Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 1.9 tdi 1z 90km] elektryka nie dziala rano

ODPOWIEDZ
malizna3h
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 1.9 tdi 1z 90km] elektryka nie dziala rano

Post autor: malizna3h » 13 kwie 2010, 10:27

witam, mam dziwny problem:

codziennie rano w moim audi nie dzialaja kierunki, wycieraczki, ogrzewanie wnetrza i ogrzewanie tylnej szyby

dodam ze ostatnio mialem problem tylko z kierunkami, dzialaly jak chcialy, wiec zdjalem pulke pod kierownica, zlokalizowalem przekaznik 21 i byl ledwo co podlaczony do wtyczki, wyjalem go i jeden ze stykow byl osmalony, wyczyscilem go podlaczylem i niby bylo ok

od tego czasu co rano przez krotka chwile nie dzialaja mi wyzej wymienione rzeczy, ale po chwili wszystko wraca do normy, juz tak kilka dni. sprawdzilem przekaznik 21 i wyglada ok, w srodku jak nowy (po zdjeciu oslony) styki tez git zaden nie byl osmalony tak jak wczesniej

co jest grane panowie?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 13 kwie 2010, 11:32

Możliwe że wysiadła kostka stacyjki, tuż przed włączeniem zapłonu jest taka pozycja na której działają kierunki, wycieraczki, ogrzewanie tylnej szyby, światła mijania/drogowe, el. szyby i szyberdach.
Drugą opcją jest przekaźnik odcinający linię X znajduję się z skrzynce bezpieczników który odcina chyba wszystkie rzeczy które wymieniłem gdy pracuje rozrusznik :arrow: rozpiska przekaźników na końcu pierwszej wiadomości https://audi80.pl/all-opis-bezpieczn ... -vt120.htm

malizna3h
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: malizna3h » 14 kwie 2010, 08:29

wlasnie ze swiatla mijania dzialaja normalnie, a mam te problemy nawet na samym zaplonie gdy silnik nie jest uruchomiony, zaraz sprawdze w pozycji srodkowej i zobacze z tym przekaznikiem

[ Dodano: 2010-04-14, 09:51 ]
dowiedzialem sie wlasnie ze mozna zmostkowac dwa styki w tym przekazniku X i spowoduje to wtedy jego pominiecie i ma to pomoc w jakis sposob czy to prawda?

zalecacie kupienie nowego przekaznika X czy np moge wykrecic z takiej audicy na szrocie

licze sie z tym ze moglby nie dzialac, ale np czy gdy wloze uszkodzony to nie spowoduje jakichs konsekwencji?

dzis podlacze nowy przekaznik 21 i zobczymy

prosze o odpowiedz

[ Dodano: 2010-04-19, 07:24 ]
okazalo sie ze to ten przekznik 213 odizajcy styk x na szrocie znalazlem taki sam, wlozylem i dziala:D

dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
Afdi87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Afdi87 » 25 kwie 2010, 09:45

Podłącze sie do tematu, u mnie od kilku dni co rano jest problem z odpaleniem - objawy są takie, jakby byl rozladowany akumulator, tzn, rozrusznik przy odpalaniu ledwo co kręci, prawie wogole, a kontrolki przygasają, jednak silnik po paru sekundach kręcenia na full ssaniu zawsze jakos tam zalapie i chodzi. Dzisiaj rano, jeszcze przed odpaleniem podlaczylem do aku prostownik, no i akumulator byl naladowany prawie na 100%, a gdy przekrecilem zaplon, znowu taka sama sytacja. Sytuacja ta ma miejsce rowniez, gdy samochod stoi nieruszany, dajmy nato 4-5godzin. Na początku bylem prawie pewien, ze to akumulator (centra futura :roll: ), bo kiedys, gdy mialem takie sytuacje, ze akumulator mi sie rozladowal, to bylo tak samo, tylko ze wogole silnik nie odpalal, a teraz jakos tam zalapuje i chodzi. Poradzcie mi, czy to coś z rozrusznikiem, czy jaka cholera :?: Dodam, ze wymienialem ostatnio kostke stacyjki, ale to chyba nie ma z tym nic wspolnego. Z gory dzieki za odpowiedzi <piwo>

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 25 kwie 2010, 21:26

Afdi87 pisze:Podłącze sie do tematu, u mnie od kilku dni co rano jest problem z odpaleniem - objawy są takie, jakby byl rozladowany akumulator, tzn, rozrusznik przy odpalaniu ledwo co kręci, prawie wogole, a kontrolki przygasają, jednak silnik po paru sekundach kręcenia na full ssaniu zawsze jakos tam zalapie i chodzi. Dzisiaj rano, jeszcze przed odpaleniem podlaczylem do aku prostownik, no i akumulator byl naladowany prawie na 100%, a gdy przekrecilem zaplon, znowu taka sama sytacja. Sytuacja ta ma miejsce rowniez, gdy samochod stoi nieruszany, dajmy nato 4-5godzin. Na początku bylem prawie pewien, ze to akumulator (centra futura :roll: ), bo kiedys, gdy mialem takie sytuacje, ze akumulator mi sie rozladowal, to bylo tak samo, tylko ze wogole silnik nie odpalal, a teraz jakos tam zalapuje i chodzi. Poradzcie mi, czy to coś z rozrusznikiem, czy jaka cholera :?: Dodam, ze wymienialem ostatnio kostke stacyjki, ale to chyba nie ma z tym nic wspolnego. Z gory dzieki za odpowiedzi <piwo>
1) akumulator (naładowany i oczyszczone bieguny)
2) rozrusznik (dobra masa, dobrze dokręcony, szczotki, komutator, tulejki)
Sprawdź w wymienionej kolejności.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl