątem 90 stopni).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl