Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[audi 80 tdi 1Z] problem z olejem

Audi80FanTom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi80FanTom » 29 kwie 2010, 08:42

Podłącze się pod temat żeby nie tworzyć kolejnego.
Mam też problem z olejem. Ostatni zaczął brać olej i znalazłem wyciek chociaż czy to możliwe, że tylko tędy olej wyciekał ? (patrz fota). Widać na zdjęciu, że jest tam silikon, a jak go dotknę ręka to odchodzi w 40% i teraz pytanie co z tym zrobić ? dać nowy silikon ? jak tak to jaki ? a może można kupić uszczelkę i ją tam zamontować bez rozkręcania wielu rzeczy ?

januszbin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: januszbin » 29 kwie 2010, 09:52

jeżeli chcesz to zrobić dobrze to musisz rozkręcić,nawiasem mówiąc nie ma tego tak wiele....aby to uszczelnić trzeba dobrze umyć ,odtłuścić i osuszyć...najlepiej wymienić wszystkie uszczelki na nowe i to dobrej jakości...tanie długo nie wytrzymają.....nie smarować tego silikonem a jeżeli już to po nałożeniu zaczekać aż lekko zwiąże i nie odpalać od razu silnika,bo kilku dniach zacznie cieknąć od nowa....uszelki kupiłem erlinga ok 50 PLN kompleti jak dotąd trzyma,a silikon jaki kupisz taki będzie tylko zrób tak jak napisałem ,i dobrze odtłuść wszystko...powodzenia...

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 29 kwie 2010, 09:54

ściągasz opaski i puszkę wyciągasz do góry, chociaż jak ktoś napchał tam silikonu to przydałoby się i dekiel z głowicy ściągnąć żeby ten syf nie poszedł w obieg i nie narobił biedy w silniku, najlepiej byłoby dopasować tam uszczelkę (często w sklepach z częściami do maszyn rolniczych można coś znaleźć) albo poszukać gdzieś na szrocie <ok>
albo tak jak kolega wyżej napisał czyli zacząć od sklepu, jeżeli mają

Audi80FanTom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi80FanTom » 29 kwie 2010, 10:42

A poda mi ktoś dokładny typ - nazwę tej uszczelki ? bo już postanowiłem ją wymienić.

januszbin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: januszbin » 29 kwie 2010, 11:14

to co chcesz uszczelniać to pokrywa klawiatury zaworów....jak powiesz w sklepie co chcesz uszczelnić to chyba nie będzie problemów !?

Audi80FanTom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi80FanTom » 29 kwie 2010, 13:38

januszbin piszesz żeby najlepiej wymienić komplet uszczelek, ale ja znalazłem tylko jedną pod pokrywę zaworów. Możesz napisać coś więcej o komplecie uszczelek ?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 29 kwie 2010, 17:41

bo są różne zestawy.niektóre mają dodatkowe małe uszczelki na śruby przykręcające pokrywę a niektóre zestawy są tylko z uszczelka pod dekiel... można tez kupić te uszczelki osobno... co do samej wymiany to najlepiej jedną i druga stronę lekko posmaruj silikonem a między silikon włóż uszczelkę.i można od razu jeździć i nic się nie stanie jak oczywiście wszytko dobrze zrobisz...

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 29 kwie 2010, 17:53

hudy pisze: między silikon włóż uszczelkę.i można od razu jeździć i nic się nie stanie jak oczywiście wszytko dobrze zrobisz...
nie można, trzeba odczekać co najmniej kilkadziesiąt minut lub nawet kilka godzin (w zależności od grubości warstwy silikonu) jak od razu ruszy to silikon pokryje się cienką warstwą oleju co uniemożliwi jego wyschnięcie i może być płynny nawet przez kilka tygodni

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 29 kwie 2010, 19:01

UKI_XX pisze:
hudy pisze: między silikon włóż uszczelkę.i można od razu jeździć i nic się nie stanie jak oczywiście wszytko dobrze zrobisz...
nie można, trzeba odczekać co najmniej kilkadziesiąt minut lub nawet kilka godzin (w zależności od grubości warstwy silikonu) jak od razu ruszy to silikon pokryje się cienką warstwą oleju co uniemożliwi jego wyschnięcie i może być płynny nawet przez kilka tygodni
ale konkretnie co się stanie czy piszesz tak bo gdzieś o tym czytałeś.ja z tą uszczelką robiłem już kilkakrotnie w kilku samochodach i jeszcze nikt nie przyjechał z reklamacją.u siebie też nawet niedawno ją wymieniałem i odczekałem może z 10 minut ( mycie rąk itp) i jazda i już przejechałem na niej prawie 15 000 km i żadnego wycieku nie ma...

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 29 kwie 2010, 19:19

może wycieku nie będzie bo silikon delikatnie z wierzchu przyschnie ale wewnątrz dalej będzie płynny, u kumpla tyle że pod nastawnikiem pompy wtryskowej (czy olej czy paliwo to nie ma ma znaczenia) jeden mechanik też dał silikon i w sumie nie ciekło tylko jak czyściliśmy nastawnik to jak się ruszyło ten silikon to cały zaczął się mazać :shock: i to co było wyciśnięte wewnątrz to aż przerażało (wisiały dosłownie kluski) dlatego osobiście wolę poczekać niech dobrze wyschnie jak później się modlić żeby coś się nie oderwało, poza tym pod nowe uszczelki dawanie silikonu jest zbędne
kiedyś dałem też trochę silikonu na przewody paliwowe w ciągniku i mimo że odczekałem kilka godzin to jak zawiozłem po kilku miesiącach pompę do regeneracji (w sumie z innego powodu) to myślałem że gość mnie pobije za ten silikon (dalej był płynny)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 29 kwie 2010, 19:46

ja tam po ostatniej wymianie uszczelki żadnego płynnego silikonu w silniku nie widziałem, musiałem go zeskrobywać nożem bo nie chciał zejść a przedostatnia wymiana wyglądała tak samo bez zbędnego czekania...
UKI_XX pisze:poza tym pod nowe uszczelki dawanie silikonu jest zbędne
z tym rożnie bywa.za pierwszy razem jak zmieniałem uszczelkę nie dałem silikonu po paru miesiącach znów zaczęło się pocić, później nie dałem silikonu pod te małe uszczelki i znów musiałem wszytko rozbierać a niedawno zrobiłem wszytko tak jak się należy i suchutko...

audion
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audion » 29 kwie 2010, 20:12

witajcie!

ale koledze chyba cieknie rownież spod tej puszki z ktorej wychodzi odma, tez mam w tym miejscu wyciek, czy jest mozliwosc jakos to uszczelnic? bo sciagam puszke, i w pokrywie zostaje taki jakby krociec i to wlasnie cieknie miedzy pokrywa zaworow, a tym kroccem.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 30 kwie 2010, 16:32

jak wyciągniesz odmę do góry to tam pod spodem masz uszczelkę...

[ Dodano: 2010-04-30, 16:35 ]
taki jest jej numer: b 028 103 500

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 30 kwie 2010, 16:44

Jeśli smarujecie uszczelkę silikonem to lepiej odczekać parę godzin. Mi dopiero przy 5 uszczelce wszystko chwyciło. Bo kto to widział aby uszczelka do diesla z komorą wirową była korkowa? :-/

audion
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audion » 01 maja 2010, 00:20

hudy pisze:jak wyciągniesz odmę do góry to tam pod spodem masz uszczelkę...

[ Dodano: 2010-04-30, 16:35 ]
taki jest jej numer: b 028 103 500
i żeby ją wymienić trzeba ściągać pokrywę zaworów?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl