Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8S PM] Problem z instalacją LPG

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
cru3llo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8S PM] Problem z instalacją LPG

Post autor: cru3llo » 24 mar 2010, 08:00

Witam. Mam problem z gazem. Wiem, że powinienem podać typ instalacji, ale szczerze to nie wiem (dowiem się i dopiszę). W każdym razie problem jest następujący - instalacja jest przełączana przyciskiem - odpalam na benzynie i dioda na przycisku mruga w stanie przejściowym - żeby przełączyć na gaz muszę przygazować do około 2000 obr. i dioda zapala się na stałe - chodzi na gazie. Ostatnio porobiło mi się tak, że dioda owszem zapala się na stałe, ale chwilę później (jak już puszczę gaz) dioda znów zaczyna mrugać. W trasie mam istną dyskotekę, bo jak przygazuję do się zapala na stałe, a potem znowu mruga :( Dodatkowo wczoraj jak zaparkowałem już pod blokiem, dioda migała więc przygazowałem - nie dało to żadnego efektu- dopiero kiedy wyłączyłem przycisk i włączyłem go ponownie na stan przejściowy, po przygazowaniu dioda zapaliła się na stałe. Oczywiście też nie na długo po chwilę później zaczęła mrugać. Szlag mnie już z tym trafia - jadę wkrótce na kontrolę instalacji po 30tys km, ale chciałem tylko zapytać, czy to może być coś poważnego? Miał ktoś taki problem? Pozdrawiam i czekam na odp.

dlugi422
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dlugi422 » 24 mar 2010, 09:28

Na początek zmień przełącznik a następnie zaworki odcinające dopływ gazu.

cru3llo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cru3llo » 24 mar 2010, 17:35

A może to być wina elektrozaworu? A konkretnie cewki? Bo coś mi się obiło o uszy. Instalacje mam chyba II generacji bo mam katalizator. Zastanawia mnie też co oznaczają poszczególne tryby mrugania diody od przełącznika LPG - tzn. wiem, że jak świeci to gaz, jak zgaśnie to benzine, jak mruga szybko to stan oczekiwania na przełączenie na gaz, ale co z mruganiem powolnym? Bo właśnie tak mi miga jak sam się przełącza - tzn. przygazuję - zapali się na stałe i po kilku chwilach zaczyna mrugać - ale właśnie nie tak jak przy oczekiwaniu tylko wolniej. Co to oznacza?

suchyps
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: suchyps » 24 mar 2010, 18:55

Kolego wymień najpierw przełącznik one często się psują, potem szukaj dalej.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 24 mar 2010, 20:29

cru3llo pisze:Bo właśnie tak mi miga jak sam się przełącza - tzn. przygazuję - zapali się na stałe i po kilku chwilach zaczyna mrugać - ale właśnie nie tak jak przy oczekiwaniu tylko wolniej. Co to oznacza?
Poszukaj może w instrukcji albo napisz jaką masz elektronikę przy tym gazie to poszukam instrukcji obsługi i sprawdzę co to oznacza.

Może to oznacza rezerwę gazu.

cru3llo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cru3llo » 25 mar 2010, 09:28

wczoraj od razu po pracy zauważyłem, że szybkość mrugania diody różni się częstotliwością. Mruga wolniej niż w stanie oczekiwania na gaz. Od razu zajrzałem do instrukcji (dopiero mi to do głowy przyszło wtedy co jest smutne :) i okazało się, że to rezerwa :oops: W każdym razie kolega wyżej miał rację i dzięki dla niego za ten post, mimo, że sam się wcześniej skapnąłem. Dobrze wiedzieć, że w razie czego ktoś może tu zawsze pomóc. Thx i pozdro :)

[ Dodano: 2010-03-25, 09:29 ]
zmyliło mnie to, że miałem 1/3 butli gazu wg wskazania - ale ponoć przy gazie mruganie rezerwy jest czysto orientacyjne :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl