Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 PM] Coś skrzeczy i stuka

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
kolczu

[80 B3 PM] Coś skrzeczy i stuka

Post autor: kolczu » 27 mar 2010, 22:01

Witam wszystkich.
Dzis mam mały problem, mianowicie... Jakis czas temu (pół roku ) robiłem rozrząd. Wszystko pieknie gittara. Jedynie co przy obrotach 1200 bylo delikatne skrzeczenie tak jak by sie cos obcierało o pasek. Jeden mechanik mowil mi ze ma sie ulozyc pasek. Jedzilem tak ze 3000 km i caly czas to samo. Nastepny majster poluzowal mi lekko rolke i bylo ok skrzeczenie ucichlo calkowicie. Od jakiegos czasu znow delikatnie skrzeczalo, ale jezdzilem sporo i nic.

Dziś wymieniłem olej w silniku, na taki sam co zawsze lałem. No i sie zaczęła jazda...Po przejechaniu około 30 km po mieście zaczęły dochodzić mnie dziwne odgłosy. Znow to skrzeczenie i delikatne stuki klekoczenie itp... Nie wiem o co kaman. Samochod jeździ jak jezdzil moc ma nic nie szarpie jest oki. Na dodatek ze 4 razy radio mi sie wyłączyło i włączyło :/. Olej w silniku jest sprawdzalem, jak zalewalem bylo ponizej tej kreski max. Na wszelki wypadek dolalem i teraz jest 2 mm pod maxem. Niewiem co jest. Auto odpala normalnie, nawet po posoju 20 minutowym odpala z pierwszego strzala.

Jak go gazowalem przy gazniku to tak jak by dochodził ten caly odlos z rejonow korka, alternatora i dolu silnika w tym miejscu

Awatar użytkownika
Fighter001
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fighter001 » 28 mar 2010, 10:46

Moze lozyska alternatora masz zatarte skoro radio gasnie albo pompe wody lub jesli dzwiek dochodzi z dolu silnika to moze to byc tez pompa oleju. Musialbys dokladniej zlokalizowac dzwiek. A co do rozrzadu to wymieniles sam pasek czy komplet? Bo i tak sie zdarza ze ludzie wymieniaja tylko pasek.

kolczu

Post autor: kolczu » 28 mar 2010, 17:22

Rozrząd wymieniałem, napinacz razem z paskiem. Pompy wody nie ruszałem. Dzis odłączyłem alternator ale sie balem dłużej testować bo albo przegrzeje silnik albo coś jeszcze rozwalę. Rano jak silnik wlaczylem to odpalil odrazu ale bylo juz slychac to dziwne dźwięki a radio zauważyłem jak autem jade np na 3 mam 110 to wtedy sie wylacza i wlancza (nie zawsze ale 3 razy tak dzis mialem).

suchyps
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: suchyps » 29 mar 2010, 17:27

Kolego 'kolczu" często tak piękni skrzeczy właśnie rolka "napinacz" rozrządu niektórzy specjaliści naciągają go nie w tą stronę i wtedy nam tak pięknie gra na wolnych obrotach.

kolczu

Post autor: kolczu » 29 mar 2010, 21:39

Dzis sprawdzalem znow i na 100% to nie alternator... To jest dziwek jak by dzieciol stukal w drewno taki gluche stuki metaliczne... :/ Cos sie zjeb** w silniku pewnie... Bo rozrzad raczej by tak nie stukał... A mozliwe jest zeby pasek przeskoczyl o jeden zabek? 'I cos takiego powodował?

olapiotr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olapiotr » 29 mar 2010, 22:43

U mnie rolka tarła o blaszaną osłonę rozrządu od strony silnika. Też wydobywał się podobny dźwięk.

serial28
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: serial28 » 30 mar 2010, 16:04

Olapiotr miałem to samo :-) A jakby ci się rozrząd przestawił to byś miał raczej kłopoty z odpalaniem i auto by nie miało
mocy.

kolczu

Post autor: kolczu » 30 mar 2010, 17:38

ale tutaj i klekocze cos... :/

"Cos na kształt kostki metalowej o grubych ściankach w której lata średnia śrubka" <- Takie moje wyobrażenie :P

leopard
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leopard » 31 mar 2010, 02:24

kolego sprawdz czy któryś z popychaczy hydraulicznych nie klekocze w okolicy pokrywy zaworów bo też będzie taki odgłos stukania ....a tak na marginesie trudno określić usterke wirtualnie

kolczu

Post autor: kolczu » 08 kwie 2010, 22:16

No i sie okazało, co było. Na szczęście nie panewka ani tłok czy cos w tym rodzaju... Rolka napinacza. Jakis czas temu wymieniałem rozrząd i mial teraz przejechane jakies 5-8 tys km.
Mechanik ktory mi to robil "znajomy" za mocno naciagnał to pierwsza przyczyna. Druga to taka ze kolo to zębate na gorze co jest bylo z ósemkowane. Trzecia najistotniejsza przyczyna to taka ze napinacz kupilem jakis lewy. Majster mi tłumaczył ze to kólo ktore jest wewnątrz powinno byc wypełnione smarem czy innym ustrojstwem, ta co kupilem made in slovenia byla sucha ani grama smaru czy czegos. Gdy sie rozgrzewała metal zwiększał objętość i stukalo...

Teraz jest oki spokoj i cisza. Nie powiedział bym ze napinacz moze wydawac z taki dzwiek...

Koszta: 60 zł napinacz, 40 kolo zembate, 150 robocizna...

suchyps
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: suchyps » 09 kwie 2010, 10:35

A wiec miałem rację :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl