Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 TDI 95r] Wycieki koło turbiny

ODPOWIEDZ
sys20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 TDI 95r] Wycieki koło turbiny

Post autor: sys20 » 28 mar 2010, 21:52

Witam, chciałbym zapytać czy wycieki zaznaczone na zdjęciu to poważna sprawa? Głównie chodzi mi o wyciek z pod tej gumowej rury koło turbiny niestety nie wiem jak sie to nazywa :) Czy da sie ten wyciek samemu naprawić? dodam że dokręcenie opasek nic nie dało czy to jest jakaś grubsza sprawa i trzeba jechać do mechanika. Jeżeli temat był już przewałkowany to przepraszam i prosze o link bo nie wiem jak sie to nazywa i dlatego nie wiem jak szukać.

Na zdjęciu wydaje sie tak jakby tych wycieków prawie nie było ale w rzeczywistości wygląda to znacznie gorzej :/

Awatar użytkownika
junglist
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: junglist » 28 mar 2010, 22:52

A, B, C: https://audi80.pl/b4-1z-rezanie-zasl ... hlight=egr

D - kupić trzeba nowe uszczeleczki na szpilki pod pokrywą zaworów...

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 28 mar 2010, 22:57

Podłącze się pod temat leci mi z pod odmy tej gumy co jest wkładana do obudowy zaworów pomału się poci gdzie dostane nową gumę w aso :?:

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 29 mar 2010, 11:28

sys20, te wycieki na rurze to raczej z cylindrów, tzw mgła olejowa sie wydostaje i skrapla, a następnie wycieka. Z tym za wiele nie podziałasz, możesz jak napisał junglist, zaślepić EGR ale to mało pomoże na to. Inny sposób to wolna odma, ale to już więcej zabawy. Co do samych rur to posprawdzaj czy nie ma gdzieś dziur od opasek, może tam przepuszcza, a samo mocniejsze dokręcanie nie pomoże bo tam nie ma nic twardego na czym można docisnąć rurę.

Ten wyciek na górze to pewnie słabo dokręcona śruba lub posła uszczelka pod nią, kupić wymienić i jeździć.

lukwoj21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukwoj21 » 29 mar 2010, 11:53

sys20, Jak widze rure masz nie ori.Ori rura w srodku jest pokryta gumą i jest gładka co poprawia szczelnosc, twoja rura jest zbrojona jakim oplotem z zewnątsz i pewnie wewnatsz- powieszchnia jest chropowata i nie równa co powoduje przenikanie oleju na zwnatsz własnie tej rury, pomaga temu ciepły olej i cisnienie jakie tam panuje.

januszbin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: januszbin » 29 mar 2010, 11:56

moim zdaniem powinieneś to wszystko rozkręcić i dokładnie umyć w środku bo ten olej jest wszędzie ,począwszy od IC aż do turbiny...co nie jest dla niej bez znaczenia,nie powinno go tam być....jak zaślepić EGR i owolnić odmę jest gdzieś na forum i nie ma sensu rozpisywac się na ten temat jeszcze raz......napewno pomoże ,ja tak mam i u mnie jest suchutko :-D

sys20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

wyciek

Post autor: sys20 » 29 mar 2010, 13:42

Dzieki Panowie za pomoc ;) poczytałem troche o tej odmie i juz mi sie rozjaśniło troche w glowie :) zabieram sie za czyszczenie.

Problem okazał sie być banalny założyłem gume troche w innym położeniu skręciłem mocno i do tej pory ani kropelki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl