[B3 1.8S PM] Problem z instalacją LPG
[B3 1.8S PM] Problem z instalacją LPG
Witam. Mam problem z gazem. Wiem, że powinienem podać typ instalacji, ale szczerze to nie wiem (dowiem się i dopiszę). W każdym razie problem jest następujący - instalacja jest przełączana przyciskiem - odpalam na benzynie i dioda na przycisku mruga w stanie przejściowym - żeby przełączyć na gaz muszę przygazować do około 2000 obr. i dioda zapala się na stałe - chodzi na gazie. Ostatnio porobiło mi się tak, że dioda owszem zapala się na stałe, ale chwilę później (jak już puszczę gaz) dioda znów zaczyna mrugać. W trasie mam istną dyskotekę, bo jak przygazuję do się zapala na stałe, a potem znowu mruga Dodatkowo wczoraj jak zaparkowałem już pod blokiem, dioda migała więc przygazowałem - nie dało to żadnego efektu- dopiero kiedy wyłączyłem przycisk i włączyłem go ponownie na stan przejściowy, po przygazowaniu dioda zapaliła się na stałe. Oczywiście też nie na długo po chwilę później zaczęła mrugać. Szlag mnie już z tym trafia - jadę wkrótce na kontrolę instalacji po 30tys km, ale chciałem tylko zapytać, czy to może być coś poważnego? Miał ktoś taki problem? Pozdrawiam i czekam na odp.
A może to być wina elektrozaworu? A konkretnie cewki? Bo coś mi się obiło o uszy. Instalacje mam chyba II generacji bo mam katalizator. Zastanawia mnie też co oznaczają poszczególne tryby mrugania diody od przełącznika LPG - tzn. wiem, że jak świeci to gaz, jak zgaśnie to benzine, jak mruga szybko to stan oczekiwania na przełączenie na gaz, ale co z mruganiem powolnym? Bo właśnie tak mi miga jak sam się przełącza - tzn. przygazuję - zapali się na stałe i po kilku chwilach zaczyna mrugać - ale właśnie nie tak jak przy oczekiwaniu tylko wolniej. Co to oznacza?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Poszukaj może w instrukcji albo napisz jaką masz elektronikę przy tym gazie to poszukam instrukcji obsługi i sprawdzę co to oznacza.cru3llo pisze:Bo właśnie tak mi miga jak sam się przełącza - tzn. przygazuję - zapali się na stałe i po kilku chwilach zaczyna mrugać - ale właśnie nie tak jak przy oczekiwaniu tylko wolniej. Co to oznacza?
Może to oznacza rezerwę gazu.
wczoraj od razu po pracy zauważyłem, że szybkość mrugania diody różni się częstotliwością. Mruga wolniej niż w stanie oczekiwania na gaz. Od razu zajrzałem do instrukcji (dopiero mi to do głowy przyszło wtedy co jest smutne i okazało się, że to rezerwa :oops: W każdym razie kolega wyżej miał rację i dzięki dla niego za ten post, mimo, że sam się wcześniej skapnąłem. Dobrze wiedzieć, że w razie czego ktoś może tu zawsze pomóc. Thx i pozdro
[ Dodano: 2010-03-25, 09:29 ]
zmyliło mnie to, że miałem 1/3 butli gazu wg wskazania - ale ponoć przy gazie mruganie rezerwy jest czysto orientacyjne
[ Dodano: 2010-03-25, 09:29 ]
zmyliło mnie to, że miałem 1/3 butli gazu wg wskazania - ale ponoć przy gazie mruganie rezerwy jest czysto orientacyjne