[All] Opony na LATO - jakie wybrać ?
A może ktoś mi coś powie na temat uniroyal rainsport 2? Już paru kolegów mówiło że są ok, ale może ktoś jeszcze coś doda. Na temat ich ścieralności było fajnie cos wiedzieć. Myślałem jeszcze o dunlopach sport maxx albo o pirelli p7 cinturado ale chyba narazie obstawiam uniroyale. Z góry dzięki za pomoc.
ciechan, Zużycie w strefie barków (zużycie okrągłe) występuje, gdy wysokość pozostałego bieżnika na środku jest wyższa niż na barkach. Ten typ zużycia związany jest zwykle z długotrwałą jazdą ze zbyt niskim ciśnieniem i dużym obciążeniem. Następuje w nim takie ugięcie czoła opony, że strefą kontaktu są barki opony, które przejmując całe obciążenie bardziej się ścierają. Gdy zauważymy ten typ zużycia, a głębokość bieżnika pozwala jeszcze na jej dalsze użytkowanie, należy przywrócić właściwe ciśnienie. Jeśli stan ten trwał długo, należy udać się do specjalisty w celu oceny stanu opony. Długotrwałe użytkowanie opon ze zbyt niskim ciśnieniem może przyczynić się do innych uszkodzeń wewnętrznych jak na przykład do zużycia marmurkowatego.
Mocne zużycie na barkach może też wynikać ze sposobu eksploatacji. Szybka, agresywna jazda zwłaszcza po zakrętach powoduje mocne ścieranie w tej strefie, a nawet w górnej części boku.
Mocne zużycie na barkach może też wynikać ze sposobu eksploatacji. Szybka, agresywna jazda zwłaszcza po zakrętach powoduje mocne ścieranie w tej strefie, a nawet w górnej części boku.
zubik22, to zależy czy masz glebę w aucie czy też nie.Do 9j opona 215/40 wygląda fajnie.Opona Marki Toyo,Conti fajnie się naciągają.Nankang podobnie.Zerknij Sobie na stronkę i zobaczysz co i jak:
http://www.tyrestretch.com/index.php
http://www.tyrestretch.com/index.php
[B4 all] Jakie opony
Witam. Zakupiłem felgi 17" 7" ET25 i mam pytanie. Jakie założyć na to opony? Polecicie coś ?
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, 15:10 przez mariano, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
mariano, zelezy co chcesz uzyskac, ja specjalnie dalem mocno wezsze opony w stosunku do szerokosci felgi zeby stworzyc naciag, profil zalezy od tego jakie masz podejscie jezeli proponujesz profil 40 to nie podnos go za zadne skarby chocby nie wiem kto Ci cos mowil, ja mam tyl 40 przod 45 i najchetniej bym spalil 45, ale szkoda wywalonej kasy... 7cali szerokosci to wasko strasznie, zeby miec naciag opona musiala by miec okolo 175 szerokosci, ale wtedy bedzie smiesznie wygaldac, dlatego stadartowo doradzam 205/40 taki uniwersalny rozmiar w dobrych pieniadzach zawsze ;]
pozdro
ps: rzeczywiscie sa juz tematy o oponach zaczete i mogles sie podpiac do jakiegos, ale mi to lotto nie ja tu rzadze i staram sie zawsze pomoc na tyle ile potrafie, nawet jezeli pytanie jest zle ulokowane ;]
pozdro
ps: rzeczywiscie sa juz tematy o oponach zaczete i mogles sie podpiac do jakiegos, ale mi to lotto nie ja tu rzadze i staram sie zawsze pomoc na tyle ile potrafie, nawet jezeli pytanie jest zle ulokowane ;]