[B3 1,6TD SB] Wysoka temperatura otoczenia - brak mocy
[B3 1,6TD SB] Wysoka temperatura otoczenia - brak mocy
Witam,
chciałbym zapytać, czy ktoś zetknął się z podobną sytuacją, lub wie co może być przyczyną:
Chodzi o brak mocy a dokładnie tzw, "dziure w gazie" - pedał do dechy i żadnej reakcji silnika, sytuacja ma miejsce tylko gdy temperatura zewnętrzna jest dośc wysoka.... można powiedzieć tylko w okresie letnim...np podczas lata jeżdząc rano ( gdy temperatura jest niższa) wszytsko jest ok.. ale po poludniu juz jest makabra...musze posiłkowac się sprzegłem..ale zdarzają się sytuację, że nawet sprzegło nie pomaga...niestety już pojawiły się pierwsze oznaki braku mocy...a lato przed nami
Filtry powietrza i oleju wymieniam co 10.000, paliwa raz w roku, dwa lata temu regenerowałem turbinę
Jeżeli ktoś zetknął sie z podobną sytuację, albo wie co może być przyczyną z góry dziękuje za odpowiedź
chciałbym zapytać, czy ktoś zetknął się z podobną sytuacją, lub wie co może być przyczyną:
Chodzi o brak mocy a dokładnie tzw, "dziure w gazie" - pedał do dechy i żadnej reakcji silnika, sytuacja ma miejsce tylko gdy temperatura zewnętrzna jest dośc wysoka.... można powiedzieć tylko w okresie letnim...np podczas lata jeżdząc rano ( gdy temperatura jest niższa) wszytsko jest ok.. ale po poludniu juz jest makabra...musze posiłkowac się sprzegłem..ale zdarzają się sytuację, że nawet sprzegło nie pomaga...niestety już pojawiły się pierwsze oznaki braku mocy...a lato przed nami
Filtry powietrza i oleju wymieniam co 10.000, paliwa raz w roku, dwa lata temu regenerowałem turbinę
Jeżeli ktoś zetknął sie z podobną sytuację, albo wie co może być przyczyną z góry dziękuje za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2010, 13:01 przez Sheng, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Generalnie tak jak koledzy wyżej piszą - intercooler do sprawdzenia, jeśli nie on to pompa. Dodam tylko że delikatny spadek mocy w upały zaraz po starcie to normalny objaw w TD. Ale tak jak mówie - minimalny. Z tego tytuły że zostawiając auto na słońcu wszystko pod maską się nagrzewa i zaraz po starcie silnik zasysa bardzo ciepłe powietrze, czyli takie zawierające mniejszą ilość tlenu, stąd i proces spalanie jest mniej wydajny. Natomiast jeśli IC działa prawidłowo to po chwili silnik powinien "odzyskać" część straconej mocy.
Dodatkowo możesz zrobić sobie jeszcze coś takiego:
https://audi80.pl/b3-sb-kierownica-p ... +powietrza
Dodatkowo możesz zrobić sobie jeszcze coś takiego:
https://audi80.pl/b3-sb-kierownica-p ... +powietrza
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2010, 13:51 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A czy temu spadkowi mocy towarzyszy także spadek obrotów ? Ja byłem w szoku jak po odpaleniu swojego SBka latem na obrotku zamiast 900 ujrzałem 700 i po dodaniu gazu i puszczeniu znowu opadło na 700 :mrgreen:
Moja teoria na spadek mocy jest też taka, że duża temp otoczenia rozrzedza paliwo, przez co spada ciśnienie na wtrysku, spadają obroty i w pewnym stopniu także moc :roll:
Moja teoria na spadek mocy jest też taka, że duża temp otoczenia rozrzedza paliwo, przez co spada ciśnienie na wtrysku, spadają obroty i w pewnym stopniu także moc :roll:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Pompa wtryskowa powiedziała do widzenia, masz za duże luzy między głowicą a tłoko-rozdzielaczem w pompie. Doraźnie można zwiększyć dawkę główną paliwa (będzie trochę więcej kopcić na zimnym silniku ale poprawi się moc na ciepłym), intercooler zostaw w spokoju, bo to na niewiele się zda. Zacznij rozglądać się za regeneracją pompy lub kupnem dobrej używki (o to dość trudno). Ewentualnie napisz PW do klubowicza Vision On reguluje i naprawia pompy możliwe że coś zaradzi.Sheng pisze:Chodzi o brak mocy a dokładnie tzw, "dziure w gazie" - pedał do dechy i żadnej reakcji silnika,