Witam.
To mój debiut więc pozdrawiam Wszystkich.
Szukałem ale jakoś nie umiałem znalezć podobnej sytuacji (może z nerwów)
Jeżeli jednak jest to przepraszam.
Muszę prosić o pomoc bo już mam dość płacenia za "chyba" to jest to.....
Dzisiaj w nocy przy ok. 80-90 km/h zaliczyłem dużą kałuże i ... zero ładowania, nic.
Moje pytanie brzmi co mogło się stać??? Dodam że po takich "byle jakich" oględzinach(noc itp.) nie stwierdziłem jakiś wiszących kabli czy coś uszkodzonego. Po około godzinnym postoju (silnik był gorący) spryskaniu newralgicznych miejsc wd-40 ,nic się nie zmieniło.
Prosił bym o pomoc bo autko to mój chleb i chciał bym już wiedzieć co narobiłem........ :oops:
Z góry dziękuję za pomoc.
aaa dodam że nie mam zamontowanej dolnej osłony silnika.(tzw.mechanik zapomniał)
[80 B4 1.9TDI 1Z] Brak ładowania ( duża kałuża)
-
- Forum Audi 80
[80 B4 1.9TDI 1Z] Brak ładowania ( duża kałuża)
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2010, 07:03 przez chorzowski73, łącznie zmieniany 1 raz.
również stawiam na diody w alternatorze. Miałem podobną sytuację i okazało się że diody odmówiły posłuszeństwa. Drugi używany alternator rozwiązał szybko problem
W sumie możesz też zdjąć pasek z alternatora i sprawdzić czy w miare lekko się kręci... może obudowa, albo ten wiatraczek się zagiął i blokuje alternator?
W sumie możesz też zdjąć pasek z alternatora i sprawdzić czy w miare lekko się kręci... może obudowa, albo ten wiatraczek się zagiął i blokuje alternator?
Kolego jak masz troche obycia z elektryką to załatw sobie miernik napięcia, ustaw zakres do 20V, i końcówkę czerwoną przyłóż do śruby 13tki co jest przykręcony czerwony kabel z tyłu altka, a minusową do masy(do jakieoś niepolakierowanego elementu karoserii). I jeśli nie będzie napięcia rzędu ok 14Volt lub jeśli będzie ono falować od np. 5V DO 10V DO 13V to znaczy że popalone diody.pozdro
[ Dodano: 2010-04-06, 12:16 ]
dodam że same diody podlegają wymianie koszt ok. 150zł z robocizną. Chyba że coś Ci sie w środku altka rozwaliło.
[ Dodano: 2010-04-06, 12:16 ]
dodam że same diody podlegają wymianie koszt ok. 150zł z robocizną. Chyba że coś Ci sie w środku altka rozwaliło.