[80 1.6D] Przewody paliwowe przy pompie wtryskowej
[80 1.6D] Przewody paliwowe przy pompie wtryskowej
Cześć, mam mały problem z wężykami przy pompie wtryskowej co są:
Głównie to chodzi o ten jeden przewód, zaznaczony na trzecim zdjęciu. Jest on sparciały, cały mokry, wychodzi on z króćca od pompy wtryskowej i idzie do 4 wtryskiwacza (?), przy tym króćcu normalnie sączy się ropa. Jak widać, cały ten wężyk jest mokry.
Dziś właśnie spojrzałem pod maskę, bo trochę miałem plamki właśnie tak na środku pod autem, centralnie pod silnikiem, myślałem, że to olej troszeczkę się sączy, ale widocznie to ropa.
Dziś cała głowica zalana ropą, w sumie to od pokrywy zaworów w dół mokro po długości
Czy te przewody powinny być takie jak są (bo z tego co widać, to są podciśnieniowe jakieś, przynajmniej na takie wyglądają), czy powinny być one jakieś miedziane, czy... ?
Jutro chciałbym coś kupić, żeby wymienić to i mieć święty spokój, bo się trochę wystraszyłem, że jeszcze by mi buchło spod maski.
Pozdrawiam
Głównie to chodzi o ten jeden przewód, zaznaczony na trzecim zdjęciu. Jest on sparciały, cały mokry, wychodzi on z króćca od pompy wtryskowej i idzie do 4 wtryskiwacza (?), przy tym króćcu normalnie sączy się ropa. Jak widać, cały ten wężyk jest mokry.
Dziś właśnie spojrzałem pod maskę, bo trochę miałem plamki właśnie tak na środku pod autem, centralnie pod silnikiem, myślałem, że to olej troszeczkę się sączy, ale widocznie to ropa.
Dziś cała głowica zalana ropą, w sumie to od pokrywy zaworów w dół mokro po długości
Czy te przewody powinny być takie jak są (bo z tego co widać, to są podciśnieniowe jakieś, przynajmniej na takie wyglądają), czy powinny być one jakieś miedziane, czy... ?
Jutro chciałbym coś kupić, żeby wymienić to i mieć święty spokój, bo się trochę wystraszyłem, że jeszcze by mi buchło spod maski.
Pozdrawiam
Podobne wężyki gumowe pokryte jakąś szmatą są w benzyniakach stosowane do układu podciśnieniowego, tutaj chodzi o to, czy te węże były tam zakładane w fabryce, czy ktoś sobie wymieniał.
Nie jestem specem od diesli, ale widziałem już kilka i tam gdzie na zdjęciach są węże elastyczne np. u mnie w widlaku są miedziane.
Nie jestem specem od diesli, ale widziałem już kilka i tam gdzie na zdjęciach są węże elastyczne np. u mnie w widlaku są miedziane.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja tam diesli nie ogarniam, ale wydaje mi się, że to są przewody przelewowe/powrotne. Widać, że wszystkie wtryski są połączone takimi gumowymi wężykami, więc takie chyba powinny być. Być może wystarczy tylko skrócić ten z którego się leje.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 22:00 przez IC69, łącznie zmieniany 1 raz.
tak to są weżyki przelewowe. Sam to u siebie przerabiałem płaciłem chyba 5zł za metr. Tniesz sobie odpowiedniej długości i tyle. Ja kupiłem gumowe bez tych parcianych osłon. Przy oazji wymień je wszystkie bo kosz śmieszny a będziesz spokojniejszy Wystarczy je mocno pociągnąć i schodzą a zakładasz w drugą strone.