[B3 all] Nie można otworzyć bagażnika.
[B3 all] Nie można otworzyć bagażnika.
Witam. Nie mogę otworzyć bagażnika. Zamek otwiera i zamyka się z centralnego. Chcąc otworzyć bagażnik przyciskam przycisk z wejściem na kluczyk ale zamek nie puszcza i cały czas trzyma. Jak inaczej (awaryjnie) można otworzy bagażnik? W czym leży problem? Z góry dzięki.
W B3 przekichane ale możliwe...
Powód najprawdopodobniej taki że zeskoczyła linka z zamka i opadła w dół...
Ja zrobiłem to tak: zdemontowałem kanapę tylną, po stronie lewej jest mały otwór - z prześwitem na bagażnik-akurat od strony zamka. Potem zdemontowałem głośnik. W szparę od głośnika wsadziłem rękę z latarką a w prześwit przy baku-zmontowałem taki wihajster-ok. metrowa listewka i do tego drut-na końcu wygięty aby złapał linkę-trzy próby i udało mi się go wyciągnąć-warunek-druga osoba musi stać przy klapie i na sygnał pociągnąć ją do góry.
Zdrovaśki i powodzenia!
Powód najprawdopodobniej taki że zeskoczyła linka z zamka i opadła w dół...
Ja zrobiłem to tak: zdemontowałem kanapę tylną, po stronie lewej jest mały otwór - z prześwitem na bagażnik-akurat od strony zamka. Potem zdemontowałem głośnik. W szparę od głośnika wsadziłem rękę z latarką a w prześwit przy baku-zmontowałem taki wihajster-ok. metrowa listewka i do tego drut-na końcu wygięty aby złapał linkę-trzy próby i udało mi się go wyciągnąć-warunek-druga osoba musi stać przy klapie i na sygnał pociągnąć ją do góry.
Zdrovaśki i powodzenia!
Może to śmieszne... ale najprostsze wydaje się dojście przez podłogę... wszak bak znajduje się za kanapą... potem zaspawasz... ?Belegaer pisze:Ja mam podobny problem, zamek trzyma, wkładka od zamka się zepsuła mogę nim kręcić jak chce, a w bagażniku znajduje się 6 opon, i teraz jak go otworzyć??
Możliwe że tylko brutalna siła mi pomoże, lub mechanik.
-
- Forum Audi 80
bez cięcia przez otwór po śrubie mocującej tablicę rejestracyjną można pociągnąć odpowiednie cięgno i otworzyć - tylko sporo cierpliwości i dasz radęMarcin19l pisze:a mi sie wydaje ze najprosciej by było zdjac rejstracje z blende i wyciąc tam kawałek blachy zamka a pozniej zaspawac ten sam kawałek...
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Dokładnie tak samo miałem po kupnie swojej b3, żeby otworzyć bagażnik musiałem włożyć kluczyk w zamek od bagażnika, przekręcić i wtedy wcisnąć zamek i dopiero wtedy można było otworzyć bagażnik. Pokombinowałem trochę przy cięgnie od tego zamka (taki metalowy drut z gwintem podkręciłem na tym drucie ten plastikowy element i teraz mogę otworzyć bagażnik bez pomocy kluczyka (a i bagażnik się zamyka ze wszystkimi drzwiami przez centralny zamek) Tak więc Kolego pandamix pokombinuj z tym cięgłem i ciesz się otwieraniem klapy bez kluczyka.pandamix pisze:ja bym nic nie cioł,bo poźniej nawet dobre zakonserwoanie to nie to co ocynk,mi sie tak zrobiło że jedynie po wsadzenie kluczyka i przekręceniu nim wraz z zamkiem mogę otworzyć bagażnik,kiedyś normalnie otwierałem po naduszeniu przycisku