no i to jest najważniejsze żeby antena była dobra ja mam MIdland alan 9 czy jakoś tak. A jeśli idzie jeszcze o antenę to w końcu ona w dużej mierze odpowiada za odbiórdydo85 pisze:ale na antene nie szczedzilem
CB Radio - antena
[B3 ALL]Cb radio ogólne pytanie
Mam pilne pytanie do kolegów.Kupiłem wczoraj zestaw Cb radio + antena początkowo był to zestaw ANTENA CB TITANIUM 7000 PODSTAWA MAG. 12cm +RADIO CB xLIFE + wtyk zapalniczki gratis ZALUTOWAN i ten zestaw został zestrojony w moim autku na miejscu.Lecz był kabel popsuty ciut i wymienili mi podstawkę od anteny z kablem i powiedzieli że nie trzeba stroić jeszcze raz więc pojechałem z takim zestawem.Nie zadowalało mnie to radio bo były same szumy więc dołożyłem kasy i kupiłem to radio RADIO CB MIDLAND 200 i moje pytanie polega na tym czy muszę stroić antenę 2 raz?Ponieważ po wymianie kabla i wymianie radia nie była strojona proszę o szybką odpowiedz.
ale chyba nie w każdym przypadku nie które antenki mają pierścienie do regulacji a w innych po prostu odkręca się małego imbus'a i wysuwa/chowa się antenkę, obcinanie anteny to jest już chyba ostateczność.zwierzak213a2 pisze:Strojenie anteny polega na obcinaniu preta anteny wiec jeżeli nie zmieniles dlugosci tzw bata to powinno byc ok .
Jaką antenkę? Z czystym sumieniem polecam antenkę Sirio Omega 27 - 1 metr. Antenka sprawuje się wyśmienicie, zasięg tak około 7-8km (wystarczająco), ale też nie jest tania. Podobno to najlepsza z anten metrowych. A tak na marginesie - po co komu anteny 1,5 metrowe skoro nie mają w radiach RFa?? Dużo zbiera szumów taka antena i zakup jej mija się z celem, porównując do radiaMaly.89 pisze:zestrojona została jeszcze raz i o wiele lepiej to hasa;) tak na imbusie ją regulował gościu zbiera wszystko w miarę dobrze dzięki za info... a jaką antenę polecicie do tego radyjka na przyszłość ?
Podepnę się pod temat, mam następujący problem otóż poprzedni właściciel założył jakąś tjunigową antenę bo dzisiaj podchodzę do auta a antena ułamana i wisi na druciku znalazłem w bagażniku ori i chciałem wymienić ale po pierwszej próbie wogóle się nie ruszyła popsikałem wd40 i poszła ale kręci się w miejscu jak teraz pozbyć się tego badziewia nie uszkadzając gniazda na antene?