[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - montaż MBC
[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - montaż MBC
Witam wziołem sie dzisiaj za montaz MBC i mam problem bo nie działa, zamontowałem go na wezyku idącym od IC do tego zaworu przy filtrze powietrza (wezyk czarny) i nie działa, nastepnie zamontowałem zawór mbc na cerwonym wezyku od sprezarki do tkiego zaworka z którego wychodzi niebieski wezyk i idzie do gruszki sprezarki- tez nie działa juz nie mam pomysłu jak go zamontowac. Prosze o pomoc
Dodam ze auto jest na boschu
Dodam ze auto jest na boschu
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 13:31 przez lukwoj21, łącznie zmieniany 1 raz.
zwykły reduktor ma być zamontowany na wężyku miedzy IC a map-sensorem, map na boschu jest stojąc z przodu zetorka zaraz za filtrem powietrza na nadkolu przed osłoną aku w takim metalowym stelażu i map jest w środku tego stelaża do mapa dochodzi jeden węzyk i wtyk 3 pinowy jesli dobrze pamietam na zewnątrz stelaża jest zaworek taki metalowy n75 i czarny wiekszy zawór EGR n18
kata nie mam, egr mam zaslepiony ale takim materiałem na uszczelki-mosze je przpaliło kupiłem blaszki od kolegi z forum i zaraz ide zaslepic.Zobacze jak tamte zaslepki wygladaja.
[ Dodano: 2010-03-23, 13:53 ]
a wiec blaszki załozone w starych zaslepkach były dziury, załozyłem reduktor i dalej nic reduktor skreciłem na maxa i dalej pompuje 1bar sciagnełem wezyk z mapsensora przejechałem sie i dalej 1bar.Moze mam uszkodzony mapsensor??
[ Dodano: 2010-03-23, 18:13 ]
połaczyłem wezyki niebieski i czerwony turbo pompuje 0,5bara sztanga turbiny chodzi bardzo płynnie bez zaciec. Czyli N75 jest sprawny. czy moze byc popsuty map sensor??
[ Dodano: 2010-03-23, 18:49 ]
chłpaki jak sprawdzic mam sensor??
[ Dodano: 2010-03-23, 13:53 ]
a wiec blaszki załozone w starych zaslepkach były dziury, załozyłem reduktor i dalej nic reduktor skreciłem na maxa i dalej pompuje 1bar sciagnełem wezyk z mapsensora przejechałem sie i dalej 1bar.Moze mam uszkodzony mapsensor??
[ Dodano: 2010-03-23, 18:13 ]
połaczyłem wezyki niebieski i czerwony turbo pompuje 0,5bara sztanga turbiny chodzi bardzo płynnie bez zaciec. Czyli N75 jest sprawny. czy moze byc popsuty map sensor??
[ Dodano: 2010-03-23, 18:49 ]
chłpaki jak sprawdzic mam sensor??
na razie zero postepów. ale miałem przedmuch miedzy kolektorem sacym a tym kolankiem dałem nowa uszczelke i na razie jest ok, ostatnio tez zauwarzyłem przy wymianie tulein sanek ze ic mi sie poci na wejsciu czyli tam tez moze uciekac cisnienie, obecnie jestem chory i jestem na L4 wiec jak wyzdrowieje to wyciagne ic i go wyczyszcze bo troche blotem jest obklejony.
skręć sztangę przy turbo o 2-3 obroty bo 0.5 bara na zmostkowanych wężykach to trochę mało, jak chcesz sprawdzić ile turbo faktycznie jest w stanie dmuchnąć to zdejmij wężyk z gruszki i się przejedź (po chipie powinno ładować ok 1.4bara) u mnie na samych wtryskach AFN przy zdjętym wężyku ładuje 1.4bara a na rezystorze miałem nawet 1.8bara a ori wtryski + rezystor dały tylko 1.4bara
tylko jeszcze uważaj na notlauf i jak chcesz mieć więcej na turbo to albo oszukaj sygnał z map sensora albo reduktor między IC a map sensorem
tylko jeszcze uważaj na notlauf i jak chcesz mieć więcej na turbo to albo oszukaj sygnał z map sensora albo reduktor między IC a map sensorem
założyłeś kilka tematów praktycznie o tym samym i się trochę pogubiłem z tego co pamiętam to masz jakiś chip ale powiem Ci że seryjny 1Z przy zdjętym wężyku z gruszki powinien ładować ok 1.1-1.2bara zanim złapie tryb awaryjny a po chipie 1.2-1.4bara ale możliwe że u Ciebie WG delikatnie upuszcza więc najpierw skręć sztangę o ok 2-3 obroty i zobacz czy to coś dało
turbo sprawdzaj na zdjętym wężyku z gruszki to będziesz widział ile może max napompować (nawet jakby było te 1.8bara to przez kilka sekund turbinie nic się nie stanie) a potem sobie zmniejszysz (ustawisz) zakładając różne zabawki
zmień sobie też najlepiej wtryski na AFN/AVG
turbo sprawdzaj na zdjętym wężyku z gruszki to będziesz widział ile może max napompować (nawet jakby było te 1.8bara to przez kilka sekund turbinie nic się nie stanie) a potem sobie zmniejszysz (ustawisz) zakładając różne zabawki
zmień sobie też najlepiej wtryski na AFN/AVG