[b3] 1.8 Nie działająca gałka do spuszczania szyby
[b3] 1.8 Nie działająca gałka do spuszczania szyby
Mam od pewnego czasu problem z ręcznym opuszczaniem szyby, gdy kręce gałką w dół lub w górę szyba w ogóle nie reaguje;( jak mogę zdemontować tapicerke by się dostać audi 80 b3 rok produkcji 1990. A i jeszcze jedno pytanko nie chce tworzyć kilku tematów, spaliły mi się żarówki odpowiedzialne za podświetlanie deski rozdzielczej, jak mogę je wymienić, tzn jak zdemontować coś by się do nich dostać. Szukałem na forum ale nikt nie opisuje jak wymienić żarówki. Z góry thx za odpowiedz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Nie jest konieczne zdejmowanie kierownicy i przełączników zespolonych (pająka) aby wyjąć liczniki jak to jest opisane w powyższych materiałach. Wystarczy odkręcić górną część osłony kolumny kierowniczej (dwa wkręty po bokach od spodu). Zdjąć ją podnosząc stronę przy kierownicy pod spodem są dwa wkręty od liczników. Po ich wykręceniu pociągnąć je do siebie za dolną część a później odchylić bardziej z lewej strony odłączyć żółtą kostkę (i środkową jeśli występuje) później położyć je we wnęce przodem do góry i podnieść z prawej strony aby odłączyć niebieską kostkę. Teraz wystarczy je wyjąć między kierownicą o deską rozdzielczą. W sumie minuta-dwie roboty.Royalpl pisze:A i jeszcze jedno pytanko nie chce tworzyć kilku tematów, spaliły mi się żarówki odpowiedzialne za podświetlanie deski rozdzielczej, jak mogę je wymienić, tzn jak zdemontować coś by się do nich dostać.
Z tyłu wyjętych liczników są dostępne żarówki, wychodzą po przekręceniu o 90°. Od podświetlania są te z pomarańczowymi cokołami i takimi samymi należy je zastąpić.
Więc tak z drzwiami się pobawiłem i udało mi się zrobić tyle że opuścić opuszczę ale żeby ją podkręcić to nie ma już opcji ;( nie wiem czy coś tam brakuję ehhh, a z tą wymianą żarówek to pomyślę, nie chcę czegoś zepsuć ;p bo z drzwiami to się naprawdę namęczyłem by je z powrotem wstawić i w ogóle ;p
To aby wymienić te żarówki to musze tam pod kierownicą odkręcić, ściągnąć kierownicę i co dalej, bo jakoś nie jaże zbytnio tych instrukcji
;p
To aby wymienić te żarówki to musze tam pod kierownicą odkręcić, ściągnąć kierownicę i co dalej, bo jakoś nie jaże zbytnio tych instrukcji

-
- Forum Audi 80
Nie jest konieczne ściąganie kierownicy ani przełączników zespolonych. Pod spodem na osłonie kolumny kierowniczej i przełączników masz dwa wkręty po brzegach jak je wykręcisz ściągasz górną część tej osłony przełączników i tam kolejne dwa wkręty trzymające liczniki.Royalpl pisze:To aby wymienić te żarówki to musze tam pod kierownicą odkręcić, ściągnąć kierownicę i co dalej, bo jakoś nie jaże zbytnio tych instrukcji;p
Jakbym nie był chory to bym Ci nakręcił minutowy film jak wyjmuje się liczniki.
bo pod kierownicą jak się schyliłem to jest tam otworek i pod kątem 45 stopni można tam śrubę odkręcić, jak ją odkręcę to gdzie jest na 2 śruba ?? Aldi mi się nie śpieszy jak wyzdrowiejesz i będziesz o mnie pamiętał to zrób ten filmik
... Będę ci bardzo wdzięczny, i oczywiście dam plusik możesz nawet wysłać mi link z filmem na gadu-gadu 19225613

-
- Forum Audi 80