Co do samego montażu to wedlug mnie najprostszy w warunkach domowych jest patent z oryginalną gumą od NG. Kombinowałem, przymierzałem się do wielu rozwiązań i ten wydaje mi się najracjonalniejszy i najprostszy. Podczas montażu popełniłem oczywiście pare błędow, które pożniej wyeliminowałem.
Po pierwsze:
Podpiąłem pod blosa wąż do krokowca o zbyt małej średnicy.
Zrobiłem otwór i nagwintowałem gwint 10mm. Kolano po wkręceniu miało jeszcze mniejszą średnice. Powodowało to problemy z wolnymi obrotami. Jeśli silnik nie był dobrze nagrzany to wolnych obrotów praktycznie nie było. Teraz mam fi 16 i jest ok.
Po drugie:
Odma w miejsce od krokowca to nie jest dobry pomysł.
Bardzo ogranicza dostęp do blosa w czasie regulacji. Poza tym u mnie jest problem z rozdzielaczem, który "popuszcza" paliwko na filtr powietrza. To paliwko bywa zasysane razem z powietrzem do odmy, no i tam robi się jakaś dziwna substancja, która może zapchać odme. Zwłaszcza jeśli się ma trochę zmniejszony jej prześwit poprzez lekko podgięte kolanko

Po trzecie:
Kwestia samego blosa. Stop z którego jest zrobiony (przynajmnmiej ten mój) jest naprawdę słabiutki. Tak że proponuje uważać podczas montażu i ew modyfikacji blosa.
U mnie na przykład przy ściąganiu węża gazowego z tego ruchomego kolanka ukruszyła się troche ta "wypustka" która trzyma pierścień sprężynujący. Kolanko mi wyskoczyło z blosa. Delikatnie i nic na siłe :mrgreen: .