Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 TDI] Kontrolka oleju

Awatar użytkownika
Gie
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gie » 21 mar 2010, 14:24

Dzieki...

Audi 80 b4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 b4 » 21 mar 2010, 14:51

ostatnio z ciekawości chciałem sprawdzić czujniki olejowe i zapaliłem samochód i ściągnąłem kabelek z szarego czujnika i myślałem ze się na desce zapali kontrolka a sie nie zapaliła i tak samo z niebieskim ściągam kabalek a kontrolka się nie pali a samochód chodzi czy tam ma być?

ptaak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ptaak » 21 mar 2010, 15:01

Audi 80 b4, a po przekręceniu stacyjki kontrolka od ciśnienia oleju na desce działa? Jeden z czujników sygnalizuje zbyt małe a drugi zbyt duże ciśnienie oleju. Jeśli samochód pracował na wolnych obrotach to czujnik od zbyt wysokiego ciśnienia oleju nie zadziała po wyciągnięciu wtyczki - trzeba trochę przygazować i to w trakcie jazdy. Drugi czujnik powinien zadziałać i powinna się zaświecić kontrolka od ciśnienia oleju.

Audi 80 b4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 b4 » 21 mar 2010, 15:46

niebieski jest od wysokiego a szary od małego tak?

jak ściągne kabelek z szarego to powinna zaświecić się kontrolka a nie świeci nic się nie dzieje jak zdejme kabelek czy czujknik walniety?

ptaak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ptaak » 21 mar 2010, 17:16

Jest odwrotnie - szary od wysokiego a niebieski od niskiego. Jednak z tym świeceniem jest trochę inaczej - sprawdzałem u siebie: jak zdejmę wtyczkę z niebieskiego to kontrolka ciśnienia oleju nie świeci już po przekręceniu zapłonu a co za tym idzie nie świeci też po uruchomieniu silnika. A jak jest u Ciebie, czy po przekręceniu zapłonu kontrolka ciśnienia oleju świeci (przy podłączonym czujniku)?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 21 mar 2010, 18:05

ptaak pisze:szary od wysokiego a niebieski od niskiego. Jednak z tym świeceniem jest trochę inaczej - sprawdzałem u siebie: jak zdejmę wtyczkę z niebieskiego to kontrolka ciśnienia oleju nie świeci już po przekręceniu zapłonu a co za tym idzie nie świeci też po uruchomieniu silnika.
Nie ma prawa swiecić ,zaświeci jak końcówkę którą ściągnąłeś z czujnika zewrzesz z masą .Czujnik na zgaszonym silniku ma cały czas styk z masą .Po odpaleniu silnika ciśnienie oleju rozłącza ten styk i kontrolka ciśnienia gaśnie .
Audi 80 b4 pisze:tak samo z niebieskim ściągam kabalek a kontrolka się nie pali a samochód chodzi czy tam ma być?
Tak ma być
Audi 80 b4 pisze:ostatnio z ciekawości chciałem sprawdzić czujniki olejowe i zapaliłem samochód i ściągnąłem kabelek z szarego czujnika i myślałem ze się na desce zapali kontrolka a sie nie zapaliła
Zapaliła by się gdybyś po ściągnięciu tego kabelka wsiadł w auto i się przejechał.Po przekroczeniu 2 tys obrotów zaczeła by mrugać i powinien odezwać się brzęczyk <ok>
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 18:07 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.

Audi 80 b4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 b4 » 21 mar 2010, 18:06

świeci

ptaak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ptaak » 21 mar 2010, 18:17

Audi 80 b4,Czyli z Twoimi czujnikami jest wszystko ok. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rczopik2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rczopik2 » 24 mar 2010, 18:53

Gie pisze:Witam.
Podłacze sie do tematu...niewiem czy to wina licznika czy czujnik od cisnienia oleju ale od czasu do czasu zapala ( ale nie całkiem - tak jakby lekko sie zapalała) kontrolka od oleju...tylko na rozgrzanym silniku sie tak dzieje ... Moze to byc licznik bo ostatnio mam lekki problem z elektryka ale moze to nie licznik. Gdzie szukac przyczyny.

Pozdro
Umnie jest podobnie tylko jak już zaświeci to stuknę ręką w deskę nad wskaźnikami to gaśnie.
Sprawdź to u siebie.
Żarówkę wymieniłem i poprawiłem styki przy płytce tylko teraz podejrzewam kostkę przy liczniku. Może wiecie który kabel odpowiada w kostce za tą kontrolkę i która to kostka?

Roberto 77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Roberto 77 » 26 mar 2010, 20:10

Ja też się podepnę jeżeli można :-) po włączeniu zapłonu przy mrozach ,szybciej zapala się i piszczy kontrolka oleju niż gaśnie kontrolka świec żarowych ,czy to normalka?Po podpięciu vaga błędów brak,więcej nic się nie dzieje ,też tak macie?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 26 mar 2010, 21:08

Roberto 77 pisze:po włączeniu zapłonu przy mrozach ,szybciej zapala się i piszczy kontrolka oleju niż gaśnie kontrolka świec żarowych ,czy to normalka?
To nie jest normalka ,coś masz skopane.Sprawdz połączenie czujnika niskiego ciśnienia

Roberto 77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Roberto 77 » 31 mar 2010, 22:07

Dzięki kolego miałem urwany niebieski kabelek od czujnika,a pod gumową osłonką nie było tego widać. <piwo>

alenard
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: alenard » 20 kwie 2010, 10:13

Gie pisze:Witam.
Podłacze sie do tematu...niewiem czy to wina licznika czy czujnik od cisnienia oleju ale od czasu do czasu zapala ( ale nie całkiem - tak jakby lekko sie zapalała) kontrolka od oleju...tylko na rozgrzanym silniku sie tak dzieje ... Moze to byc licznik bo ostatnio mam lekki problem z elektryka ale moze to nie licznik. Gdzie szukac przyczyny.

Pozdro
Ja miałem bardzo podobnie tzn przez 8 miesięcy kontrolka zapalała mi się i gasła kiedy chciała i wystarczyło stuknąć w szybke liczników i gasła i tak na przemian, wkońcu moja cierpliwośc się skończyła i po rozebraniu liczników okazało się że są tzw zimne luty. Na tej płycie co jest kontrolka (tej mniejszej) poprawiliśmy większośc lutów (choć tu ewidentnie jeden wskazywał na uszkodzenie), gołym okiem bardzo ciężko zauważyć takie pęknięcia, ale pomogły lupa i okalary. Trzy godziny roboty na spokojnie i problem dało się rozwiązać.

Dawidof
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dawidof » 22 kwie 2012, 01:11

Też podepnę sie w temat. Odpinam kabel od szarego czujnika - nic się nie dzieje, dodaję gazu do 3tyś - nic się nie dzieje. Zwieram do masy - tak samo nic się nie dzieje. Jeszcze nie sprawdzałem w czasie jazdy, ale chyba coś jest nie halo? Trzymałem odpięty na 2,5tyś z 10sek. i nic. Ani nie świeci ani nie brzęczy. Niebieski czujnik jest ok. Coś jeszcze sprawdzić?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl