[B4 TDI] Kontrolka oleju
-
- Forum Audi 80
Audi 80 b4, a po przekręceniu stacyjki kontrolka od ciśnienia oleju na desce działa? Jeden z czujników sygnalizuje zbyt małe a drugi zbyt duże ciśnienie oleju. Jeśli samochód pracował na wolnych obrotach to czujnik od zbyt wysokiego ciśnienia oleju nie zadziała po wyciągnięciu wtyczki - trzeba trochę przygazować i to w trakcie jazdy. Drugi czujnik powinien zadziałać i powinna się zaświecić kontrolka od ciśnienia oleju.
-
- Forum Audi 80
Jest odwrotnie - szary od wysokiego a niebieski od niskiego. Jednak z tym świeceniem jest trochę inaczej - sprawdzałem u siebie: jak zdejmę wtyczkę z niebieskiego to kontrolka ciśnienia oleju nie świeci już po przekręceniu zapłonu a co za tym idzie nie świeci też po uruchomieniu silnika. A jak jest u Ciebie, czy po przekręceniu zapłonu kontrolka ciśnienia oleju świeci (przy podłączonym czujniku)?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie ma prawa swiecić ,zaświeci jak końcówkę którą ściągnąłeś z czujnika zewrzesz z masą .Czujnik na zgaszonym silniku ma cały czas styk z masą .Po odpaleniu silnika ciśnienie oleju rozłącza ten styk i kontrolka ciśnienia gaśnie .ptaak pisze:szary od wysokiego a niebieski od niskiego. Jednak z tym świeceniem jest trochę inaczej - sprawdzałem u siebie: jak zdejmę wtyczkę z niebieskiego to kontrolka ciśnienia oleju nie świeci już po przekręceniu zapłonu a co za tym idzie nie świeci też po uruchomieniu silnika.
Tak ma byćAudi 80 b4 pisze:tak samo z niebieskim ściągam kabalek a kontrolka się nie pali a samochód chodzi czy tam ma być?
Zapaliła by się gdybyś po ściągnięciu tego kabelka wsiadł w auto i się przejechał.Po przekroczeniu 2 tys obrotów zaczeła by mrugać i powinien odezwać się brzęczyk <ok>Audi 80 b4 pisze:ostatnio z ciekawości chciałem sprawdzić czujniki olejowe i zapaliłem samochód i ściągnąłem kabelek z szarego czujnika i myślałem ze się na desce zapali kontrolka a sie nie zapaliła
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 18:07 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Umnie jest podobnie tylko jak już zaświeci to stuknę ręką w deskę nad wskaźnikami to gaśnie.Gie pisze:Witam.
Podłacze sie do tematu...niewiem czy to wina licznika czy czujnik od cisnienia oleju ale od czasu do czasu zapala ( ale nie całkiem - tak jakby lekko sie zapalała) kontrolka od oleju...tylko na rozgrzanym silniku sie tak dzieje ... Moze to byc licznik bo ostatnio mam lekki problem z elektryka ale moze to nie licznik. Gdzie szukac przyczyny.
Pozdro
Sprawdź to u siebie.
Żarówkę wymieniłem i poprawiłem styki przy płytce tylko teraz podejrzewam kostkę przy liczniku. Może wiecie który kabel odpowiada w kostce za tą kontrolkę i która to kostka?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Ja miałem bardzo podobnie tzn przez 8 miesięcy kontrolka zapalała mi się i gasła kiedy chciała i wystarczyło stuknąć w szybke liczników i gasła i tak na przemian, wkońcu moja cierpliwośc się skończyła i po rozebraniu liczników okazało się że są tzw zimne luty. Na tej płycie co jest kontrolka (tej mniejszej) poprawiliśmy większośc lutów (choć tu ewidentnie jeden wskazywał na uszkodzenie), gołym okiem bardzo ciężko zauważyć takie pęknięcia, ale pomogły lupa i okalary. Trzy godziny roboty na spokojnie i problem dało się rozwiązać.Gie pisze:Witam.
Podłacze sie do tematu...niewiem czy to wina licznika czy czujnik od cisnienia oleju ale od czasu do czasu zapala ( ale nie całkiem - tak jakby lekko sie zapalała) kontrolka od oleju...tylko na rozgrzanym silniku sie tak dzieje ... Moze to byc licznik bo ostatnio mam lekki problem z elektryka ale moze to nie licznik. Gdzie szukac przyczyny.
Pozdro
Też podepnę sie w temat. Odpinam kabel od szarego czujnika - nic się nie dzieje, dodaję gazu do 3tyś - nic się nie dzieje. Zwieram do masy - tak samo nic się nie dzieje. Jeszcze nie sprawdzałem w czasie jazdy, ale chyba coś jest nie halo? Trzymałem odpięty na 2,5tyś z 10sek. i nic. Ani nie świeci ani nie brzęczy. Niebieski czujnik jest ok. Coś jeszcze sprawdzić?