Witam
Pytanie może wydawać się głupie ale szukałem i nic nie znalazłem.
A więc tak: gdzie na wskaźniku temp. jest 95* a gdzie jest 102* ??
Wymieniłem czujnik w chłodnicy i wentylator powinien włączać się na pierwszy stopień przy 95* u mnie wskazówka jest wtedy na tej pierwszej nie opisanej kresce zaraz po 90
9|0 | .|. 1|20 <- tak wygląda mniej więcej wskaźnik temp i gdy wskazówka znajduje się na tej gołej kresce włącza się wentylator na pierwszy stopień.
| - pierwszy stopień wentylatora 95*
.|. - drugi stopień 102*
Czy tak powinno być i czy dobrze myślę co do tych kresek?
Pytanie niby głupie ale bardzo mi pomorze bo po kupnie auta (pól roku temu) nie wiedziałem aż do wczoraj że czujnik jest zepsuty i nigdy wentylator się nie włączał.
[B3 all] Wskaźnik temp, gdzie jest 95* ??
- wampir1988
- Audi 80 Klub
każda kreseczka na wskaźniku, to 10' C
to, że są różne odległości między tymi kreseczkami nie ma znaczenia, bo wskaźnik jest wyskalowany do charakterystyki czujnika.
czyli jedna kreseczka za 90" oznacza 100' itd.
Poza tym wskazania na zegarach mają charakter orientacyjny i nie są jakieś superdokładne.
to, że są różne odległości między tymi kreseczkami nie ma znaczenia, bo wskaźnik jest wyskalowany do charakterystyki czujnika.
czyli jedna kreseczka za 90" oznacza 100' itd.
Poza tym wskazania na zegarach mają charakter orientacyjny i nie są jakieś superdokładne.
dokładny to on jest ale jak nim zmierzyć temperaturę w układzie chłodzenia?pandamix pisze:jedynie zostaje termometr od centralnego ogrzewania,on Ci prawdę powie co i jak jak
Może czujnik należałoby sprawdzić?
Najlepiej byłoby sprawdzić czujnik temperatury w aucie, który odpowiada za pokazywaną na zegarach temperaturę oraz czujnik, który włącza wentylator - nie wiem, który to jest w SB.
Poza tym jeśli miałbyś nieodpowietrzony układ chłodzenia, to wentylator również by się nie włączał.
- wampir1988
- Audi 80 Klub